USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через незаконне звільнення працівника «Цуманської пущі» колектив нацпарку залишився без зарплат

6 Грудня 2019 18:06
Нещодавно суд зобов’язав відновити на посаді незаконно звільненого працівника Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» Віталія Жабчука і виплатити йому 250 тисяч гривень за час вимушеного прогулу.

Кошти для виплати директор Ігор Квач зняв із зарплат працівників нацпарку, окрім того майже усіх їх адміністрація установи добровільно-примусово змусила писати заяви на відпустку за власний рахунок на 15 днів.

Про це у фейсбуці повідомив начальник відділу еколого-освітньої роботи та рекреації нацпарку Павло Савчук.

З його слів, 29 листопада група працівників нацпарку вирішила написати звернення до голови ради трудового колективу НПП «Цуманська пуща» щодо проведення загальних зборів трудового колективу 02.12.2019 щодо таких питань: 1) Звіт директора нацпарку Квача І.С. за період роботи на посаді на час контракту (з 2015 по 2019 рік); 2) Роз’яснення ситуації з виплатою заробітних плат із листопада 2019 року працівникам парку у зв’язку з рішенням суду по справ №161/18657/17. 3) Роз’яснення режиму роботи у зв’язку з обмеженням виплат заробітних плат працівникам нацпарку; 4) Оновлення ради трудового колективу.

Проте колектив зіштовхнувся з відтягуванням і саботажем зборів зі сторони директора.

У результаті Павлу Савчуку довелося 5 грудня написати заяву про звільнення з посади.

Нижче подаємо його допис без змін:
«Хочу проінформувати про події, що трапились в Ківерцівському НПП «Цуманська пуща» 29 листопада 2019 р. Зауважу, що останні 3,5 років я працював в нацпарку на посаді начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації.

Спочатку коротко: - мінус майже 250 000 грн із зарплат працівників нацпарку - це призвело до затримки виплати заробітної плати і до значного її зменшення, що вдарило по фінансовому стану працівників (це враховуючи свята, що наближаються, і збільшення витрат на комунальні послуги);

- майже всіх працівників нацпарку адміністрація установи добровільно-примусово змусила писати заяви на відпустку за власний рахунок на 15 днів – а це паралізує функціонування установи, особливо служби охорони природно-заповідного фонду;

- порване директором нацпарку звернення щодо проведення зборів колективу по цьому питанню;

- зірвані загальні збори колективу і збори ради трудового колективу.

Тепер детальніше. Почну з передумов ситуації. Один з працівників нацпарку ще у 2017 році був звільнений директором Квачем І. С. Згідно Постанови у справі №161/18657/17 рішення про звільнення визнане незаконним, присуджено відновити на посаді Жабчука В. Ф. та стягнути з Ківерцівського національного природного парку Цуманська пуща на користь Жабчука В. Ф. середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі близько 250 000 грн. Ці кошти стягненні із фонду заробітної плати працівників нацпарку, що призвело до складної фінансової ситуації для всіх працівників парку, адже працівники втратили премії, всі надбавки за листопад і грудень 2019 р. Станом на 5 грудня не виплачена заробітна плата в повному обсязі за листопад. Майже всім працівникам адміністрація парку запропонувала піти у відпустку без збереження заробітної плати, що може призвести до паралічу функціонування нацпарку, особливо роботи служби охорони. Дана катастрофічна ситуація погано впливає на психологічний клімат у колективі, на мотивацію для виконання роботи.

Враховуючи вищезазначене, 29 листопада група працівників нацпарку вирішила написати звернення до голови ради трудового колективу НПП «Цуманська пуща» щодо проведення загальних зборів трудового колективу 02.12.2019 по таких питаннях: 1) Звіт директора нацпарку Квача І.С. за період роботи на посаді на час контракту (з 2015 по 2019 рік); 2) Роз’яснення ситуації з виплатою заробітних плат із листопада 2019 року працівникам парку у зв’язку з рішенням суду по справ №161/18657/17. 3) Роз’яснення режиму роботи у зв’язку з обмеженням виплат заробітних плат працівникам нацпарку; 4) Оновлення ради трудового колективу.

Під час того, як працівники підписували звернення в кабінет блискавично увірвався директор нацпарку Квач І.С., вихопивши документ, ПОРВАВ його на шматки і сховав за пазуху, перекинувши при цьому предмети, що стояли на столі. Між мною і директором сталась тривала і емоційна словесна перепалка. Свідком цих подій були декілька працівників парку, серед яких Yuliia Babiy

Словесна перепалка складалась зі взаємних звинувачень. Директор Квач І.С. кричав, що працівники не мають права писати подібні документи, і самостійно ініціювати збори трудового колективу. Я йому зауважив, що це перевищення посадових повноважень директора, обмеження прав та обмеження виявлення волі трудового колективу. Мною було пред’явлено ряд серйозних претензій щодо роботи директора на посаді. На пряме питання, коли будуть проведені збори, директор усіляко уникав відповіді. Паралельно проходила нарада служби охорони парку з директором. Я запропонував зайти на нараду і прокоментувати дану ситуацію. Директор категорично заборонив. Тоді я запропонував мене запросити для коментаря даної ситуації в кінці наради – мені директор не дозволяв зайти. Директор намагався будь-якими силами уникнути мого спілкування з працівниками служби охорони парку.

Працівники парку (12 осіб) вдруге поставили підписи під зверненням і цього ж дня зареєстрували звернення вхідним листом в журналі реєстрації вхідної кореспонденції парку з вхідним номером Вх.29.11.2019 р. С-06 (див. скан звернення).

2 грудня (дата зборів, вказана в зверненні) не було офіційної відповіді про проведення зборів, жодної організації зборів трудового колективу не відбулось. Відповідно, я, як член ради трудового колективу нацпарку, ініціював збори ради трудового (РТК) колективу парку на 11.00 3 грудня 2019 р. для вияснення ситуації, що склалась навколо організації загальних зборів трудового колективу (див. скан звернення), персонально запросивши по тел. всіх членів ради трудового колективу. В раді трудового колективу зараз 5 осіб (було 7 осіб, але двоє звільнилось з роботи в нацпарку).

3 грудня о 10.00 ще раз зателефонував всім членам ради трудового колективу, адже на 90% відчував, що збори ради якимось чином будуть зірвані. Один член РТК сказав, що зайнятий важливими справами, інший представник ради трудового колективу мені сказав по тел., що йому ввечері 2 грудня дзвонив Квач І.С. і попередив, щоб він на раду не приїжджав, і що рада трудового колективу не відбудеться. На що я йому зауважив, що згідно трудового законодавства, рада трудового колективу є незалежний від адміністрації орган, і жодного тиску чи втручання директор не має права здійснювати. Я запропонував члену ради ще приїхати, адже була ще година часу до зборів РТК, він відмовився (як потім вияснилось, директор не лише дзвонив до нього, а й приїжджав ввечері 2 грудня, питаючи, чи член ради буде за нього).

Як результат, на збори ради трудового колективу нацпарку з’явились 3 членів ради з 5. Голова ради трудового колективу сказала, що немає кворуму, тому збори не розпочнуться. Я повідомив всім членам ради, що одного з учасників немає у зв’язку з телефонним дзвінком йому директора.

В цей момент в кабінет зайшов директор нацпарку Квач І.С., я йому сказав про причину відміни зборів, зокрема, про його тел. дзвінок, який по суті, і зірвав збори ради трудового колективу. На що директор сказав, що він планує збори ради на 6 грудня. Я йому відповів, що збори ради трудового колективу - це є незалежний від адміністрації орган (всі декілька зборів ради проводились лише з ініціативи директора і під його наглядом і по питаннях, потрібних директору), що викликало в директора подив – як це рада трудового колективу може не підчинятись директору. На пряме питання, коли відбудуться загальні збори трудового колективу, я отримав таку відповідь від директора – збори відбудуться між 13 та 16 грудня (14-15 грудня – це вихідні).

ПІДСУМОК: подібне перешкоджання волі трудового колективу неприйнятне – це самоуправство та перевищення повноважень. Директор намагався всіляко перешкоджати проведенню загальних зборів трудового колективу та уникати цих зборів (адже вимога про обов’язкове проведення загальних зборів трудового колективу підіймалось ще на раді трудового колективу, які були об’єднані з виробничою нарадою 25 листопада (16 грудня закінчується чотирирічний контракт роботи на посаді директора). А питання стоять дуже гострі, і роз’яснити їх колективу нацпарку треба було якнайшвидше, адже це призвело до складної фінансової ситуації та збитків, відпустки. Окрім цього, є ряд гострих питань і претензій до роботи Квача І.С. на посаді директора нацпарку за 4 роки. Тому, відтягування зборів – це уникання відповідальності перед колективом за складну ситуацію. ЗАКЛИКАЮ ГРОМАДСЬКІСТЬ ПРОКОНТРОЛЮВАТИ ДАНУ СИТУАЦІЮ.

Постанова суду по справі Жабчука В. Ф. https://opendatabot.ua/…/85541192-d26d53dde6b552ff240b23961…

Відео, що стосується постанови суду https://www.youtube.com/watch…

Згідно трудового законодавства, загальні збори трудового колективу є найважливішою ланкою організаційної структури трудового колективу, його вищим органом. Рада трудового колективу (РТК) є представницьким, виборним органом трудового колективу, що представляє його інтереси. Рішення РТК, прийняті згідно з її повноваженнями, обов’язкові для адміністрації», - йдеться у дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Знаючий Показати IP 6 Грудня 2019 20:07
Не дивно, квачмо це паталогічний брехун,злодій,»криса» та повна бездарність. Будучи в АТО накрав різної форми та іншого військового спорядження,на які громадяни збирались по гривні. Краде і парку та працівників. Правоохоронні органи де ви????? Скільки ці квачі будуть на свободі. ГАНЬБА
Добрий Показати IP 6 Грудня 2019 21:28
Як був злодієм у лісництві так і дальше краде і нікому до цього не має діла. А хіба це держава де злодій керівник, а для чого ж тоді закони
веселий Показати IP 6 Грудня 2019 21:32
ха-ха-ха. Квач знову всіх обікрав і обманув і йому знову нічого не буде
правда Показати IP 7 Грудня 2019 05:38
нехай забирає своїх кегебісток і сраколизів бо пора давати натапкі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus