USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Через оприлюднені е-декларації Захід може зупинити допомогу Україні, - експерт

1 Листопада 2016 11:21
Про реакцію західних країн на задекларовані українськими чиновниками мільярди у «панчохах» та чи притягнуть до відповідальнисті тих, хто не зможе пояснити походження таких статків, - про все це розповів експерт Реанімаційного пакету реформ групи «Податкова реформа» Ілля Несходовський Громадському радіо.

Так, експерт зауважує, що західні ЗМІ вже відреагували на космічні статки українських чиновників та політиків. Однією з реакцій на це може бути те, що західні країни припинить співпрацю. Так, до прикладу Мирослава Гонгадзе написала про те, що це шок, коли США допомагають Україні, коли в українських можновладців все є і навіть більше ніж у можновладців тієї країни, де вони беруть гроші.

Натомість експерт зауважує, що партнери з Заходу, на його думку, вимагатимуть притягнення до відповідальності тих, хто не зможе обґрунтувати їх походження. Та додає, що сумнівається у можливості відкриття кримінальних проваджень проти чиновників, але від своїх посад вони можуть бути відсторонені.

«Тут ще треба доказати незаконність походження цього майна і, враховуючи особливості нашої судової системи та нашого законодавства, це може бути проблематично. Швидше за все вони будуть вимагати відсторонення від виконання державних функцій людей, які не зможуть пояснити походження своїх статків. Як на мене, довести незаконність цього майна не так вже й проблематично навіть з тими базами, які існують. Наприклад ті самі податкові бази. Люди ж мали сплачувати зі своїх доходів податки. Співставляючи ці два показники, вже можна будувати певні підозри в законності отримання майна. Пропонувалося прийняти закон про 5% оподаткування задекларованого майна без пояснення його походження. Зараз з’являються ініціативи на кшталт: «ми показали хто ми є, а тепер давайте покопаємося у антикорупціонерів, громадських активістів, взагалі у всього населення». Це робиться, щоб довести до абсурду е-декларування і показати, що не вони такі, а країна така», - додає Несходовський.

«Що ж до декларації президента, то думаю вона правдива. Проте не вказана вартість витворів мистецтва, а це можуть бути мільйони доларів», - додав він.

«Якби е-декларування проводили перед виборами, я думаю, що кількість кандидатів скоротилася б. Знаєте, скільки звільнилося суддів через е-декларування? Так само багато людей пішло б з Кабінету міністрів, щоби не декларувати своє майно і не викликати питань. Одномоментно ніколи владу не очистити. Треба постійно поступово працювати. Якщо кожного року за допомогою е-декларування перевіряти, як же змінилися статки за час перебування у владі, як ти живеш, чим ти користуєшся. То це буде дуже потужний аргумент, щоб задумалися, чим варто у владу йти», - зауважив експерт.

Натомість, як написав голова "Укрзалізниці" Войцех Бальчун у Фейсбук, польська інтернет-спільнота шокована від даних у деклараціях українських політиків та чиновників.

«Польська інтернет-спільнота, як і українська, у шоці. Тільки, якщо українська не добирає слів, то польська не може їх знайти. І це ще слабко сказано», – зазначив він.

Зі слів Бальчуна, е-декларації українських можновладців бачать не лише в Україні.

«Щойно з Варшави і особисто відчув тамтешні реакцію і настрої. І не ризикнув би, навіть приблизно, переказувати враження поляків від задекларованих мільярдів у панчохах, приватних церков, антикваріату, годинників, автомобілів. Покажи мені свою е-декларацію і я скажу – хто ти. Тепер українці мають право так сказати. А урядовець половину прес-конференції змушений розповідати про походження своїх статків. Українська версія «Форбс» втрачає свою актуальність», – додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанка Показати IP 1 Листопада 2016 11:49
і правильно зробить! людям від того не легше - все одно розкраде влада!
Людина Показати IP 1 Листопада 2016 14:25
До чого допомога світу - до чиновників-олігархів України?????? Хай допомагають бідним, адресно:тисячі інвалідів, сиріт, напівсиріт, молодих хлопців після АТО і т.д., онкохворі і т.п. Я, для прикладу, коли хочу допомогти, даю гроші конкретній людині, а не кидаю в сумнівні "скриньки" Проблему знайшли. Хто хоче допомогти - всі дороги відкриті, аби було бажання.
МВФ Показати IP 1 Листопада 2016 21:00
беріть коси і вила і по списку
Наталка Небайдужа Показати IP 9 Листопада 2016 16:34
складіть докупи ті задекларовані мільйони - от вам і буде державний борг України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus