USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через тарифи на електроенергію селяни перекрили міжнародну трасу

5 Липня 2016 13:38
Волинські селяни перекрили міжнародну трасу «Київ-Варшава» на знак протесту проти високих тарифів на електроенергію. Головна вимога – передати ПАТ «Волиньобленерго» знову у державну власність.

Так, сьогодні, 5 липня, об 11:00 на трасі «Київ-Чоп» на ділянці неподалік сіл Череваха та Софіянівка місцеві жителі вийшли з акцією протесту щодо, на їхню думку, завищених тарифів на електроенергію.

А розпочалося все декілька місяців тому, коли селяни Софіянівки під час сплати рахунків за електроенергію помітили, що їм нарахували за кВт не 57 копійок, як це було раніше, а 2 гривні 2 копійки. На запитання платників, чому до сплати нарахування за такими тарифами, касир відділення банку лише розвела руками.

Із проблемою стурбовані громадяни звернулись до голови сільської ради Валентини Черниш. Голова роз'яснила селянам, що ціна на світло у них згідно з тарифом, як для лісового господарства, якому на баланс передали їхню лінію електропередач. А передали тому, що новостворене підприємство обленерго відмовилось брати на обслуговування невигідні для них об'єкти.

Нагадаємо, що у 2013 році компанія «Укрістгаз» купила 75% акцій «Волиньобленерго» уФонду державного майна за 462 мільйони гривень. Після передачі підприємства у приватну власність, відбувся опис трансформаторів та ліній електропередач. І сталося так, що лінію електромереж в селі Софіянівка «Волиньобленерго» відмовилось взяти на баланс.

Причиною відмови стало питання неприбутковості обслуговування цієї лінії електропередач. І наразі софіянівська електромережа - в занедбаному стані та потребує ремонту на 4 мільйони гривень. А дохід з 35 хат, що населяють 50 чоловік-пільговиків, пенсіонерів та інвалідів - не рентабельний для приватної структури. Як каже селянин Анатолій: «Ми для них нічого особистого, тільки бізнес!»
Обурені ситуацією селяни тримали трасу перекритою доти, доки на місце протесту не приїхав голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк. Чиновник лаявся з людьми через те, що створюють йому незручності, замість того аби прийняти його пропозицію про компенсацію різниці у тарифі.
«Я Вам ще декілька місяців тому казав: напишіть заяви всі і ми знайдемо гроші в місцевому бюджеті аби компенсувати кожному ці 200-300 гривень на місяць, доки не знайдемо спосіб вирішити ситуацію», - каже Андрій Линдюк.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕВИКОНАНІ ОБІЦЯНКИ ГОЛОВИ МАНЕВИЦЬКОЇ РДА. ГРОМАДА ВИСЛОВИЛА НЕДОВІРУ

Проте люди не вірять в тимчасове вирішення питання. Пані Катерина, яка не раз оббивала пороги кабінетів місцевих чиновників щодо цього питання, каже: «Ви заплатите нам по 300 гривень раз, може двічі... а що робити далі? Далі на нас або не буде коштів у бюджеті, або часу на сесії! Ми не в стані платити всю пенсію за світло. Поверніть тариф, який був. Дайте людям дожити життя спокійно».
Згодом до дискусії приєднався директор Маневицького лісомисливського господарства Володимир Радіон. Чиновник висловив відверте невдоволення ситуацією, в якій опинився лісгосп, отримавши проблемні електромережі. Пояснив селянам, що господарство не має право продавати електроенергію дешевше, ніж купує у держави.
На що обурені селяни нагадали йому про перевезення лісу через їхнє село.

«Ви возите ліс через Софіянівку і вдень, і вночі. Від наших нещасних доріг лишилися продавлені колії. Інваліди не можуть на візках проїхати і застрягають посеред дороги, намагаючись добратись до аптеки. А ваші фури їдуть просто на людей. І за це ми маємо ще Вам платити?», - обурюється жителька села, інвалід Наталія.
У результаті двогодинних перемовин, селяни погодились прийняти компенсацію на тарифи з бюджету, але одноголосно заявили, що вимагають повернення ПАТ «Волиньобленерго» у державну власність. Оскільки альтернативи на ринку енергопостачання немає, а приватному бізнесу немає діла до їхньої біди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
лучани Показати IP 5 Липня 2016 13:51
По хатах стоять пилорами, тому так верещать за електрику.
Світлана Михайлівна до лучани Показати IP 5 Липня 2016 17:09
Я тобі співчуваю ,це не лікується ...
таксист Показати IP 5 Липня 2016 13:52
карту купи лапоть череваха на трасі київ варшава
я Показати IP 5 Липня 2016 14:18
Радію що наші люди вчаться сучасними методами добиватись справедливості
Анонім Показати IP 5 Липня 2016 14:18
це говорить про те що нашим державним мужам проблеми селян до лампочки .головне газ електроенергія нафтопродукти,вони рулять цими потоками і стрижуть капусту ,а те чи ти посіяв чи зібрав ,по якій ціні ти продав то не цікаво
Анонім Показати IP 5 Липня 2016 14:20
правду люди говорять , замість тогo щоб заставити обленерго поставити окремий трансформатор або виділити кошти з бюджету линдюк пропонує якийсь бред, завтра його посадять і всі виплати накриються мідним тазом , але ім всерівно аби день простояти і ніч протриматися при владі, і правду люди говорять про ліс яий пруть фурами , хоча вже місяць гунчик все бореться з цим злом,.
Обленерго до Анонім Показати IP 5 Липня 2016 14:51
Поставити окремий трансформатор, а заодно і окремі повітряні лінії і окремі лічильники і все окреме?
Анонім до Обленерго Показати IP 5 Липня 2016 15:40
спочатку посадити тих хто акти передачі тих ліній погоджував ,а це питання до тоїж влади
Б Показати IP 5 Липня 2016 14:26
Але молодці селяни. Вся б Україна так виступила. Тягнибок теж правильно їх назвав мародери. За безцінь все в держави поприватизовували а тепер з нас останні соки вичавлюють. На стрибках курса долара навчились заробляти. Ті що на майдані кричали Юлі волю кричіть тепер Юля що це робиться! Поки вона сиділа і долар сидів на позначці 8. А це ще ми до опалювальногоь періоду не дожили і рахунок не побачили. Ті Порошенко і Гройсман вже в єкран не поміщаються, хай відчитаються докопієчно на що тратять транші МВФ. Пропоную законопроект який вправду захищатиме права українців. Держдіячів, зщо доводять населення до зубожіння, хвороб, передчасного старіння і смерті притягати до кримінальної відповідальності (вплоть до смертної кари за особливо злісні порушення). Те що МВФ присилає Гройсману вручати конкретним найбіднішим верствам населення які дійсно потребують. Прозоро висвітлювати куди йдуть всі надані кредити МВФ. Гонтаревій пояснита звідки взявся курс 24,8, якщо на старті держави Україна він був 70 копійок.
Обленерго Показати IP 5 Липня 2016 14:41
Вражає некомпетентність автора статті. Можливо тому і не зазначено прізвище? Автор навіть не помічає свої ж суперечності. Лише декілька фактів: 1.Електромережі с.Соф'янівка належать Маневицькому лісгоспу. 2.Рахунки за електроенергію виставляє Манецький лісгосп і він же отримує кошти. 3.Останні років 10 Обленерго пропонує Лісгоспу передати ці мережі (підстанцію і повітряні лінії) і тоді з'явиться можливість укласти договори безпосередньо з селянами за нормальними тарифами.
глядач до Обленерго Показати IP 5 Липня 2016 15:41
з статті я зрозумів 1. селян дістали тягачі які псують дороги 2. лісгосп окрім лісу, торгує електроенергією 3. скільки платити за світло загалом не принципово - 200-300 грн обіцяних адміністрацією для жителів янтарного краю то не гроші. 4. крайнє у всьому обленерго.
олег до глядач Показати IP 5 Липня 2016 20:09
ви що думаєте що тут всі на лімузинах іздять , помиляєтеся той же линдюк разом з гунчиком ввели нацгвардію коли простий люд ринувся в ліс з лопатами, хоча до того 2 роки мили при томуж линдюку але він того не бачив бо то люди прокурорів сбу і т.д я проти тих бурштинщиків , але справа в тому хто немав тут грошей той іх і немає , а хто мив помпами ще починаючи з 2011 року той і зараз під прикриття правоохоронців миє , а ловлять таких невдах як ці люди ,з лопатами для показника , і тому є підтвердження вчорашні арешти в рівному(прокурори міліція сбу і так далі)тут теж саме кришування і надіюся скоро прийде таке саме кіно як в рівному тоді і побачите хто багатіє на маневиччині
Та Показати IP 5 Липня 2016 14:52
затра..ли вже тим перекриванням трас! Люди, які їдуть по тих трасах в чому винні? ідіть перекривайте виїзди з будинків нашим владцям, щоб вони, їхні баби і виводок не могли з дворів повиїзджати, а не додаєте проблем таким же, як і самі.
Бля Показати IP 5 Липня 2016 15:15
дати б копняка під ср..ки тим перекривальникам трас, бо задовбали вже!!! люди, які їдуть по трасі в чому винні, чого їм проблем додаєте?! ідіть блокуйте виїзди владцям, ти хто пише д*більні закони і встановлює драконівські тарифи.
Вітя Показати IP 5 Липня 2016 15:30
Треба перекривати владців а не людей таких же простих. Перекривайте дороги гройсмана який нічогісінько не робить в сторону покращення добробуту громадян а навпаки погіршує матеріальний стан людей. За копійки живемо, поки одні жиріють , по пів кабана зїдають . А люди роками вже їдять картоплю своїми руками вирощену
Волинянка Показати IP 5 Липня 2016 22:29
Захарили вже своїми перекриваннями трас! Дрючка доброго по дурних макітрах, щоб прийшло до тями одне з другим і знало, що і де блокувати! Ліс тирите аж смердить - в кожному дворі пилорама, бурштин копаєте, не дивитесь на екологію! Ті люди, які їдуть трасою і через ваше дурнувате блокування не можуть їхати далі, вирішать ваші проблеми?! дебілоїди полішуцькі!
Анонім Показати IP 5 Липня 2016 22:33
СЬОГОДНІ В МАНЕВИЧАХ ШУХЕР ПОВНИЙ ВСІ ВИРОДКИ БУРШТИНОКОПАЧІ ВИВОЗЯТЬ СВОЕ ОБЛАДНАННЯ З ЛІСІВ , линдюк і гунчик ти де, сбу де, уро* линдюк надіюся ти сядеш накінець
вася Показати IP 6 Липня 2016 09:48
хотіли жити поновому. живіть!!!
Анонім Показати IP 6 Липня 2016 21:11
наші вимоги не задоволені в пятницю в софіянівці зустрічаємось з владою в понеділок знову на трасу. не доброзичливим недай бог вам наші проблеми будьмо солідарні.
лучанин Показати IP 7 Липня 2016 13:59
Я підтримую цих людей.Я жодного разу не ходив на майдан .але бачу час прийшов і я згоден теж вийти .Вважаю що межі нема.,шкода пенсіонерів та молодь,яка ще залишилася в Україні.Молодь швидше втікайте з цієї країни ( країни де родючі землі та роботящі люди ,але ненаситна влада.або треба щоб ця влада втікла ) одне з двох .краще пару чоловік пристелили публічно тоді я вважаю ніхто не рішився так красти та дурити народ.ТРЕБА ВИХОДИТИ Н МАЙДАН .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus