USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Малокомплектні школи, через закриття яких перекрили трасу, працюватимуть

1 Вересня 2016 23:26
Діти все ж навчатимуться у малокомплектних школах на Любомльщині.

Такої згоди дійшли представники освіти з району й області з батьками, які мітингували 1-го вересня на міжнародній трасі проти закриття шкіл у їх селах, пише КОРДОН.

Кілька годин тривала акція протесту на міжнародній трасі Ковель-Ягодин. Батьки вимагали в очільників району та управління освіти ОДА залишити малокомплектні школи в їхніх населених пунктах діючими.

“У нас є приміщення, де-не-де з хорошими ремонтами, наявний відповідний педагогічний колектив. Чому не можна навчати дітей на місцях зараз?!” – бастували батьки.

Активісти дочекалися приїзду заступника голови Любомльської райдержадміністрації Олександра Герасимчука, начальника відділу освіти Любомльської РДА Василя Стрільчука та заступника начальника управління освіти Волинської ОДА Тетяни Соломіної.

Луківський селищний голова Анатолій Климук назвав ситуацію навколо оптимізації шкіл “не державотворенням, а Махновщиною”.

“Ця проблема не вирішиться за 10 хвилин. Помітингували і переходьте у кабінети. Директор повинен був попередити ще на спочатку червня про закриття малокомплектних шкіл, – наголошував Олександр Герасимчук. – Так нічого не вирішується”.
На місце події прибув також Віталій Зосимчук, представник Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України. Він поінформував, що відповідно до чинного законодавства трасу міжнародного значення батьки не мають права перекривати. Це кримінал.

Вислухавши Зосимчука, активісти таки залишили проїжджу частину й продовжили спілкування з представниками влади та освіти на узбіччі.

Агресивно налаштовані учасники акції не надто знаходили спільну мову з Соломіною. Але врешті-решт таки домовилися про те, що завтра діти все ж сядуть за парти у малокомплектних школах Любомльщини, аби не гаяти навчальний процес. Натомість Тетяна Соломіна відвідає кожен з цих закладів освіти, щоб досконало вивчити ситуацію й знайти шляхи вирішення найближчим часом.

Своєю чергою, батьки наполягають на праві навчатись дітям у школах на місцях, а не вдома. Й жодним чином не погоджуються з індивідуальною формою навчання. Тож доки не внесуться зміни до закону, у зв’язку з яким проводять оптиміцацію подібних функціонуючих закладів, вимагають, щоб їх діти хоча б вчились як належить зараз – у школі.

Як повідомлялося раніше, за день до початку нового навчального року у відділі освіти Володимир-Волинської РДА вирішили перевести на індивідуальне навчання декілька класів Дігтівської початкової школи. Натомість батьки учнів не згідні з таким рішенням. Відтак, вони вирішили писати звернення до керівництва Міносвіти та Верховної Ради з вимогою переглянути Положення про індивідуальну форму навчання.

Крім того, у селах Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського району склалася аналогічна ситуація. Там вчителів змушують ходити додому до учнів, оскільки функціонування класів з кількістю до 5 учнів не передбачене. Відтак, учні опиняються поза школою. Також їм відмовляють у безкоштовному харчуванні, незважаючи на те, що вони проживають на територіях, які потерпіли від аварії на ЧАЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
паша Показати IP 1 Вересня 2016 23:46
за літо наша влада не спромоглася родити прийнятне і зрозуміле рішення, а на сесіях депутати аплодували самі собі,що рішення про закриття шкіл не пройшло.Це чиста безвідповідальність і популізм. Які можуть бути знання в учня, коли в класі їх 5?Не вірю, що пані Соломіна об"їздить всі проблемні школи і після цього щось зміниться-вона рішення КМ не змінить, а в обласному бюджеті на це коштів немає.Собівартість навчання в таких школах одного учня на рік доходить до 25 тис грн, а в комплектних-6-7 тис,то навіщо їх утримувати? Батькам спокійніше, бо чадо поруч і вчителі-старпери мають шанс допрацювати до пенсії? А про комп"ютери вони щось знають?-бачили здаля, Виходити треба з того,що учням треба нормальна освіта, а не вчительська пенсія і робота.
тьотка яка живе в та Показати IP 2 Вересня 2016 07:47
на кожну дитину, яка навчається в таких класах(де менше 5), - витрати до 30 тис.,учителеві, за те, що він навчає лише 2-4 дітей платять таку ж зарплату, як і тому, хто навчає 25, має справу з поноцінно. позакласною роботою, електронною атестацією тощо. І де соціальна справедливість? Бо батьки так хочуть і вчителі, які вже звикли о 12.00 бути вдома?
Ігор Показати IP 2 Вересня 2016 08:52
Це не розумно.Як можна витрачачати стільки коштів на 5 учнів.Це ми повинні платити за полішуків. Хай возять своїх дітей у приватні школи,наймають вчителів.Це просто жах.Скоро в забитом3у поліссі буде одна дитина, і держава повинні вчити.Полішуки не бідні, хай учать самі.Що це за навчання 5 дітей. Тоді хай скидаються і платять вчительці арплату,самі опалюють, але ходять в школу і самі її утримуцють.А то ця вчителька при нульовій навантаженості хочяе получати 3000 тисячі зарплату ще й прибиральницю держати і ще кого ввести в штат.Це вкрай нерозумно. Що влада не може справитися з полішуками-селюками.Самі вчіть і самі утримуйте вчительку і школу. Держава-це ми платники податків,які не хочемо їх утримувати.Комуніз минув давно гей ви полішуки.Ви нікому не даєте задарма нічого.За чорниці дерли , аж очі витріщали з людей, а податки сплатили ні.
Анонім Показати IP 2 Вересня 2016 09:00
Та да. Вирішення всіх питань - це перекриття траси. І всі плещуть у долоні. А чи потрібна комусь школа, де немає 5 учнів. Може легше було б тих діток завезти в іншу нормальну школу, або щоб вчитель прийшов додому до учня і провів урок. То вже не треба було б тримати ставку прибиральниці, кочегара і знову ж таки за паливо і світло, а на ті гроші в якійсь нормальній школі додати до ставки вчителів якісь доплати. Чи все питання у тому, що немає школи - немає безплатного харчування?
Ідіотизм Показати IP 2 Вересня 2016 12:26
Спочатку перекривають трасу, щоб в школі без навчальної бази сиділо 5 дітей, бо так зручно. Потім будуть волати, що бідні діти не можуть без хабарів поступити в ВУЗ. В ВУЗі, якщо пропхнуть, буде лемент, що нема стипендії, після ВУЗу - нема роботи. Будуть паршиві всі, влада, держава, сусіди і т п. А те, що в цій всій послідовності немає місця знанням то питання десяте і те, що цю "бомбу" заклали самі батьки, коли відправили дитину в школу де 5 учнів на всю школу, теж ніхто не усвідомлює, бо думають про себе, а не про дітей. Освіта, взагалі, крім початкових класів, мала б бути платною, як цинічно це не звучить. Тільки так наші люди зрозуміють навіщо їх діти ходять до школи і безпосередньо будуть прати участь в процесі навчання і виховання. А то привів в 1 й клас дитину і другий раз прийшов в школу на випускний в 11 му класі, щоб перехилити чарку за дітьо, а єслі шо не так то скрізь зрада і трасу перекриєм.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus