USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Через трубопровід, який пов’язують із Медведчуком, Закарпаття опинилося на межі екологічного лиха, – СБУ

29 Жовтня 2021 23:09
Служба безпеки України заявила, що керівництво ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яка володіє трубопроводом «Самара – Західний напрямок», причетне до масштабного забруднення та псування земель Закарпаття.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на пресслужбу СБУ.

За даними слідства, наприкінці 2018 року підприємство самовільно почало демонтаж резервної гілки нафтопроводу «Самара – Західний напрямок» та демонтувало цистерни та майже 33 км трубопроводу. Хоча жодної дозвільної документації на це не було.

В СБУ кажуть, що ділки ховають небезпечні відходи із цистерн, закопуючи їх у ґрунт. Водночас вони постійно нарощували обсяги небезпечних речовин, що могло спричинити екологічну катастрофу.

Усього, за даними правоохоронців, внаслідок несанкціонованого демонтажу трубопроводу залишками паливно-мастильних матеріалів забруднено майже 20 тис. м² земель. Частина із них ㅡ поблизу місцевого водозабору.
За висновками експертів, це призвело до тяжких наслідків із забруднення та псування земель, а сума збитків, завданих державі, сягає понад 34 млн грн.

Наразі колишньому головному інженеру компанії «Прикарпатзахідтранс» повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Також тривають слідчі дії у межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 239 (забруднення або псування земель) та ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України. Правоохоронці встановлюють усіх причетних.

Що це за труба?

Про неї заговорили у лютому 2021 року під час накладання санкцій проти кума Путіна, одного з лідерів проросійської ОПЗЖ Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Тоді, крім самих санкцій, Рада нацбезпеки доручила Кабміну вжити заходів для повернення у держвласність нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» завдовжки загалом 1 433 кілометри – точніше, тієї його частини, яка перебуває на території України.

Володіє цим трубопроводом ТОВ «Прикарпатзахідтранс», але влада вважає, що компанія отримала його незаконно. Нещодавно НАБУ порушило справу через привласнення цього об’єкта.

Нафтопродуктопровід був збудований у СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти державі. Водночас дочірня компанія російського «Транснафтопродукту» його у власність України не передала.

Читати також: Порошенко сприяв Медведчуку в привласненні трубопроводу. Подробиці

Згодом суди визнали, що трубопровід належить Україні, однак у 2015 році Господарський суд Рівненської області ці рішення скасував. У НАБУ наголошують, що у 2017 році той же суд ухвалив рішення, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи державного «УкрДІАП». Вона визнала право власності на українську частину нафтопродуктопроводу за «Прикарпатзахідтрансом», що є дочірнім підприємством російського «Транснафтопродукту».

11 лютого 2021 року правоохоронці повідомили про підозру колишньому заступнику директора «УкрДІАП».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 30 Жовтня 2021 09:53
Заодне і НАБУшкикам підозру за службову недбалість оголосити, бо так, біднятка, активно розслідували, що речовий доказ - трубу у них під носом бандота спокійно розібрала, а вони ні сном, ні духом.
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2021 13:34
Заплатить той директор 17 грн штрафу і на тому все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus