USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Для чого Порошенку потрібен Медведчук. Думка

13 Червня 2017 11:37
Чим президенту Петру Порошенку вигідний Віктор Медведчук, та як одіозний політик повернувся у політику та великий бізнес розповів редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександр Дубінський.

Зі слів Дубінського, наразі ключовим проектом Віктора Медведчука є бізнес-проект, що стосується магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний». Всі стратегічні магістральні нафто та газопроводи знаходяться у власності держави, окрім цього. Це єдиний нафтопровід в Україні, що знаходиться у приватних руках, всупереч вимогам законодавства.

Як зазначали ЗМІ, свого часу нафтогазова компанія «Транс Нафта», яка є дочкою «Роснафти», продала нафтопродуктопровід «Самара-Західний» компаніям, що пов’язні з Віктором Медведчуком.

Зі слів Дубінського, у цьому проекті партнерами Медведчука в Москві є Сергій Курченко і Бакаєв, а в Україні - депутат від Опозиційного блоку Тарас Козак. Зокрема, Курченко відповідає за контакти з Ігорем Сєченим (російський управлінець і державний діяч, президент державної нафтової компанії «Роснафта», - ред.), з яким він налагодив зв'язок ще раніше. Своєю чергою, Бакаєв відповідає за фінансову частину та фінансує цей проект через Московський комерційний банк.

Головний фігурант цієї схеми Віктор Медведчук відповідає за контакти з Адміністрацією Президента. Журналіст наголошує, що він - ключова ланка, без якої схема неможлива. Натомість нардеп Козак відповідає за Львівську митницю. За те, щоб дизельне пальне, яке має перекачуватися з Росії у Венгрію, зливалося на території України і продавалося через низку АЗС, серед яких називають і заправки WOG.

«До речі, 25% дизелю в країні качається саме через цей нафтопровід. А це 3,5 мільйонів тонн на рік, що продаються як контрабанда. Відтак, на цих 3,5 мільйонах тонн крадеться ПДВ і акциз, і ці гроші не йдуть у бюджет, їх дерибанять між собою партнери», - каже Дубінський.

Оскільки головним фігурантом є Медведчук, який курує це питання в Адміністрації Президента, то і ключова частина прибутку від цієї схеми попадає в АП.

«Чому це відбувається? Кум Путіна, одіозний бізнесмен, одіозний політик, але при цьому так легко знаходить спільну мову з АП, яка є начебто антиросійською? Є думка, що таким чином з допомогою Медведчука Порошенко налагоджує контакти з Росією. Буцімто, якщо він цього не зробить, то з росіянами налагоджуватиме контакт Юлія Тимошенко, аби отримати максимальну підтримку під час президентський виборів», - наголошує журналіст.

Проте, як зауважує Олександр Дубінський, таку думку він рахує нелогічною. 20 мільйонів доларів прибутку щомісяця від реалізації схеми з контрабандним дизпаливом через «Самара-Західний» - не така велика сума для політичних ігор.

«20 мільйонів доларів це явно не національний інтерес, і стосунки з Росією через Медведчука також не національний інтерес. Саме томі мені здається, що тут ніякого політичного підтексту немає, а тут є чистий бізнес. Петру Порошенку зрозуміло, що йому вигідно торгувати з Росією в нинішніх умовах. Це можна зробити і через лояльну росіянам людину, яка може замикати на собі фінансові потоки і потім їх вірно розподіляти. Так що це винятково бізнес. Нічого не заважає Порошенку працювати з Медведчуком і заробляти на російському дизпаливі», - наголошує Дубінський. Та додає, що Порошенка не бентежить той факт, що одним із ключових партнерів Медведчука є Курченко, якому за участь у цій схемі дозволили бути в Росії.

«Частину прибутку, який Курченко отримує через схеми в Україні, він змушений віддавати на фінансування ЛДНР. Петра Порошенка це не хвилює, бізнес йде, гроші капають», - підсумував журналіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Микола Показати IP 14 Червня 2017 00:28
А ВОГ при чем в этой заметке?
Анонім Показати IP 14 Червня 2017 00:35
Таке може бути?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus