USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Через законопроєкт про відміну пайової участі бюджет Луцька може втратити понад 20 млн

16 Вересня 2019 19:54
Через можливе скасування Верховною Радою України сплати замовником будівництва пайового внеску в розвиток інфраструктури міста місцеві бюджети втратять понад 1,6 млрд грн. А бюджет Луцька може недоотримати декілька десятків мільйонів, які можна було б спрямувати на ремонти дворів, обладнання для лікарень тощо.

Про це написав у фейсбук радник Луцького міського голови, депутат міської ради Ігор Поліщук.

Так, у першому читанні було прийнято проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№ 1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.

«Спалата забудовниками пайових внесків до місцевих бюджетів є важливим інструментом його наповнення та додатковою можливістю для міст, ОТГ та інших населених пунктів покращити інфраструктуру міста за ці кошти. Наше місто не виключення. Адже лише за минулий рік бюджет Луцька отримав близько 23 млн грн сплачених замовниками будівництва внесків. Ці кошти були використані на численні потреби різних галузей життєдіяльності – ЖКГ, освіта, медицина та інше. До прикладу, за 23 млн грн можна відремонтувати до 10 прибудинкових територій в місті або збудувати реабілітаційний центр для учасників АТО, чи купити необхідне дороговартісне лікувальне обладнання в лікарні міста. Тепер же населені пункти країни, в тому числі й наше місто, хочуть позбавити можливості отримувати ці кошти», – зауважив Ігор Поліщук.

На думку радника міського голови, бізнес забудовників багатоквартирних житлових будинків та інших девелоперів не є тим видом бізнесу, який потребує стимулювання. Адже сьогодні у будь-якому місті України проблемою для забудовників є саме відсутність вільних земельних ділянок, а не сплата пайової участі та інших платежів, а бізнес по будівництву багатоквартирних житлових будинків передбачає отримання прибутку у розмірі від 3000 грн за один квадратний метр проданої житлової площі, і це в таких містах як Луцьк. А у більших містах ці суми значно вищі.

У Верховній Раді попереднього скликання в 2018 році вже були спроби протиснути законопроєкт, який передбачав скасування пайової участі (№ 8124 від 15 березня 2018 р.), однак він не був прийнятий.

«Щиро сподіваємося, що й у цій каденції Верховної Ради лобістам забудовників не вдасться протиснути вказані вище зміни.

Звертаємось до усіх народних депутатів, а особливо до тих, хто обраний від Волинської області з проханням виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту) під час розгляду законопроєкту № 1059 у другому читанні», – наголосив Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Виборча програма Показати IP 16 Вересня 2019 21:13
Перше. Подякуйте будівельному лоббі на чолі із корумпованою верхівкою міністерсва. Друге. Самі винні . Міська рада мала би наперед мати готові, визначені проектом, ділянки для будівництва . А саму ділянку обов'язково реалізовувати через земельні аукціони ! Гроші ж , виручені від аукціонів і земельних торгів, мають працювати на розвиток житлової та інженерної інфраструктури, а не витрачатись на затикання дір в бюджеті . Третє. Міській раді терміново запустити механізм реалізації земельних ділянок через земельні аукціони, а не роздавати землю задурно. І з'явиться у вас самих шанс будувати соціальне житло . Четверте. Припинити роздавати землю бюджетникам ,прокуратурам, поліції, сбу, радам і т. п., а зобов'язати їх передбачати кошти у своїх бюджетах на придбання житла для своїх працівників.
Луцьк Показати IP 17 Вересня 2019 09:20
А на що ті 20 млн підуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus