USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Через брак місця людей хоронять упритул. ФОТО

3 Травня 2012 19:33
Одну могилу упритул до іншої викопали на кладовищі в селі Прилуцькому, що у Ківерцівському районі, зсилаючись на те, що бракує місця під поховання. Родичі давно покійної Катерини Марухач, стверджують, що частину могили бабці зруйновано, на пам’ятникові з’явилися тріщини, а місця для встановлення нового не залишилося.

Онука Катерини Марухач, лучанка Оксана Антонюк стверджує, що ще недавно поблизу не було жодних поховань, а могила її бабці була охайною й доглянутою. «Не дивлячись на те, що той пам’ятничок в нас там такий маленький, але ми туди часто ходимо, поклоняємось, розказуємо, як живемо, що в нас нового і як хочемо, щоб було далі. Ми багато разів приходили перед проводами, прибирали, то не було ще тої могили, а коли прийшли на проводи, то вжахнулися. Почали підходити люди і питати: «Що ви наробили? Навіщо осквернили могилу? Кого ви тут похоронили?» - розповіла жінка. Як з’ясувалося «в ногах» у покійної похований Віктор Ярощенко.



Оксана Антонюк каже, що цього року її родина планувала поставити на могилі покійної Катерини Марухач нового пам’ятника, але такого як хотілося б, уже ніби не вдасться. «Поставимо пам’ятничок і 2 рядочки плитки і виходить, що ту плитку доведеться класти, чоловікові, який Богу душу винен, на голову. Бо до могили не дійти, не встати в ногах» - скаржиться онука померлої. Також вона додала, що після того, як відбулося поховання чоловіка, на пам’ятнику Катерині Марухач з’явилася велика тріщина, але родина буцімто не претендує на допомогу сільської ради у відновленні пам’ятника. Натомість хоче, щоб подібних інцидентів не траплялося в майбутньому й прагне, аби людей, які дозволили вчинити наругу над могилою її бабці покарали.

Тим часом Прилуцький сільський голова Віктор Кирилюк каже, що більше аніж допомогти відновити пам’ятник, для родини Антонюків зробити не може. Констатував, що про цей випадок знає, але іншого виходу з ситуації буцімто не було, адже цвинтар переповнений, а земельної ділянки під новий сільрада поки не виділила. «Кладовище – колишнє. Фактично ним ніхто не займався, велося поховання. А коли було розпаювання земель, не передбачили можливості його збільшення. Поховання тут є ще колишні, коли не було нормативів, норм. А у нас люди самовільно огорожі ставлять – це додає незручностей. На встановлення пам’ятників не беруть дозволів і на ті огорожі. А потреби усіх задовольнити неможливо, з місцями поховання – ситуація катастрофічна. Сільських комунгоспів в нас не передбачено, то ж все це робиться на добровільних засадах – приходять і дивляться, де є місце під поховання» - пояснив Кирилюк.

Сільський голова стверджує, що наразі про стан кладовища знов почали дбати. Задля виконання цих функцій, рада ухвалила рішення про передачу цвинтаря на баланс новоствореного комунального підприємства «Громада-плюс». Щоправда, поки у його штаті – лише директор Андрій Рубін.

Водночас, зі слів Віктора Кирилюка, впродовж більш як 10 років, на добровільних засадах благоустроєм кладовища займався його батько Георгій Кирилюк.

Саме Георгія Кирилюка звинувачує у ситуації, що склалася, родина Антонюків. У заяві, адресованій начальнику Ківерцівського РВ УМВС у Волинській області Олександру Басалику, правнук Катерини Марухач Олег Антонюк стверджує: «22 квітня 2012 року, під час відвідування кладовища, що розташоване в селі Прилуцьке, Ківерцівського району, мені стало відомо про глум над могилою моєї покійної прабабці Марухач Катерини Іванівни 9 травня 1893 року народження, яка померла 19 липня 1982 року.

В розмові з головою Прилуцької сільської ради Кирилюк В.Г., а також в розмові з керівником Комунального підприємства «Громада-Плюс» Рубіним А.В. стало відомо, що безпосередньо визначає місце поховання батько голови сільради с. Прилуцьке гр.-н Кирилюк Г.Л. В розмові з останнім той підтвердив ту обставину, що дозвіл на поховання надав у цьому місці саме він. Сказавши при цьому, що жодних норм та стандартів він не порушив і буде ховати людей там де вважає за потрібне, бо його син голова сільради.

Також в ході огляду пам’ятника Марухач К.І. мною було виявлено тріщину в тильний частині, якої раніше не було. Вона виникла в ході проведення поховання Ярошенка В.М., чим завдані матеріальні збитки. Під час огляду могили було виявлено, що внаслідок проведення поховання Ярошенка В.М., могила Марухач К.І. була затоптана, квіти посаджені на могилі знищені.

Вважаю таке ставлення до могили Марухач К.І., ніщо інше як злочин, який порушує моральні засади суспільства в частині поваги до померлих та місць їхнього поховання. Цей злочин заподіює моральну шкоду насамперед рідним і близьким померлих, порушує громадський спокій
».

Олег Антонюк звернувся до правоохоронців з проханням з’ясувати подробиці ситуації, знайти осіб винних в наданні дозволу на поховання Віктора Ярошенка з порушенням встановлених норм та стандартів (у заяві він вказує конкретно на Георгія Кирилюка), а також притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності за наругу над могилою Катерини Марухач.

Побувавши на кладовищі села Прилуцьке, кореспондент «Волинських новин», мав нагоду на власні очі побачити, що трапилося з могилою Катерини Марухач і чи є місця під поховання на цьому цвинтарі.







Місця поховання місцевих ромів. Як стверджує брат Олега Антонюка Ігор, тут сільська влада порушувати правила захоронення не буде, бо боїться помсти.



Про благоустрій цвитаря донині, схоже, дійсно нікому було піклуватися.




Ось такий стан справ щодо наявності місць під поховання на цьому цвинтарі.










Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
прилуцький Показати IP 3 Травня 2012 22:03
Тим цвинтарем завідує батько голови .Поставили цілий бізнес ,виділяють місця під захороненя немісцевим,за окрему плату,і з місцевих вже беруть.Місце під нове кладовище ,не виділяють.От і почали хоронити одне на одному,а це вже кримінал.
Михайло Показати IP 4 Травня 2012 01:12
А Ви думали, територія без господаря, і тут знайшовся підприємець, платіть "бабулі"- 2 кв.м ні..., як хочете, а то розвели городи і місця відпочинку на кладовищах, треба і совісті трохи мати.
Савка Показати IP 4 Травня 2012 08:43
Порвати падло за таку наругу над бабцею та її родичами і примусити зробити перепоховання. Місцевий царьок зі своїм папашею зарвався. Таке прощати неможна.
вадер Показати IP 4 Травня 2012 13:30
Люди без совісті. Рано чи пізно прийдеться за це відповісти.Коли вони вже нажеруться і нагребуться?
12 Показати IP 4 Травня 2012 14:06
сумно- але це типова ситуація для всіх сіл поблизу міста. бізнес інтереси понад усе. Молодці люди що не проковтнули образу - а винесли на людський осуд.
Зло бере Показати IP 4 Травня 2012 14:42
Цікаво як прореагують працівники Ківерцівського РВ УМВС на заяву, яку подали родичі. Чи "приблатньонний" голова сільради вже все рішив...
Profesor до Зло бере Показати IP 7 Травня 2012 19:57
Голова там хльопік, навряд щось рішить...
13 Показати IP 4 Травня 2012 15:59
На цьому кладовищі є достатньо місць, де ще можна ховати. Але мабуть тримають для тих, хто прийде "порішати"...Скоти.
Дуже сумно Показати IP 4 Травня 2012 21:26
Нічого святого нема у цьому житті - крім того, що у лікарнях твориться незрозуміло що, то й після смерті тобі спокою не дають. Ніякої совісті нема у цього бидла. Що ж це за держава така?.. Коли вже "наїдяться" ці виродки?.. Як тільки Бог на це все спокійно може дивитись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus