USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Через вартість паспортів прокуратура Волині судитиметься із міграційною службою

22 Березня 2013 14:30
Волинська прокуратура судитиметься з Управлінням Державної міграційної служби через закордонні паспорти, - інформує Четверта влада.

Так, прокуратура Волині після проведення перевірки подала позов на Управління Державної міграційної служби в області до окружного адміністративного суду.

У суді прокуратура намагатиметься довести визнання протиправними дій і бездіяльності УДМС у Волинській області та зобов’язати управління усунути порушення.
Про це стало відомо із відповіді прокуратури Волині на запит Четвертої влади.
Таке рішення прийняли правоохоронні органи після отримання відповіді начальника Управління Державної міграційної служби у Волинській області Олександра Воробея на подання. У документі спростовуються закиди прокуратури про порушення. Окрім того, Олександр Воробей не вбачає підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб Управління ДМС у Волинській області.






Відповідь прокуратури на запит та відповідь Олександра Вороб´я на подання прокуратури. Для детального перегляду натискайте на зображення.

***

З огляду на позов і те, що нещодавно українець в Дніпропетровському апеляційному суді відстояв право на отримання закордонного паспорту за 170 гривень, портал Четверта влада звернувся до першого заступника начальника Управління ДМС у Волинській області Олексія Чернишева.

Пропонуємо до вашої уваги інтерв’ю:

- Чи будуть на Волині видавати закордонні паспорти за 170 гривень?

- Ми в Україні, а не в Америці. У нас немає прецедентного права, тому рішення суду стосується конкретної особи. Ніякого відношення до Волині і до оформлення паспортів тут це рішення не має. Якщо люди будуть позиватися і буде рішення суду, то ми будемо виконувати. Якщо буде рішення суду по кожній конкретній справі.

- А якщо хтось не захоче оплачувати 377 гривень 15 копійок?
- То буде офіційна відмова людині, яка не захоче оплачувати обов’язкові платежі. На сьогодні є постанова Кабінету міністрів, є закони України. Будь-хто може зайти на сайт Державної міграційної служби в Інтернеті і там є всі розцінки і будь-який підрозділ ДМС України у Волинській області дотримується тих цін, які зараз є.

- То чому ж у паспортних столах беруть більші кошти? Зокрема в Луцькому міському відділі.

- В Луцьку є два сектори централізованого оформлення документів. Один – у нашому управлінні, інший – в міському відділі. Там є дві людини – завідувач сектору і головний спеціаліст. І я не можу сказати, що хтось із них дає людині, яка оформлює паспорт, інші рахунки, ніж ті, які передбачені законодавством. Є добровільні внески, які стосуються роботи ДП «Документ», але це не стосується роботи Державної міграційної служби.

- А чому необов’язкові і обов’язкові платежі вказуються однаково і в одній платіжці?

- Чесно кажучи, я не бачив, щоб це було в одній платіжці (при проведенні експерименту працівник ДМС надав платіжку, де було вказано 5 платежів і з них 2 необов´язкові, а згодом - рахунок, де вказано 4 платежі - авт.). Державна міграційна служба почала займатися видачею паспортів для виїзду громадян за кордон з четвертого січня. Якщо такі факти є, то будемо розбиратися. Останнім часом я бачив тільки ті документи, де безпосередньо подавалися обов’язкові платежі. Якщо є такі факти, то скажу, що це неправильно. А чому ви не звернулися, коли побачили таке, до начальника? Я вам пораджу, якщо є така ситуація, заплатіть 377 гривень і віддайте цей платіж і я хочу подивитися на того працівника, який відмовить вам в оформленні закордонного паспорта. От і все.

- То чому ж Ви, якщо займаєтеся напрямком видачі закордонних паспортів в Управлінні, не знаєте про таку ситуацію, коли необов’язкові платежі вказують на рівні обов’язкових?


- Те, що стосується роботи ДП «Документ», то ці рахунки надають безпосередньо працівники ДП «Документ». Тобто є різниця. Вони не мої підлеглі. Якщо є факти коли видаються необов’язкові платежі на рівні обов’язкових, звертайтеся і будемо розбиратися. Такі факти треба озвучувати 100%. Якщо людина напише скаргу на начальника, то я думаю, що висновок буде зроблено (портал звертався зі скаргами до прокуратури, яка теж після перевірки виявила порушення, проте, як видно із відповіді на подання, реакції немає. - авт.)

- Тобто ви підтверджуєте, що платіжки ДП «Документ» мають подаватися окремо від обов’язкових платежів?

- Так.

- На момент, коли журналісти відвідали міський та районний «паспортні столи», там на стендах не було інформації про вартість виготовлення закордонного паспорта. Чому?

- Вона там повинна бути. Тому що це була вказівка керівництва, це повинно бути, так само як і телефон гарячої лінії, який працює в нас, в міграційній службі. Будь-яка людина, яка побачила якийсь недолік, чи якусь інформацію, може спокійно набирати цей номер. Ця інформація повинна бути однозначно.

- А якщо людина не знає, де обов’язкові, а де – ні. Як їй тоді діяти?


- Людина повинна знати. Якщо виготовляєте паспорт, то прийдіть і запитайте в нас. Це нормальна практика (при проведенні експерименту стикнулися з тим, що працівники неохоче називають вартість паспорту і тим більше не надають рахунків із платежами без пред´явлення документів для виготовлення закордонного паспорту - авт.). Якщо ви бачите платежі: «А що це? А що це за платіж? Чи це обов’язково платити?», - людина повинна сама, в першу чергу, захищати свої права. Ну, це проблема і ми на своєму рівні намагаємося її вирішувати. Але людина, яка приходить, вона повинна подивитися інформацію, зараз вже є Інтернет, можна зайти туди і подивитися. На сайті Державної міграційної служби розписано і на сайті Волинської ОДА є окремий розділ, а у нас люди до сих пір телефонують сюди і питають міграційну міліцію, якої вже давно немає.

***
За словами першого заступника начальника УДМС у Волинській області, засідання за позовом прокуратури відбудеться 26 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Сергій Показати IP 22 Березня 2013 15:03
Ко*ли зажрались. І суд їм не вказівка.
Олександр Показати IP 22 Березня 2013 15:31
Таке враження , що перший заступник начальника Управління ДМС у Волинській області легенько слабий на голову. А якщо, а коли.... і т.д. Ніякої конкретики у відповідях, а займає далеко не останню посаду. Мали вони всіх нас за стадо баранів і матимуть надалі. Попробуйте незаплатіть їхні рахунки, чи отримаєте паспорта? Навряд чи! Нічого з того не зміниться, якби люди (бажаючі отримати паспорта) не старались!
ЧП Показати IP 22 Березня 2013 15:48
Пан Воробей вводить в оману і громадян і прокуратуру і при цьому не боїться ні відповідальності за корупційні діяння, ні божої кари. Прикидається таким невинним ягнятком ( а на спавді- шлангом), що плакати хочеться. Все він добре знає і має від цих здирницьких оборудок немалий зиск. І якби це було у цивілізованій країні відповідав би за такий базар як належить. Але Україна корумпована держава, а тому і такий безпредел.
лучани Показати IP 22 Березня 2013 15:48
Коли з МРЕО та ДАЇ будуть судитися ?
ЧП Показати IP 22 Березня 2013 15:55
Станом на сьогодні відповідно до законодавства вартість виготовлення закордонного паспорта повинна становити: 170 + 87,15 = 257,15 грн. Решта платежів не обов'язкові.
Павло до ЧП Показати IP 22 Березня 2013 18:24
НЕ 257,15 грн а 377,15грн ось витяг з офіційного сайту ДМС Вартість послуги та пільги Держмито – 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»). Вартість послуг – 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання") Вартість бланка – 120 грн. (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг») У разі термінового (протягом 10 днів) оформлення: Держмито - 340 грн. (п. 6 "л" статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»). Вартість послуг - 174,30 грн. (п. 5 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг») Вартість бланка - 270 грн. (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»)
Жорік до Павло Показати IP 25 Березня 2013 00:43
Можна питання? Закордонний паспорт не є моєю власністю і належить державі. Чому я повинен платити 120грн. за бланк, який є державною власністю? Де логіка?
ЧП Показати IP 22 Березня 2013 16:03
Якщо чиновники ДМС будуть вимагати більше або (надаватимуть платіжки чи ДП "Документ" - звернутись з письмовою заявою до керівника служби. Якщо клопотання не задоволене - до вищесточщого керівництва або у суд.
Аня Показати IP 22 Березня 2013 16:11
ех... заплатила півроку тому 600 з лишнім гривень за паспорт. жіночки мовчки дала папірець з платежами і сказала,що якщо всі не оплачу, то паспорт оформляти не буде. нажаль зараз багато людей незнає про свої права, але все таки на мою думку вони просто нажираються на людях...
NANO Показати IP 22 Березня 2013 16:12
фірма "Документ", яка робить документи за працівників паспортного столу і виступає посередником між державою та громадянином(при цьому відмивають великі кошти) Зареєстрована в Донецьку
Свободу Попугаям! Показати IP 22 Березня 2013 21:35
О! Давно пора
[email protected] Показати IP 22 Березня 2013 22:25
Корупційні схеми незаконного виманювання грошей у жителів області шляхом шахрайства за оформлення закордонних паспортів налагодив корупціонер Воробей О.В., який цинічно ігнорує не тільки об’єктивні журналістські розслідування, але й подання обласної прокуратури. Незважаючи на те, що прокуратура в ході перевірки виявила порушення законів та внесла подання по усуненню порушеь та притягненню до відповідальності винних службових осіб міграційної служби, керівник-корупціонер УДМС в області Воробей не прийняв жодних мір реагування. Особисто створена ним корупційна схема продовжує діяти та процвітати за рахунок протиправного обдирання жителів області, тому що Воробей має «покровителів» серед кірівництва ДМС України. Після прокурорської перевірки він дав усну вказівку підлеглим працівникам надалі брати з громадян за оформлення закордонних паспортів не тільки обов’язкові платежі, але й ті, які не передбаченні законодавством. Жителі області на даний час продовжують за виготовлення не термінового закордонного паспорта (один місяць) платити більше 600 гривень, а не 377 грн. 15 коп. як передбачено чинним законодавством
Микола Показати IP 7 Квітня 2013 22:25
Шановні, плата за бланкову продукцію була скасована постановою Кабінету Міністрів України №292 від 11 квітня 2012 року. Паспорт із послугою оформлення і видачі повинен коштувати 257,15 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus