USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Члени виборчих комісій не знають законодавства?

15 Січня 2010 17:38
Представники дільничних виборчих комісії Луцька, як виявилося, не знають, як можна голосувати не за місцем реєстрації.
 
Принаймні, у відповідь на питання «Як мені проголосувати у Луцьку, якщо я зареєстрований не тут» «ВН» чули: «Їдьте додому», «Ви не маєте права в нас проголосувати», «В нас голосують тільки наші», «Занадто пізно ви звертаєтесь», «Ніякий суд вам вже не допоможе» і навіть «Только за местом регистрации и никаких больше вариантов».
 
Таким виявився головний результат експерименту, який провели «ВН». Журналіст «ВН» зателефонував на 40 з 75-ти луцьких дільниць і, представляючись «пересічним лучанином», який зареєстрований у селі на Рівненщині, проте фактично живе у Луцьку, поцікавився, як зможе проголосувати в наступну неділю.
 
Мешканці Луцька, які не мають міської прописки і не потурбувалися заздалегідь про свою реєстрацію, не зможуть проголосувати, хоча і мають на те право. У законі сказано, що зміни до уточненого списку виборців напередодні виборів може вносити суд, окружна виборча комісія, орган ведення Державного реєстру виборців та дільничні виборчі комісії, але не пізніше, як за два дні до дня виборів.
 
Лише дві дільниці порадили звернутися у міський суд, а ще  дві – у відділ реєстрації  виборців, не гарантувавши при цьому вирішення проблеми. Лише на одній виборчій дільниці роз’яснили реальну картину. Справа в тому, що відкріпні талони не передбачені, а осіб, що проживають не за місцем прописки, багато. Надати право голосувати будь-якому громадянинові України – обов’язок членів дільничних комісій. Але при цьому можна порушити законодавство про одиничне внесення до реєстру виборців. Тому після змін необхідно негайно повідомляти орган ведення Державного реєстру  виборців.
 
Що ж кажуть у мерії? У міському відділі ведення державного реєстру виборців кажуть, що члени дільниць мають право на власний розсуд заносити до списків нових людей. Законодавство України не передбачає використання відкріпних талонів. Проте надає право звернутися з мотивованою заявою в органи ведення реєстру за новою виборчою адресою. Для цього потрібно пред’явити паспорт і написати заяву.
 
Хоча на місцях ніхто не хоче тим займатися, щоб не нести відповідальності за діяльність, яку можна поставити під сумнів через незнання законів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Січня 2010 18:02
"Для цього потрібно пред’явити паспорт і написати заяву." Поясніть "коментаторам з мерії", що паспорт є доказом місця прописки або ж реєстрації. Доказом для виборчої адреси може бути довідка з постійного місця роботи, навчання. Договір найму житла, свідчення сусідів, квартиронадавачів тощо. Попросіть "коментаторів" з мерії читати закон!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus