USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Чого чекати волинським ОТГ у 2018 році

22 Грудня 2017 13:21
До основних завдань, які повинні будуть вирішити новостворені об’єднані територіальні громади на Волині, належатимуть проблема пошуку шляхів фінансування і питання реалізації кадрового потенціалу.

Підсумки проведення реформи децентралізації підбили на конференції «Децентралізація на Волині у 2017 році: здобутки та виклики» 22 грудня.

Насамперед із привітальним словом виступив директор Волинського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Анатолій Пархом’юк, який підкреслив важливість причетності кожного, хто зробив свій вклад у розвиток децентралізації в області.

«Ми зібралися говорити не тільки про успіхи та досягнення, оскільки децентралізація – це тривалий процес. Тож, передусім, потрібно проаналізувати наявні проблеми та виклики, які не дають рухатися реформі вперед. Окрім того, ми хотіли би донести до громадськості ті завдання, які ми ставимо перед собою, а також спільно обговорити ефективність нашої роботи протягом цього року», – акцентував Анатолій Пархом’юк.

Загалом у 2017 році Волинська область дуже активно працювала в напрямку децентралізації, що засвідчують навіть кількісні показники. Так, на сьогодні на Волині створено 40 об’єднаних територіальних громад, у 39 із яких вже відбулися вибори. Також, відповідно до загальноукраїнського рейтингу, Волинська область посідає четверте місце за динамікою проведення реформи децентралізації.

Однак і уже наявні ОТГ стикаються з безліччю викликів. Зі слів Анатолія Пархом’юка, до найголовніших із них належать питання кадрового забезпечення і бюджету, зокрема правильне розподілення коштів і пошук нових надходжень для наповнення місцевого бюджету.

Анатолій Пархом’юк розповів, що наступного року пріоритетними будуть території, громади яких ще не наважилися на об’єднання (таких близько 60 % від загальної площі Волинської області). Як зазначив директор Центру розвитку місцевого самоврядування, це часткового пов’язано з політичними аспектами, адже багато селищних голів противляться створенню ОТГ через побоювання не перемогти на виборах.

«Ще одним нашим пріоритетним завданням буде допомога ОТГ, які мають недостатні ресурси. Також хочемо донести до голів громад те, що створення місцевої економіки, відкриття нових робочих місць, надходження до бюджету має містити певну сталість, тобто потрібно думати не тільки про сьогодення, а й про майбутнє. Тому ключовими є і питання збереження екології, і проблема вирішення економічних питань за допомогою використання наявного ресурсного потенціалу», – зауважив Анатолій Пархом’юк.
На важливості розробки стратегій і написання проектів наголосив експерт із регіонального розвитку Петро Гоцалюк. Він розповів, що із наявних на Волині ОТГ стратегії розробили лише дві, ще дві – близькі до затвердження стратегій у наступному році, а сім зараз активно працюють над їх розробкою.

«Ми сподіваємося, що наступного року більшість ОТГ розроблять стратегії свого розвитку. Наприклад, у сусідній Польщі, яку ми беремо за зразок, без визначеної стратегії не розвивається жодна структура. Це потрібно, зокрема, для того, щоби не допустити розпорошення ресурсів», – сказав Петро Гоцалюк і додав, що важливо сприяти в розвитку тим громадам, які самі цього прагнуть.

На питанні залучення додаткових коштів до місцевих бюджетів зупинився експерт із місцевих фінансів Анатолій Матвіюк, який наголосив, що в основі хорошого менеджменту – вчасне і правильне освоєння власних коштів та отриманих від держави субвенцій, а також прагнення постійного збільшення власних доходів.

«Громади можуть збільшувати доходи шляхом доєднання до ОТГ інших громад, таким чином зростає територія та кількість населення, а це, своєю чергою, дозволяє не тільки збільшити фінансову допомогу від держави, а й розвивати підприємництво», – зазначив Анатолій Матвіюк.

Експертка з децентралізації Оксана Урбан додала, що у 2018 році перед ОТГ постануть і освітні виклики, адже суттєвим завданням громад є підвищення рівня надання освіти на місцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 22 Грудня 2017 14:25
А мені цікаво, яка заробітна плата у реформаторів така як і у всіх 3200 грн.
ОТГ Показати IP 22 Грудня 2017 16:39
якого милого хоч один з них не поїде на село і не спробує втілити свою "стратегію" розвитку? Особливо в поліські райони, де фактично промисловості нема і той податок з пилорами школи не утримає? Ніхто не скаже з ким реалізовувати ту стратегію, якщо до бідного села приєднати ще бідніше, тим більше якщо відстань між ними 10-15 км. Вперед, реформатори, на Полісся, а то нових слів нахапалися і язиком реформувати легко, а в селі таблетки купити нема де. Дожилися!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus