USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Децентралізація на Волині: як поділять повноваження між громадами і районами

11 Липня 2015 16:35
Україна живе в період реформ, які дуже повільно, але починають впроваджуватися. Попри масове обговорення на всіх рівнях, багато з представників органів місцевого самоврядування (як міст, так і сіл) не розуміють, що зміниться в українських поселеннях. Окрім того, що чимало сіл залишаться без сільрад.

Нагадаємо, майже всі українські області, у тому числі й Волинська, затвердили перспективні плани об’єднаних громад. Це – документ, який після затвердження у Мінрегіонбуді дає поштовх для об’єднання громад, і початку реформи.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ НА ВОЛИНІ: РІК РЕФОРМ, АМБІЦІЇ ВЛАДИ ТА ВІДСТАВАННЯ ВІД СУСІДІВ

Чимало дискусій виникає на тему, яку матимуть вигоду села, які погодяться на об’єднання, і чи матимуть взагалі. Офіс Реформ оприлюднив інформацію, які саме податки йтимуть до місцевого бюджету, а також якою має бути структура об’єднаної громади.

Однак, є ще один момент: волинські науковці б’ють на сполох, адже влада Луцька не хоче розширювати межі міста, цим же унеможливлюючи розвиток населеного пункту в майбутньому. Якщо нічого не зміниться, то Луцьк може стати «глухою провінцією» й втратить статус центру, коли відбудеться об’єднання областей. Села побоюються міської експансії, а міста, своєю чергою, будть затиснуті сільськими межами, не маючи перспективи розвитку.

У Верховні Раді України вважають, що об’єднавшись з містами, села отримають лише вигоди. Але для цього представники і міської, і сільської влади мають сісти за стіл переговорів. Але об’єднання – це жорстка математика, адже важливим є фінансова спроможність новоутворених громад.

Нагадаємо, луцькі депутати звернулися до голови облдержадміністрації з проханням приєднати до Луцька прилеглі села, інакше будівництво інфраструктурних об’єктів може опинитися під загрозою. Та в перспективному плані, який, щоправда, можна коригувати, всі приміські села утворюють альянси без обласного центру.

8 липня відбулася презентація змін до Конституції України. Експерт Реанімаційного Пакет Реформ, член Конституційної комісії Юрій Ганущак розповів про те, яким буде управління в регіонах і які повноваження отримають префекти як державні урядники.

Окрім того, стало відомо, які ж саме повноваження отримають новостворені адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, області.

Сфери, в яких громада отримає повноваження:
Дошкільна, початкова та середня освіта
Первинна та профілактична медицина
Житлово-комунальне господарство
Ветеринарна допомога
Культура та відпочинок
Туризм та спорт
Соціальна допомога
Планування та регулювання будівництва
Дороги та організація дорожнього руху
Місцевий громадський транспорт
Центри надання адміністративних послуг
Благоустрій території, утримання кладовищ
Збереження навколишнього середовища
Землеустрій, землевідведення, земельний кадастр
Пожежогасіння
Громадський порядок
Управління комунальним майном громади
Місцевий архів
Інші питання місцевого значення

В районному управлінні будуть:
Освіта: школи-інтернати, спеціалізовані мистецькі та спортивні школи, дитячі будинки
Медицина: стаціонарні лікарні широкого профілю, медико-санітарна освіта
Районна інфраструктура

Області залишаться:
Спеціалізована освіта, центри і заходи з підвищення кваліфікації службовців місцевого самоврядування
Медицина: спеціалізована стаціонарна допомога, госпіталі
Культура: регіональні бібліотеки, музеї, виставки, філармонії, палаци культури
Державні програми з інвалідного спорту і реабілітації
Розвиток регіону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
волинянин Показати IP 11 Липня 2015 22:44
Повна х....ня!!!! Всі повноваження на місця, а гроші наверх!!! Молодці добре придумали!!! Так тримати!
Анонім Показати IP 12 Липня 2015 11:17
Головне ЗЕМЛЮ заграбастати,право на її деребан...а остальне можно віддати сільським громадам.
цешо Показати IP 13 Липня 2015 16:05
Не розумію для чого тоді будуть оті 3 райони на область? Або області укрупнувати або райони взагалі ліквідувати як поняття
Самооборона Показати IP 13 Липня 2015 22:02
Чистої води узурпація влади від порошенка і ко. Влада належить народу. Ніхто не має парво на узурпацію влади у народу. Вони без питання у людей щось міняють у місцевому самоврядуванню у тому числі і конституцію.
дівчина Показати IP 22 Липня 2015 18:13
Ті, що це пишуть, самі не в курсі. Ніяких районів НЕ БУДЕ! Колишні райцентри Волині стали центрами громад, малі містечка і великі села теж стали такими центрами. До них приєдналися найближчі села, і не обов'язково того ж самого колишнього району, а й сусіднього. Громади утворять повіт, а повіти - регіон. Наприклад, ваша поштова адреса буде така: село Нове, громада Любомль, повіт Вол -Волинський, регіон - Волинь, Україна. Повітів передбачається чотири: Ковельський, К.-Каширський, Вол.-Волинський і Луцький. Наприклад, Ковель - центр повіту і як самостійне місто. Ви нарікаєте, чи від того щось зміниться. Звичайно! Насамперед буде знищено вертикаль влади - село - район - область - столиця. Тобто, якщо за парковку автомобіля у вашому селі брали 10 грн, то до бюджету сільської ради потрапляло лише 1грн, решта ішла по згаданій вертикалі. Тепер усі находження будуть іти до бюджету громади. Люди, вам вперше за роки незалежності випала можливість САМИМ взяти участь в державотворчому процесі. Скептики говорять: як схочуть, так і зроблять, ніхто не буде нас питати і т. ін. Цікавтесь, читайте і ворушіться. Громада, яка об'єднала навколо себе села першою, отримає грошові дотації від держави.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus