USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому одні волиняни отримують копійчані субсидії, а інші – тисячі гривень. ФОРМУЛА

16 Грудня 2015 21:00
Принцип субсидії передбачає виключно індивідальний розрахунок, її мінімальні і максимальні розміри коливаються від 100 гривень і аж до більше 8 000 гривень. Отримують допомогу як пенсіонери, так і підприємці. Для читачів Інформаційного агентства Волинські Новини фахівці роз’яснюють, кому і яка субсидія «перепадає» від держави.

Нагадаємо, раніше ІА Волинські Новини розповідало, що субсидії в області - як лотерея: одним 11 копійок, іншим - 8 тисяч гривень.

Так, начальник відділу департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Маркусик пояснює, що критерій для отримання субсидії лише один – дохід людини, й він індивідуальний для кожного відповідно до розробленої формули.

«Субсидія розраховується для кожного індивідуально. Все залежить від доходів, кількості членів сім’ї. Тобто, кожному по можливостях. Є відповідна формула, завдяки якій визначаємо відсоткову спроможність оплати за комунальні послуги.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. Розмір обов’язкового відсотка платежу та субсидії визначається індивідуально для кожної сім’ї та залежить виключно від доходів сім’ї», - розповідає Маркусик.

Принцип формули розрахунків такий: середньомісячний дохід на одну особу за попередній календарний рік ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (з вересня 2015 року – 1330 гривень) і на базовий коефіцієнт 2, після чого суму множать на 15%.

Результат, запевняють посадовці, – це спроможність сім’ї сплачувати певний відсоток за спожиті комунальні послуги.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЙ ЗМІНИЛИ. НОВІ ПРАВИЛА

Для прикладу, середньомісячний сукупний дохід сім’ї пенсіонерів (2 особи) за 2014 рік, які отримували лише пенсію у мінімальному розмірі по 949 гривень кожен, становить 1 898 гривень. Відповідно, середньомісячний дохід на одну особу - 949,00 гривень. Згідно з формулою, розрахунок проводимо так: 949 : 1330 : 2 ٠ 15% = 5,35 %. Відповідно, сім’я пенсіонерів буде сплачувати за комунальні послуги 5,35 %, або 101,54 гривні свого середньомісячного сукупного доходу (від 1898 гривень), решту покриває субсидія.

Якщо ж у будинку проживає 2 особи – жінка, яка не працює у зв’язку з тим, що перебуває по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та дитина 2013-го року народження – то дохід сім’ї за 2014 рік такий: допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку - 10909,64 гривні. Відповідно, середньомісячний сукупний дохід – 909,14 гривні, а середньомісячний дохід на одну особу - 454,57 гривні. Визначаємо розмір обов’язкового відсотку платежу 454,57 : 1330 : 2 ٠ 15% = 2,56 % . Так сім’я сплачуватиме за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування 23,27 гривні.

Є випадки, коли в будинку проживає 2 особи – жінка, яка працює та дитина 2003-го року народження. Для прикладу, дохід такої сім’ї за 2014 рік склав – заробітна плата - 33242,04 гривні, відповідно, середньомісячний сукупний дохід – 2770,17 гривні. Поділивши цю суму на кількість проживаючих – двоє – отримуємо середньомісячний дохід на одну особу - 1385,09 гривні. Далі визначаємо розмір обов’язкового відсотку платежу 1385,09 : 1330 : 2 ٠ 15% = 7,81 %. Згідно з розрахунками, відповідно до формули, сім’я сплачуватиме за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування 216,35 гривні.

Припустимо, що вартість комунальних послуг для цих сімей однакова та становить 2 755,1 гривні (індивідуальне газове опалення + електроенергія освітлення). Відповідно до розрахунків за формулою, розмір субсидії для сім’ї пенсіонерів складає 2 653,56 гривні, для сім’ї, де виховується дитина до 3-ох років – 2731,83 гривні, сім’я, в якій жінка отримує заробітну плату, субсидія визначена у розмірі 2538,75 гривні.

Зауважимо, що види доходів потрібно вказувати за 12 місяців 2014-го року або за останні 3 місяці.

Вказати такі вид доходу:

- заробітна плата;

- пенсія;

- матеріальна допомога (крім одноразової);

- стипендія;

- аліменти;

- доходи від підприємницької діяльності;

- доходи від здачі майна в оренду (продажу майна, сільгосппродукції);

- інші.

Наголосимо, що згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги», встановлено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору, тобто розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць – оплата послуг проводиться щомісяця.

Начальник відділу департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Маркусик зауважує, що волиняни, які отримали субсидію, не повинні безмірно використовувати блага цивілізації, а повинні продовжувати економити, бо це в їхніх інтересах. Зокрема, невикористані гроші, які передбачила держава як субсидію, зберігаються на рахунках й будуть списані як поточна сплата за послуги, навіть у період, коли субсидію перестануть надавати.

«Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій передбачено, що сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг для оплати комунпослуг,яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується як оплата послуг. Зарахування відбувається й у тому числі як обов’язкова частка платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди», - пояснює посадовець.

Аби процес оформлення субсидій був простішим, в Україні стартував унікальний проект оформлення субсидій через портал державних послуг iGov. Тепер оформити субсидію можна вдома, не відходячи від комп’ютера на сайті https://igov.org.ua/. Це економія часу, нервів і коштів. Таку новацію підтримало Міністерство соціальної політики України.

Варто відзначити, що Майже кожна друга сім’я на Волині отримує субсидію. Так, із 345 тисяч сімей в області соціальну допомогу щодо оплати комунальних призначили 155 тисячам домогосподарств, причому ця цифра збільшується щотижня.

Втім, не всі, хто потребує субсидії – її отримав. Зокрема, через неврегульовані законодавчі моменти майже три тисячі краян залишилися без можливості «залатати» діру в сімейному бюджеті. Причина цьому - недосконале законодавство, що й створило зайвий головний біль мешканцям Лесиного краю.

Якщо ж мешканцям Луцька хочуть отримати детальну консультацію щодо оформлення субсидій, то їм можуть надати безплатну допомогу в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Адреси Офісів розвитку кварталу:

вул. Гордіюк, 37

вул. Й. Кондзелевича, 30

вул. Р. Шухевича, 6

вул. Ковельська, 47а

вул. Корольова, 10

просп. Відродження, 10

просп. Соборності, 38

бульв. Дружби народів, 6

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Anonymous Показати IP 16 Грудня 2015 22:13
ІНДИВІДАЛЬНИЙ, мда....
Олекса Показати IP 17 Грудня 2015 07:51
Добре що стаорені офіси, я особисто звертався все доступно розровіли. Дякую !
Оксана Показати IP 17 Грудня 2015 09:13
Для чого писати про отримання субсидій через інтернет на ВОЛИНСЬКОМУ сайті, якщо для Волині це - "На жаль, поки що у Вашому регіоні неможливе надання цієї послуги в електронному вигляді."
!!!!!!!!!!!!!!! Показати IP 17 Грудня 2015 10:34
Я особисто подавала документи на субсидію через інтернет. Документи прийняті, за декілька днів зателефонували і попросили прийти в департамент для підписання даних документів.
Олесь Показати IP 17 Грудня 2015 16:17
Субсиді ї-невикористані кубометри газу, кіловати електроенергії ( повністю оплачені з держбюджету) і успішно списані( хоча по факту " червоні" лишки), які в подальшому будуть використані для збагачення. Краще ті кошти направити на здешевлення газу і налагодити чіткий облік споживання для чого "хімікам" обрізати газ і підключати , як нового абонента.
віта Показати IP 11 Січня 2016 09:27
Самі більші субсидії у багатих людей. які отримують зарплату в конвертах або працюють в тіні. Справедливості як не було так і не має.
брєд Показати IP 30 Вересня 2016 09:12
якщо вірити даній формулі то для отримання 50% субсидії, дохід на 1 людину становитиме 866,7 тис грн (перераХУємо - 886666:1330:2х15%=50%)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus