USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незважаючи на здешевіння нафти, пальне знову подорожчає

4 Серпня 2016 07:00
Нафта впала до мінімумів квітня. Здавалося б, це повинно стати поштовхом до зниження цін на стелах АЗС. Але оператори лише фіксують надприбуток.

Про це пише відомий блоґер Мішель Пророк, - повідомляє Business-companion.

Поточний тиждень продемонструвала українському ринку стрімке зниження цін на паливо в оптовому продажі. За даними директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, залізничні партії дизпалива за тиждень подешевшали в середньому на 500 гривень за тонну/, а бензини А-92 і А-95 втратили 600 -800 грн./т.

Але зниження оптових цін не стало приводом опускати вартість палива в роздробі. Відпустка 2016 обійдеться українським автомобілістам набагато дорожче, ніж в минулому році. Причому, як і тоді, аргументів для високих цін у нафтотрейдерів не залишилося.

Як зауважує аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко, рівно рік тому, в липні 2015 року, нафта коштувала на $10 за барель дорожче. При цьому найдорожчий бензин А-95 на українських заправках тоді коштував 23,49 грн./л. або на 50 коп./л. дешевше.

"Можна до безкінечності розмовляти про заробітки нафтовиків, але складно сперечатися з калькулятором", - говорить Сіренко.

Мало хто в Україні знайде зв'язок, яка б пояснила логіку залежності цін на стелі з котируваннями енергоносіїв в Європі, за якими українські оператори купують паливо, продовжує Сіренко. Він зазначає, що не допоможе в міркуваннях навіть порівняння акцизів (у 2015 році - € 202 / т, а в 2016 - € 228 / т), різниця яких становить не більше 10 коп./ л.

"Якщо коротко - сьогодні в Києві дрібним оптом можна купити бензин по 18 грн./л., решту додумайте самі", - пояснює Сіренко.

Ще одним прикладом може послужити компанія SOCAR, яка готова заправити Укрзалізницю по 14,7 грн./л. Останній тендер по дизпаливу азербайджанська компанія виграла з ціною 17,7 тис. грн / т. При цьому, на АЗС компанії водії бачать ціну на той же ресурс в 20,99 грн./л. Різниця між оптом і роздрібом в 25% на продукти, які користуються попитом - це нонсенс для будь-якого підручника економіки, обурюється Сіренко.

Втім, питання «чи не будуть нас запрошувати в АМКУ» повинен виникнути не тільки у SOCAR, а й у WOG і ОККО, які також намагаються не помічати падаючі котирування і зниження цін в опті.

Тим часом водії активно пересідають на скраплений газ, який зараз стоїть у два рази дешевше бензину, говорить Сіренко. І втрату в продажах палива АЗС намагаються заповнити продажем напоїв і їжі, які сьогодні переростають в справжні гастрономічні батли між великими ритейлерами на роздрібному ринку палива.

Відповідно прогнозу Куюна, подальше зниження цін на паливо в опті може чинити тиск на українські АЗС. Втім, оператори не зацікавлені реагувати на це падіння і можуть просто продовжити ігнорувати його.

А ось ціни на скраплений газ залишаться на значеннях цього тижня. Незважаючи на дефіцит російського ресурсу, ціни на нього як в опті, так і в роздробі досягли своїх максимумів, пояснює Куюн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Cтатистика Показати IP 4 Серпня 2016 07:43
Нафта дешевшае, але не для пересiчних... Слава украiнi!!!
Толя Показати IP 4 Серпня 2016 08:23
як подорожчаэ бензин то все знову подорожачаэ. Україна процвітає а на світязі люди відпочивають там всім не дорого тільки дорого бензин кварплата
Чаушеску Ф.Ю. Показати IP 4 Серпня 2016 09:23
При владі чергові злодюги і бандюги , тому все закономірно ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus