USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Експерти спрогнозували ціни на бензин на грудень

28 Листопада 2017 17:10
Протягом останнього місяця на стелах АЗС ціни поступово повзли вгору, досягнувши рекордного значення майже у 30 грн за літр. Експерти паливного ринку пояснили причини такої тенденції та спрогнозували, чого очікувати водіям у грудні. Про це повідомляє УНН.

Так, за словами директора НТЦ "Психея" Сергія Сапегіна, ціноутворюючим фактором у листопаді стало подорожчання пального на кордоні.

"За останні 30 днів бензин А-95 виріс в ціні на 51 долар за тонну на кордоні України, що склало 9%. Дизпаливо на 27 доларів, що склало 4, 7%. При цьому, якщо проаналізувати, що відбувалося з цінами у роздріб, то вони відстають від цих тенденцій, і наприклад, бензин А – 95 подорожчав за місяць всього на 3, 9%, а ДП - на 4, 9%.", - сказав він.

За словами експерта, тенденція до подальшого подорожчання пального буде зберігатися, і поки "з точки зору зовнішніх ринків, особливого оптимізму для споживачів немає".

"Якщо подивитися на валютну складову, то зараз ми вийшли на рівень - 26, 85 грн за долар і 31,81 грн за євро. Це максимальне значення, яке ми спостерігаємо з початку року. І, знову ж таки, якогось оптимізму з точки зору укріплення гривні немає. Це фактор, який теж може впливати на здорожчання ресурсу", - додав Сергій Сапегін.

Ще одним фактором росту цін на пальне експерти назвали блокування поставок дизпалива з Новоград-Волинського терміналу, що у подальшому може призвести до дестабілізації ресурсного наповнення ринку. Про це розповів експерт паливного ринку Дмитро Марунич.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у Новограді-Волинському триває блокада контрабанди російського палива до України, організованої фірмами Віктора Медведчука. У блокаді беруть участь волиняни.

"На жаль, оці заходи, які були здійснені напередодні вихідних днів якимись не зрозумілими особами, а потім за ними виявилися представники С.Семенченка, у Новоград–Волинському вже спричинили зростання цін на дизпаливо, при чому не пов’язане з об’єктивними факторами. В опті дизпаливо подорожчало на кілька десятків копійок, і ймовірно, якщо ситуація жодним чином не розв’яжеться позитивно, то це може позначитися і на роздрібному ринку.

Преміальні мережі в переважній більшості вже підвищили ціни на паливо і певною мірою вичерпали потенціал до здорожчання. Однак, менші мережі і окремі АЗС, вони, як правило, реагують пізніше, а тому можуть підвищувати ціни найближчим часом", - зазначив Дмитро Марунич.

Він додав, що ціни на пальне у грудні, ймовірно, зберігатимуться на рівні 30 грн, за літр, у разі, якщо не трапиться ніяких форс-мажорів.

Сергій Сапегін, у свою чергу, зазначив, що до нового року вартість палива може зрости орієнтовно на гривню.

"Якщо всі ці темпи (росту цін на кордоні) будуть зберігатися, то приблизно через місяць, якраз до нового року ми можемо мати плюс одну гривню до цін, які ми маємо сьогодні. Тобто, це буде десь порядку 29 – 30 грн за бензин А – 95. І приблизно 27 грн за один літр ДП", - сказав він і додав, що фактор прийдешніх новорічних свят має сприяти "заспокоєнню ринку".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus