USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому усім стало байдуже до України

2 Березня 2016 09:57
Власні проблеми Заходу і Росії тепер для них актуальніші, ніж інтерес до батьківщини двох Майданів... Чому усім якоїсь миті стало байдуже до України - про це та інше читайте в матеріалі Віктора Дяченка на сторінках видання From-ua.com.

Українська політика має чоловіче обличчя, але жіночий характер, постійно вимагає уваги, допомоги і подарунків. Вона вважає, що якщо кинулася комусь на шию з криком «я ваша навіки!», то цим зобов'язує свого обранця до негайного шлюбу або, як мінімум, вічного спонсорства. А якщо помітить з його боку недостатню співчутливість, то буде вважати себе кинутою і влаштуэ серію емоційних сцен.

І це зауваження стосується не тільки до Києва, що ось уже дванадцятий рік наполегливо кидається на шию Заходу, а й до Донецька з Луганськом, марно нав'язувалися в утриманки до Москви. Адже там теж живуть українці, нехай навіть деякі з них намагаються запевняти оточуючих, що вони завжди були російськими...

«Не кидайте нас!»

Подібні стогони з Києва лунають з 2015 року, коли інтерес Заходу до України дійсно почав падати. Втім, якщо бути більш об'єктивним, то він знизився з рівня «активної підтримки» навесні 2014 го до позначки «живої участі» взимку 2015-го, а потім до нинішнього «уважного спостереження». Це цілком нормально і очікувано, оскільки ні Євросоюз, ні навіть США не можуть надовго поставити українське питання головною темою своєї зовнішньої політики. Після укладення Мінська-2 і початку перемир'я загроза повномасштабної війни на сході Європи почала стрімко падати до мінімуму, і присутність «констебля» вже не було потрібно. Захід перемкнув основну увагу на інші проблеми, яких у нього більш ніж достатньо і без України.

На жаль, нинішня генерація українських прозахідних політиків має низку специфічних особливостей, в тому числі і згаданих вище. А крім цього, у них досить своєрідні методи досягнення мети: привертати до себе увагу, шуміти, повторювати незліченну кількість разів, нав'язувати, просити (або вимагати), наполягати на своєму, не помічати відмови. І домагатися бажаного не аргумент своєї правоти. Тобто це принцип «якщо довго стукати - то коли-небудь відкриють, якщо довго просити - то коли-небудь дадуть». Подібним чином, пам'ятається, ще Віктор Ющенко намагався увійти в Європу.

Можливо, це наслідок навчання деяких з них в західних коледжах або на курсах при «інститутах демократії», оскільки в цьому методі впізнається західний стиль «досягнення успіху» (радянська школа соціології робила ставку на входження в довірчі відносини). Що ж, як то кажуть, навчили на свою голову! Втім, західна політика сама добре знайома з подібною методикою, більш того, вона прекрасно вміє їй протистояти. Так що це наївні спроби учня використовувати проти майстра прийом, яким той сам його навчив.

З дивана українського обивателя це виглядає як наполеглива «євроінтеграційна» і бурхлива «національно-оборонна» діяльність влади (яка полягає в основному в безперервній балаканині), що не зустрічає позитивних кроків на зустріч з боку ЄС і США. «Чому вони не дають нам безвізовий режим?», «Чому вони не шлють нам Джавелін?!», «Чому до нас не йдуть західні інвестори?!» -і з зворушливим неспокійним нерозумінням запитують «маленькі українці», пильно вдивляючись в екрани телевізорів і ноутбуків.

Ці незадоволені «хотілки», ця невикорінна переконаність в тому, що «вони повинні дати», і народжують помилкове враження того, ніби Захід розлюбив і кинув Україну. І тоді виникає образа, докори, капризи або емоційні вигуки зі слізними проханнями не відвертатися від нещасної Неньки.

Але Захід «втомився» не від України, а від подібної тактики українських політиків. З нашого «прийміть нас», «дайте нам» і «не кидайте нас» вже просто сміються! Як, наприклад, голландська газета «NRC», проілюструвавши одне з таких прохань іронічної карикатурою, зображеною вище (на головному фото).

Ні, автор не намагався нас образити, оскільки ставлення до собак в Європі дещо інше, ніж у нас - там це саме чотириногі друзі, а не «шавки підколодні». Але він вдало висміяв не тільки страхи і помилки українських обивателів, а й безглузду «євроінтеграційну» суєту українських політиків. Адже дійсно, коли їм чітко роз'яснюють по пунктам, що саме необхідно зробити для отримання того ж безвізового режиму, вони поводяться як дурні цуценята, намагаючись отримати бажане виляння хвоста, загляданням в очі і наполегливим тявканям ...

Європа змінилася

Зараз вже мало хто пам'ятає, що українська епопея з Асоціацією та безвізовим режимом почалася ще в 2007 році, тобто вона тягнеться вже дев'ять років! Це красномовний показник того, наскільки довго в Україні можуть топтатися реформи, за які необхідно всього лише проголосувати і підписати - адже умови ЄС в основному стосуються змін в законодавстві, а на технічні перетворення європейці виділяли нам гроші. Але справа ще й у тому, що за цей час сильно змінилися і Європа, і Україна.

Ми стали набагато проблематичнішими. Епоха біганини двовекторною зовнішньою політикою змінилася періодом громадянського конфлікту всередині України, її конфлікту з Росією, економічного падіння, масовим екстремізмом і правовим нігілізмом, внутрішнім хаосом. А Євросоюз обіцяв безвізовий режим іншій, колишній Україні. Цілком очікувано, що тепер європейські політики хочуть відкласти це рішення на потім, і навіть знайти причини для його затягування.

Проте не тільки Україна, а й Європа теж стала іншою. У 2004-2007 році Євросоюз стрімко розростався, поповнившись країнами колишнього соцтабору, його кордони досягну Чорного моря і Прибалтики, і в Європі панувала ейфорія об'єднання, витали плани подальшого розширення ЄС на схід, до самого Кавказу. У той час ще не було економічних проблем кризи-2008 і дефолту Греції, Росія активно зближалася зі «старою Європою», в Північній Африці і на Близькому Сході ще не почалася «арабська весна».

Зараз Європа сама відчуває три кризи, і нехай вони не настільки катастрофічні, як наші, але все ж досить серйозні, щоб європейці зайнялися першою чергою ними, а не заколисування українських партнерів.

Перша проблема - це політична криза Євросоюзу, точніше навіть цілих дві, що накладаються одна на одну. Спочатку ейфорія розширення і поглиблення інтеграції змінилася в 2009-2010 роках апатією «євроскепсис». Згідно з опитуваннями громадської думки в той час, 78% жителів Греції, 77% Франції, 75% Італії, 60% Іспанії і 43% Німеччини вважали, що об'єднання Європи послабило їхні національні економіки і утиснуло незалежність їхніх держав. А після того, як Німеччина, яка раніше всіх вийшла з економічної кризи 2008 року, стала явно домінувати в ЄС, це посилило і без того існуючі політичні протиріччя між його членами. Італія і Франція тягнули ковдру на себе, Польща вередувала, Британія відвернулася, Голландія усамітнилася, а Іспанія хмурила свої чорні брови.

Події в Україні внесли новий розкол в європейське співтовариство, розділивши її на прихильників і противників конфронтації з Росією. Ситуацію посилило збільшення тиску США, для яких українсько-російський питання стало хорошим приводом спробувати повернути свій колишній вплив в Старому Світі. Таким чином, посилився розкол Європи на «прогерманську", яка не відчуває захоплення від необхідності вводити санкції проти Росії, і «проамериканську», що підтримує ідею гуртом загнати російського ведмедя назад в його барліг.

Тут варто підкреслити, що Росія, як і Україна, в цьому випадку, лише привід. А ось головною причиною внутрішньоєвропейських непорозумінь є прагнення «старої Європи» звільниться від залишків американської «опіки», плюс особисті претензії Німеччини на лідерство в ЄС.

Друою європейською кризою є зниження темпів зростання економіки до самих мінімальних, плюс гостра нестача фінансів. Принаймні, в Євросоюзі вже не розкидаються грошима так щедро, як до 2008 року. Саме тому було прийнято рішення про призупинення прийому в ЄС нових членів, особливо з числа економічно проблемних країн східної Європи та Балкан. Потрібно рятувати економіку Греції, підтримувати депресуючі держави Прибалтики, вкладати кошти в Румунію і Болгарію, та ще залишати щось на свій розвиток. До речі, помічено, що Європа давненько не затівала якихось грандіозних проектів типу Євротунелю або навігаційної системи "Галілео"!

Третя і найгостріша на сьогодні - це соціальна криза мігрантів з охопленого заколотами і війнами «арабського поясу». Вона стала також частково і економічною проблемою, оскільки на допомогу тисячам біженців потрібні мільярди євро, а також ще одним політичним питанням, що ще більше розділило Європу.

Але головним чином, ця криза викликає соціально-політичну напругу в самих країнах, що вже прийняли мігрантів. Як і прогнозувалося, там відзначено зростання правих настроїв, окремі екстремістські виступи, зіткнення на національному і релігійному грунті. Не допустити популяризації ультраправих політичних і радикальних релігійних рухів, не допустити власного громадянського конфлікту і масових заворушень - ось основна турбота європейських політиків. І зараз, коли вони зосереджено гасять ці іскри у себе вдома, одночасно думаючи про вирішення безлічі інших проблем як Євросоюзу в цілому, так і своїх державах окремо, у них просто немає часу з ранку до вечора няньчитися з Україною.

Ну і, звичайно ж, слід розуміти, що пробивати на цьому тлі безвізовий режим з Україною - це майже безнадійна справа. У Європі, можливо, і були б раді напливу українських гастарбайтерів, але тільки не зараз! До того ж європейців непокоять не стільки «заробітчани», скільки можливі українські біженці, які стануть шукати притулок і просити допомоги. Тому є думка, що питання про безвізовий режим буде відкладатися і затягуватися під різними приводами ще і ще. До тих пір, поки в Європі не вирішиться проблема з мігрантами зі Сходу, а головне, поки в самій Україні не зникне загроза відновлення конфлікту і не підвищиться рівень життя.

Москва сльозам не вірить

Багато українців в це не повірять, але, схоже, що Росія теж втратила до нас будь-який інтерес. Принаймні, старі путінські плани затягнути Україну в Митний Союз або влаштувати тут Новоросію, остаточно поховані. Від широкого замаху у Кремля тріснули штани, а тепер йому взагалі не до «збирання земель».

Лідери ЛНР-ДНР немов дзеркальне відображення своїх київських антагоністів: інші прапори, інший вектор, інша ідеологія - але все те ж прагнення за будь-яку ціну виявитися на чужому забезпеченні. Росія повинна надіслати війська і захистити, Росія повинна надіслати грошей і нагодувати, Росія повинна прийняти до свого складу і відновити, взявши на повне утримання - такий їхній стратегічний посил. Чому Росія повинна це Донбасу? Ну як це чому, вони ж теж «свої», як і кримчани! І з цими переконаннями в Луганську і Донецьку живе чимало народу, який прийняв сторону сепаратистів. Дуже нагадує наших співвітчизників, які репетують «дайте нам, ми ж теж європейці!». Українці залишається українцями під будь-якими прапорами.

При цьому мало хто з луганчан і донеччан знає, що в самій Росії все більше і більше тих, хто з пізнім каяттям шкодує про те, що нажили собі цей безглуздий геморой. Все більше росіян вважає, що потрібно було обмежитися Кримом і не лізти на Донбас. І вже чимало тих, хто не вважає, що за «порятунок» Криму з лап «кривавих бандерівців» потрібно було платити падінням рівня життя. Своя сорочка ближче до тіла, особливо коли вона остання!

Дійсно, раніше всі охочі росіяни і без анексії могли спокійно їздити на відпочинок в українську Євпаторію і Ялту. Охочих, правда, було не надто багато, оскільки росіяни середнього достатку відпочивали в Туреччині або в Сочі. Тепер карта РФ приросла Кримом, що як би дає привід трішки порадіти за державу, але в підсумку це обернулося низкою неприємностей. Рубль упав втричі, введені санкції, почалися проблеми з імпортом, Росія знову пересварилася з Заходом. Це того варте? А тепер ще, в спробах знову підняти президентський рейтинг, влізли в Сирію і посварилися з Туреччиною. Тепер російський мужик просто змушений відпочивати в Криму, томущо в Анталію краще не їздити, а в Хорватію грошей не вистачає!

Але це проблеми пересічних росіян, а ось перед кремлівською командою постало нелегке завдання знайти вихід з ситуації, що склалася. Мабуть, найголовнішим підсумком політики Путіна 2013-2015 р.р. стала втрата України як такої, причому дуже і дуже надовго, поки не постаріють нинішні покоління євромайдану і АТО. Найпростіший аналіз показує, що в доступному для огляду майбутньому до влади в Києві не прийде політична сила більш «проросійська», ніж нинішні БПП або «Народний Фронт». Зате висока ймовірність обрання ще більш правих політиків.

Це означає, що Україна з доброї волі не повернеться обличчям до Росії, а спробувати повернути її силою буде ще більшою помилкою Путіна. Так що лякати один одного новими підступами Кремля або вторгненням російської армії українцям, право, не варто. Путін почав дистанціюватися від України, відповзати назад, втрачаючи до нас свій інтерес.

Тепер йому доведеться не тільки переглядати свої прожекти ТС і Євразійського союзу, а й взагалі всі відносини з Києвом. І найлогічним кроком є ​​відмова від будь-яких подальших претензій на Україну, з надією залишити за собою хоча б Крим, досягнувши це шляхом тривалих політичних переговорів. Для чого спочатку доведеться зробити жест доброї волі і забратися з Донбасу. Залишивши тамтешніх сепаратистів, які вже більше двох років ниють «Путін, введи!» і «Росія, прийми!», ні з чим. Що, схоже, Кремль і робить.

Звичайно, Путін і логіка - речі часто несумісні, тому не виключено, що він захоче «заморозити» ЛНР-ДНР як таке собі східноукраїнськео Придністров'я. Але в цьому випадку Росії доведеться взяти на себе витрати з облаштування економіки регіону і змістом його численних бюджетників. Чи вистачить її нафтодоларового бюджету на всіх, що не роздратує це російську еліту, яка сама не проти освоїти ці мільярди? Схвалять прості росіяни взяття на повне утримання ще й Донбасу?

Однак навіть в цьому випадку інтереси Росії до України не зайдуть за околиці Луганська і Донецька. Далі їй робити нічого в усьому сенсах цього слова - бо марно, дорого й небезпечно. І це розуміють навіть в Кремлі ...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 2 Березня 2016 10:12
батьківщина не двох майданів, а майже трьох. скоро почнеться наступний...
Анонім Показати IP 2 Березня 2016 10:30
Це все вина безхребетного пустозвона Пороха
аноніму до Анонім Показати IP 2 Березня 2016 11:13
це все вина народу, який дозволяє з собою так поводитись. Нічого не зробиш, менталітет
лучани Показати IP 2 Березня 2016 11:14
передрук з ригівського сайту.
реаліст Показати IP 2 Березня 2016 12:07
Ейфорія проходить? Невже з самого початку не було зрозуміло, що порядок в країні і достаток власного народу кожній європейській країні дорожчий, ніж Україна ( та й й будь-яка інша держава)? Чому хтось нам щось ПОВИНЕН був давати, хто нам що винуватий в цьому світі? І чи не пора жити своїм розумом на своїй землі, яка багата і красива, а не чекати чергові прянички від пані Нуланд чи Меркель?
пп Показати IP 2 Березня 2016 12:28
ниття хронічне замість спроби побачити причину.
жах Показати IP 2 Березня 2016 15:43
а на себе народ дивиться і сам хоч щось робить !!!..
Сераховичі Показати IP 2 Березня 2016 16:22
тому .що в осноаному Украйна сама байдужа до себе!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus