USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому Волинь недоступна для інвалідів

2 Грудня 2014 13:41
На Волині порушують будівельні норми, які стосуються доступності інвалідів до приміщень. Через це для людей з особливими потребами стають «закритими» медичні заклади, магазини й держустанови.

Про це йшлося під час засідання комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при облдержадміністрації сьогодні, 2-го грудня.

Зокрема, чому Волинь недоступна для людей з особливими потребами, розповіла керівник проектів громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» Людмила Фурсова, яка має інвалідність по зору.

«Доступність - це основна проблема, діти не можуть отримати освіту, люди не можуть працювати, поїхати на відпочинок, чи, навіть, купити щось у магазині. Є у нас проблема зі старими будівлями. Але найбільше обурює те, що зводять нові будинки й там не дотримуються будівельних норм, які стосуються доступності інвалідів до приміщень», - розповідає Людмила.

З її слів, на Волині роблять незручні і небезпечні пониження бордюр в районних центрах області.
Є проблема з доступом до автостанції в Луцьку: є зручний тротуар, але ним не можуть скористатися інваліди, бо на ньому паркують машини.
Часто люди з особливими потребами не можуть поставити свою автівку на спеціальне місце для інвалідів, бо його неможливо знайти: розмітки малюють на асфальті, через сніг їх не видно, або позначення закривають припарковані поряд машини.
«Є випадки, коли взагалі місць для інвалідів не передбачено. Ми якось звернулися з проханням встановити, а нам кажуть, що це - недоцільно. Прикро, що ігноруються будівельні норми», - коментує Людмила Фурсова.

Як додає громадська активістка, доступність для інвалідів зменшується через відсутність пандусів чи їх невідповідність нормам.

«У нас мало пандусів 1%-12% схилу, які є доступними для візочників. Чимало з них я називаю не пандусами, а пам’ятниками пандусів. На фото видно, що одні заросли в кущах, що і не побачиш, інший - на сходах дві рейки. Це - точно не пандус. Часто пандуси роблять в лікарню до бокового входу, а двері зажди зачинені, або навпроти дверей: коли їх відкривають - доступ відсутній. Окрім того на Волині встановлюють вузенькі пандуси, де ширина - менше мінімального метру і там проїхати неможливо», - розповідає про проблеми Людмила Фурсова.
Зауважимо, що в області на обліку перебуває 80,5 тисячі інвалідів, з яких 5,2 тисячі – діти.

Як інформують в ОДА, за станом на 1 листопада цього року на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 5028 осіб, які отримують соціальну допомогу на дітей-інвалідів. А впродовж січня-жовтня з Держбюджету для забезпечення виплати на дітей-інвалідів надійшло 98 мільйонів 825,42 тисячі гривень. Окрім того, впродовж року більше 360 дітей пройшли реабілітацію в двох медзакладах: Волинському центрі соціальної реабілітації Міністерства соціальної політики України та Центрі соціальної реабілітації Міністерства Ковеля.

Заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець вручила почесні грамоти тим людям, які опікуються інвалідами та працюють, аби Волинь стала доступнішою для людей з особливими потребами.

«У вас є терпіння, натхнення, цілеспрямованість. Дякую, що ви нам допомагаєте, даєте поради, за вашу толерантність. Я вас поважаю і готова разом далі співпрацювати», - звернулася до присутніх Мишковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Аня Показати IP 2 Грудня 2014 14:11
Чттаючи це все роблю висновки.У нашій країні краще бути дибілом,або інвалідом.Їм пенсії вищі за наші,що прапрацювали по 40 років, плативши на них податки, пільги і возяться ,як кіт з салом. А ми здорові, маємо зарплату нижчу ніє у них пенчсії,бо у них пільги на житло,на проїзд, на ліки. А нам нічого.Це справедливо,щоб псіх получав 2 тис. 500грн пенсії.А я 1200 за 40 років стажу. І ніяких пільг.І ще бери їх на роботу,бо їм мало.Нормальні люди не можуть знайти рботи, а ти бери інваліда, він буде зарплату получати і пенсію,сидіти на лікарняних,ходити через день,бо він інвалід.А нас ,як ми ідемо на пенсію мізерну на другий день виганяють з роботи, бо ти маєш пенсію.А ваи бандити нашу пенсію і живуть. Не хорячете ні? *** Де логіка шановні. Це просто жах
Ти бездушне до Аня Показати IP 2 Грудня 2014 18:16
Гроші жодні не замінять здоров я, це хоч якось довзволяє їм жити, а ти маєш руки і ноги, то не жуй тут соплі, а бери мітлу після роботи і підмітай біля якогось бутіка, то будеш мати додатковий заробіток. А якщо ти таке розумне, то виколи собі два ока і матимеш бажані пільги!
WWW до Аня Показати IP 7 Грудня 2014 19:31
Тi люди якi "возяться ,як кіт з салом з iнвалiдами" отримують в бiльшостi зарплату таку як у Вас пенсiя. При чому їздять кожного дня на роботу витрачаючи грошi на проїзд, утримують сiм'ї де є неповнолiтнi (зважаючи на їх вiк), платять за навчання, купляють щось поїсти i одягнутись власним дiтям i це все за 1200 гривень. I нiчого - возяться, бо комусь же треба пiдтримати осiб, на яких нашим "простим людям" з їх менталiтетом начхати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus