USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому волиняни змушені «позичати» світло у сусідів

14 Липня 2016 10:35
У селі Залізниці Любешівського району близько двадцяти хат на вулиці Лесі Українки залишаються без електрики. Світло часом «позичають» у сусідів, викручуються як можуть. Аби створити підключення, каже сільська голова Галина Римарчук, обленерго просить об’єднатися у кооператив. Справа непроста, людей важко згуртувати. Та, як свідчить практика, після створення кооперативу процес підключення буде тривати довго. Бо процедура вимагає чималих коштів і паперової роботи.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 24)

Проблема електрифікації знайома, певно, усім районам області. Втім особливо гостро вона стоїть у сільській місцевості, де практично всі будівлі – одноосібні господарства. Якщо міський житель купив квартиру з усіма вигодами, то селянин має думати, чи буде в нього газ та електрика. І, коли дізнаються, скільки коштують роботи із підключення до мереж, волосся дибки стає. Бо ж, якщо вдається зекономити на будівельних матеріалах, роботі, яку часто-густо виконують самі ж господарі, залучають сусідів, родичів, то у питанні підключення до комунікацій вони стають заручниками монополістів. Ця проблема звучить практично на кожній зустрічі із громадою, розповіла депутат обласної ради, заступник голови фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Ірина Констанкевич.

***

Схожа дилема й у жителів Гораймівки Маневицького району. У 2005 році, розповідає сільська голова Неля Борсук, почали виділяти жителям землю. Так утворився новий житловий масив. Аби отримати технічні умови для електрифікації, забудовники створили кооператив. Хоча, додамо, процедура також вартує кілька тисяч гривень.

Нині тут більш як 30 забудовників. Уже в 2007 році в хати селилися люди, і зараз до десятка з них уже заселені. При цім у будинках чимало багатодітних сімей, де є по п’ять, а то й дев’ять діток. Є родини, в яких проживають люди з інвалідністю. Одначе вулиця без електрики. Жителі села кажуть, що дійде до того, що дітей у школи не будуть пускати, адже як виконувати домашні завдання? При свічках, як на початку ХХ століття?

Нині позичають світло у сусідів навпроти. Коли закінчиться цей процес підключення до комунікацій – тільки Богу відомо, бо ж сума, заявлена в кошторисі під проект на під’єднання до мережі 39 хат, – 1,3 мільйона гривень. Більше того, у майбутньому кожна сім’я буде сплачувати за шаленими тарифами за оте довгоочікуване світло.

Ясна річ, що такі кошти віднайти у сімейному бюджеті, а надто багатодітним, просто нереально. Один із членів кооперативу, пан Олександр, розповідає, що одиниці можуть заплатити частку. Тим паче, що люди вже збирали кошти на виготовлення документації, а це близько 8 тисяч гривень, і на купівлю лінії у підприємця, який по сусідству має пилораму (ще майже 40 тисяч гривень).

З часів, коли документацію готували вперше, її перероблювали, адже змінювалася кількість забудовників. Про ціни на продукцію, які після валютних коливань зросли в рази, й говорити годі.

Селяни писали звернення до місцевої райдержадміністрації, райради, аби ті надали бодай частину коштів для проведення комунікацій. Ба навіть більше – є звернення до уряду ще часів Юлії Тимошенко. Поки що обіцянки залишаються лише обіцянками.

Можна багато говорити про те, що люди мали би розуміти, які витрати несе будівництво. Але є нюанс, що насторожує забудовників найбільше: після того, як вони побудують мережі, лише одна компанія може здійснити підключення, і та компанія практично завжди бере майно на баланс. А навіть якщо мережі на баланс «Волиньобленерго» ви не віддаєте, доведеться платити за утримання. Бо ж, як кажуть енергетики, мовляв, якщо щось станеться, кому ви дзвонитимете?

На підтвердження цих слів члени кооперативу показують відповіді від Маневицької райдерж­адміністрації та того ж таки уряду Тимошенко, де слово в слово дуб­люється такий текст: «Як один з варіантів вирішення підключення електроенергії через організацію, яка постачає електроенергію, тим більше, що після закінчення будівництва електромереж вони безкоштовно передаються енергопостачальній організації на баланс, на яких вони заробляють кошти шляхом транспортування електроенергії. При цьому можлива невелика доля споживача».

ЯКИЙ ПОРЯДОК?

Є низка документів, які регламентують процедуру, ціну та порядок підключення. Зокрема, це постанови Національної комісії регулювання енергетики та комунальних послуг. Ставки на приєднання також затверджує НКРЕКП. Виокремлюють стандартне та нестандартне під’єднання. Перше передбачає приєднання електроустановки замовника до діючих мереж електропередавальної організації на відстань, що не перевищує 300 метрів по прямій лінії від місця забезпечення потужності до місця приєднання до 16, 50 або 160 кВт включно. Нестандартне приєднання – це, по суті, всі інші випадки.

Вартість приєднання, яке не є стандартним, розраховується згідно з «Методикою розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж», затвердженою постановою тої комісії та проекту електропостачання електроустановок замовника.

Цікаво, що відповідно до листа-роз’яснення НКРЕКП, здійснення електрифікації території, що підлягає комплексній забудові, може, зокрема, відбуватися через механізм поворотної фінансової допомоги або за рахунок інших джерел з подальшим включенням цих заходів до інвестиційних програм. Тобто маневрувати можна.

ЧИЇ БУДУТЬ?

На думку багатьох, ПАТ «Волиньобленерго» просто використовує монопольне становище. Якщо колись то була державна компанія, нині це приватне товариство. «За результатами конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «Волиньобленерго», що його було проведено Фондом державного майна України 24.12.2013 р., ТОВ «Укрістгаз» було визнано переможцем, що запропонував найбільшу ціну на аукціоні. 27.12.2013 р. пакет акцій ПАТ «Волинь­обленерго» виведений з реєстру корпоративних прав держави у зв’язку зі списанням цих акцій з рахунку ФДМУ у цінних паперах на рахунок нового власника», – йдеться на сайті компанії.

«Укрістгаз», яка, за інформацією ЗМІ, перебуває у сфері впливу екс-віце-прем’єра Юрія Бойка і бізнесмена Дмитра Фірташа (хоча в Group DF, корпорації Фірташа, це, звісно, заперечують), володіє 75% акцій. Ще 21% має кіпрська компанія Garensia Enterprises Limited, яку пов’язують із російським бізнесменом Костянтином Григоришиним.

За інформацією видання «Наші гроші», директором ТОВ «Укрістгаз» є Володимир Крупко, син екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка, що працював в обох урядах Юлії Тимо­шенко. З огляду на це, гнітючий вигляд мають потуги цієї політичної сили в імітації боротьби за справедливі тарифи. Тобто за час свого прем’єрства в 2009 році Юлія Володимирівна допустила початок процедури продажу стратегічно важливого підприємства, а нині бореться з несправедливими тарифами?

ЯК ДІЯТИ?

Юрист та депутат Луцької міської ради від партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Ігор Поліщук коментує, що юридично є кілька способів урегулювати ситуацію. Найперше – звернутися до Волинського тервідділення Антимонопольного комітету, аби ті перевірили ПАТ «Волиньобленерго» на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції. При цім заяви мають бути від самих споживачів.

«Надалі споживачам варто написати звернення у відділення АМКУ щодо кожного конкретного випадку порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зловживання монопольним становищем та пред’явлення до споживачів неправомірних вимог і встановлення незаконних умов підключення. До слова, в Україні є багато прикладів реального накладення штрафів за такі порушення. Зокрема, у Львові Відділення АМКУ наклало штраф на «Львівобленерго» за неправомірні вимоги при наданні технічних умов на підключення до мережі електропостачання», – коментує Ігор Ігорович.

Разом з тим, депутат обласної ради та кандидат у народні депутати в 23-му виборчому окрузі Ірина Констанкевич (фракція «УКРОП») вважає, що зміни потрібно вносити на законодавчому рівні. Це і прерогатива діяльності парламентарів. Адже проблема підключення до електроенергії існує не один рік. Приклади цього – численні.

«Насамперед ідеться про те, аби позбавити постачальника електроенергії (обленерго) монополії на виконання робіт із приєднання до електромережі та скасувати плату за приєднання до електромереж. Потрібно чітко визначити критерії, умови та терміни щодо стандартного та нестандартного під’єднання до мережі. Крім того, обленерго, будучи фактично монополістом на ринку, може відмовити споживачу в приєднанні за стандартною процедурою, якщо його собівартість не покриває затверджену фіксовану плату. До того ж, вартість та строки приєднання за нестандартною схемою не визначено, що дозволяє зловживати при ціноутворенні», – вважає Ірина Констанкевич.

На думку кандидата, потрібно розробити процедуру, яка зобов’язувала б постачальників електроенергії розвивати власні енергомережі за рахунок прибутку та інвестиційних коштів. А органам контролю – працювати над захистом економічної конкуренції. В особ­ливих випадках – готувати судові позови.

Цікаво, що в парламенті є законопроект, підготовлений фахівцями Офісу ефективного регулювання «Про внесення змін до деяких законів (щодо вдосконалення приєднання до електричних мереж)», який спрямований на реформування порядку приєднання до електромереж. Зокрема, серед його пунктів – можливість замовнику самостійно розробляти проектно-кошторисну документацію та здійснювати будівництво лінії електропередачі. Це надасть йому право самому визначати виконавця робіт, що значно лібералізує правила, які нині обмежують вибір виконавця суто електропередавальною організацією.

Утім чи будуть ухвалені ці правила – залежить передусім від якості парламенту та його ознайомленості з нагальністю проблеми.

Ірина ДУДЕЙКО

Любешівський, Маневицький райони

Довідково:

Частина країн ЄС та США не мають окремої плати за підключення. Витрати на спорудження нових ділянок електромереж включено до тарифу на електроенергію. При цьому уряд стимулює компанії нарощувати резерв потужностей і не перешкоджати розвитку малого та середнього бізнесу.

Відповідно до даних рейтингу Світового банку DoingBusiness 2016, Україна посіла 137 місце з 188 за індикатором «Підключення до електромереж». Строк приєднання електроустановок споживачів становить 263 дні, а кількість процедур, які потрібно пройти, – 5. Вартість приєднання до електромережі дорівнює майже 800% від ВВП на душу населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus