USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Чому звіти надходять, а підприємці-боржники – незмінні

10 Грудня 2013 15:00
Окремі підприємства Луцька, імена яких уже давно асоціюються із словом «боржник», так і не виплатили заробітні плати найманим працівникам.

Про це розповіла під час оперативної наради у міськраді виконувач обов'язків начальника управління економіки Любов Івевакова сьогодні, 10 грудня. Так, зі слів посадовця, сума заборгованості з виплати заробітної плати до початку року зменшилась на 1 мільйон 300 тисяч гривень. Утім, в загальнообласній сумі борги підприємств міста – понад 95%.
Нагадаємо, понад 2 мільйони гривень заробітної плати заборгували підприємства обласного центру за станом на 1 листопада цього року. Окрім того, понад 198 тисяч гривень заборгували підприємства, що припинили власну діяльність.

За підприємствами, що призупинили власну діяльність, нараховується майже майже 7 % від загального боргу, а це – 198, 6 тисяч гривень. Отже, як бачимо, сума не змінилася.

Загалом, протягом року сума заборгованості таких підприємств зменшилась на 690, 3 тисяч гривень.

Як наголосила Любов Івевакова, у переліку боржників до цього часу перебувають приватне підприємство «Комфортбуд-плюс» (178,8 тисячі гривень) та ТзОВ «Світлофор» (19,8 тисячі гривень).

Понад 55 відсотків міського боргу, або 1603,7 тисячі гривень, належить підприємствам, які здебільшого визнавали банкрутом. У порівнянні, до початку року заборгованість підприємств-банкрутів збільшилася на 597,3 тисячі гривень за рахунок порушення справи про банкрутство товариств «Каскад-продакшн» та «Каскад-транспорт», які раніше перебували у колі економічно активних підприємств.

За станом на 1 січня поточного року заробітні плати працівникам не виплатили 8 суб’єктів господарської діяльності, а це – знову ж таки понад 2 мільйони гривень заробітної плати. Як бачимо, за станом на 1 листопада ситуація не змінилась, - про це розмовляи під час засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати ще 21 листопада.
Також, у числі боржників залишилося Луцьке підприємство електротранспорту (317 тисяч гривень) та комунальне підприємство «Автогосподарство Волинської обласної ради» (69, 8 тисяч гривень).

Зі слів заступника міського голови Тараса Яковлєва, керівники 20-х підприємств Луцька так і не змогли адекватно і вичерпно надати пояснення щодо причин неналежної оплати праці найманих працівників. Особливою проблемою є великі підприємства Луцька, на яких працюють понад 100 чоловік, утім рівень середньої заробітної плати так і не досягнув позначки 1500 гривень на місяць.

Так що ж виходить? Що у переліку з низьким рівнем оплати праці – одні і ті ж підприємства? З пояснень керівників зрозуміло, що «корінь зла» - у тимчасовій зайнятості працівників на умовах неповного робочого часу та через відсутність необхідних об’ємів робіт. Крім того, згідно зі статистикою, маленькі зарплатні зберігаються на підприємствах, де в основному працюють робітники низької кваліфікації.

Любов Івевакова запевняє, що протягом 2013 року середня заробітна плата по місту збільшилась на 181 гривню, але у січні цього року 13 підприємств нарахували власним працівникам зарплатню, меншу за мінімальну позначку, встановлену законодавством. У лютому та березні кількість роботодавців-боржників збільшилась на 15. Утім, уже в жовтні таких підприємств залишилось лише 5.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Математик Показати IP 10 Грудня 2013 15:11
Ого, здивований здивований... а ще я знаю, у кого з власкорів такий гаманець)
ПРОСТО Показати IP 10 Грудня 2013 15:18
В ПАЛЬНУТОЙ МАЛОЛЕТКІ....
Лайнюку до ПРОСТО Показати IP 10 Грудня 2013 15:36
Що, ЖенщіНа сьогодні не задовольнила? Якщо пишеш москальскою, аби попантуватися, то хоч мову перемикай, малорос новоспечений!
Тор до ПРОСТО Показати IP 10 Грудня 2013 15:37
Судя по коменту капслоком и с ошибками, малолетка тут ты=))))
Фанатам Показати IP 10 Грудня 2013 15:41
Так, фан-клуб, тихо! Тут мова не про гаманець. взагалі-то:-)
Ваня Показати IP 10 Грудня 2013 16:53
А, чого мовчите за луцький автозавод Викинули на вулицю сотні людей, а зарплати з липня місяця немає. По 150 грн кидали на дорогу рабам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus