USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Підприємства ще більше боргують перед лучанами: хто, скільки і чому

17 Березня 2016 23:00
За станом на 1 березня 2016 року луцькі підприємства заборгували власним працівникам понад 5 мільйонів 21 тисячу гривень.

Про це під час спільного засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати та робочої групи з питань моніторингу заробітної плати найманих працівників суб’єктів господарювання, які діють на території міста Луцька сьогодні, 17 березня, розповіла заступник начальника відділу праці управління економіки ЛМР Інна Савчук.

З її слів, у Луцьку із загальної суми боргу у 5 мільйонів 21 тисячі гривень, 4 мільйони 7 тисяч гривень заробітної плати працівникам заборгували економічно активні підприємства. Зі слів Інни Савчук, таких в обласному центрі є сім. Окрім цього, є значна заборгованість і серед економічно неактивних підприємств. Зокрема, 59,9 тисячі гривень боргує Волинська філія Української страхової компанії «Гарант-авто», а понад 9 тисяч – підприємство-банкрут «Західпромбуд».

До слова, щодо останнього уже винесено ухвалу про ліквідацію. Результат очікують протягом року.

Стабільна «константа» серед боржників – Луцьке підприємство електротранспорту. Так, за станом на 1 березня 2016 року сума його боргу працівникам становить 865, 7 тисячі гривень.

Серед причин такого стану речей на підприємстві називають несвоєчасне отримання субвенцій за надані послуги з перевезення пільгової категорії пасажирів у 2015 році і неповні виплати цих же субвенцій.

Як пояснила головний бухгалтер КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Лариса Каткова, інформація про борг – достовірна. Однак, підприємство власними силами щоденно ліквідовує цю заборгованість:

«За цей рік все ритмічно виконуємо, надходить компенсація з місцевого бюджету, і одразу покриваємо місяць заборгованості по заробітній платні», - зазначила бухгалтер.

Вона наголосила, що однією з найзатратніших статей на підприємстві є використання електроенергії:

«Є велика затратна стаття - електроенергія. До 2016 року працювала певна схема заліків. Зарплата, податки – електроенергія – основні статті. Намалювати картину із прогнозом на цілий рік мені проблематично, але якщо будуть вчасно надходити субвенції з місцевого бюджету, ми будемо справлятися і з ним», - каже Лариса Каткова.

Серед переліку луцьких боржників - ДКП «Луцьктепло». За станом на 1 березня, заборгованість підприємства із виплати заробітної плати становила 2 мільйони 51 тисячу гривень. Однак, зі слів заступник начальника відділу праці управління економіки ЛМР Інна Савчук, за станом на сьогодні, заборгованість підприємства вдалось ліквідувати в повному обсязі.

Як розповіла у власному коментарі в.о. директора ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна, складна фінансова ситуація на підприємстві утворилася через те, що усі зароблені кошти доводилося витрачати на природній газ.

«Але, тим не менше, за січень заробітну плату робітникам сплатили в повному розмірі. Якщо нічого не зміниться, то через тиждень виплатимо борги за лютий», - переконує Малютіна.

Є проблеми і з виплатою зарплатні на ДП «Волинський облавтодор» .

«Всю заробітну плату ми не погасимо – не вистачить коштів. Грошей немає більше місяця взагалі ні на що», - скрушно зазначив представник від підприємства.

А ось почути відповіді на запитання щодо систематичної заборгованості на ПАТ «Електротермометрія» присутнім у залі членам профільної комісії, на жаль, не вдалося, оскільки на засідання не з’явився жоден із представників підприємства.

До слова, щомісяця ПАТ «Електротермометрія» - в переліку боржників. Якщо заборгованість протягом місяця вдається ліквідувати, то вже наступного вона з’являється знову. За станом на 1 березня 2016 року сума заборгованості із виплати заробітної плати працівникам цього товариства становила понад 429 тисяч гривень. Але уже за станом на сьогодні її ліквідували.

«На жаль, представник підприємства не з’явився на комісію. Підприємство не особливо хоче надавати будь-яку інформацію, тому ми можемо займатися моніторингом стану погашення заборгованості», - зазначила Інна Савчук.

Варто зауважити, що серед луцьких підприємств-боржників з’явився новачок.

Так, у 2016 році до загального, уже «заїждженого» списку луцьких підприємств-боржників увійшло нове. Так, «почесне» місце серед роботодавців, що затримують заробітну плату власним працівникам, зайняло комунальне підприємство «Парки та сквери міста Луцька».

Ситуацію погодився прокоментувати очільник КП Анатолій Трикуш. З його слів, в осінньо-зимовий період кількість виконаних підприємством робіт значно зменшилась.

«Це – сезонне явище. Ми виконували усе по залишковому принципу. Але все одно, заробленої суми було недостатньо, щоб розквитатись із боргами по заробітній платі. В 2014 році на баланс нашого підприємства передали авто і мототехніку, що знаходилась у вкрай поганому стані. До того ж 29 лютого відбувся тендер, у межах якого уклали угоду на виконання робіт. Таким чином, ці роботи ми виконуємо, а, отже, й кошти заробимо. Заборгованість невелика, тому і до травня 2016 року її погасимо», - зазначив очільник підприємства.

Найскладніша ж ситуації виникла на економічно-неактивному підприємстві ПАТ «Волинська філія Української страхової компанії «Гарант-авто» .

«На підприємстві немає ні керівника, ні найманих працівників. Тим часом сума заборгованості становить 59,9 тисячі гривень. Й отримати будь-яку інформацію про ситуацію на підприємстві неможливо, бо усім займається тимчасовий адміністратор, який знаходиться у Києві. Тож, поки що невідомо, яка перспектива погашення боргу найближчим часом. Згідно із планами, протягом 1 півріччя 2016 року повинне відбутися повне погашення боргів, а до 1 липня усі підприємства-боржники мають повністю вийти на нуль, якщо не з’являться нові борги», - зазначила заступник начальника відділу праці управління економіки Луцької міськради.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Bichunya Показати IP 18 Березня 2016 09:40
А чому не вказаноЛуцький КХП 2.За п"ять місяців невиплачена зарплата????
Слухач до Bichunya Показати IP 18 Березня 2016 13:59
за нього мовчали... дивно
Анонім до Bichunya Показати IP 19 Березня 2016 13:58
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus