USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому луцькі «мізки» втікають за кордон. ІНТЕРВ’Ю. ФОТО

13 Вересня 2013 15:58
Лучанин Олег Станіславчук працює програмістом вже близько п’яти років. Каже, що почав займатися програмуванням, ще навчаючись на перших курсах університету. Сьогодні працює на американську компанію, проживаючи в Луцьку. У день свого професійного свята, 13 вересня, хлопець розповів у інтерв’ю Волинським Новинам про особливості своєї професії.

Скільки часу працюєш програмістом та що можеш розповісти про День програміста?
- Працюю програмістом вже років чотири чи п’ять. Професійне свято програмістів не є настільки популярним, як наприклад, день бухгалтера (мені так здається). Але деякі вузькі кола людей, до яких відношусь і я, святкують його з розмахом. Чому саме 256-й день року? Бо це магічне число всіх комп’ютерщиків (що саме воно значить, думаю багато хто знає).

Довідка. Таку нетрадиційну дату було вибрано через те, що 256 — що відповідає кількості чисел, це — від 0 до 255 (двійкова система числення: 11111111), які можна представити за допомогою одного байта, який складається з 8 бітів, що в свою чергу можуть мати значення 0 або 1, тобто — 28 випадків.



Коли ти зрозумів, що хочеш пов’язати своє життя з цією професією?

- Зрозумів, що хочу стати програмістом, коли старший брат, маючи 16-17 років, вже писав різні прості програми, і заробляв хоча б якісь кошти. А оскільки родина в нас не є багатою, то спочатку мене привабила саме можливість заробляти таким чином гроші. До того ж, попрацювавши влітку на першому курсі барменом, а на другому – слюсарем, я зрозумів, що пора щось міняти.

З чого все почалося у тебе?

- Перша робота в якості програміста полягала в тому, щоб написати одному викладачеві сайт на html. Це був, здається, другий курс – перший мій досвід заробляння грошей програмуванням. Потім ще було багато різних фірм і посад (все було з’вязано з програмінгом), але все ж робота програмістів в Україні не дуже ціниться. І наступив якийсь період, коли я вже досяг певного рівня, але за роботу складного рівня українські фірми (я маю на увазі луцькі) не могли платити достатньо.

Як ти почав шукати вихід з цієї ситуації?
- Спочатку став фрілансером – працював, у більшості випадків, на російських замовників, трохи на київських. А коли випала можливість спробувати себе в американській фірмі, я, не роздумуючи, відправив резюме. Так працюю вже другий рік, і я усім задоволений.

На твою думку, в чому причина того, що наші талановиті програмісти продають свої «мізки» іноземним роботодавцям?

- Проблема витоку «мізків» за кордон пов’язана лише з тим, що українські підприємці хочуть платити працівникам мізер, отримувати за їхню роботу великий прибуток, а різницю класти собі в кишеню. Тому мізки й «валять» за кордон.

Що приваблює іноземних роботодавців в наших співвітчизниках-програмістах?

- В українських кодерах найбільше цінують наполегливість та відповідальність. Я маю на увазі віддалену роботу: не повинно виникати таких ситуацій, коли не виходиш на зв’язок по півдня, чи вчасно не впорався із завданням тощо. Звичайно, хороший рівень знань теж цінується, але можна і з початковими навичками почати працювати за невеличкі гроші. А з часом, коли людина росте професійно, заробітна плата, відповідно, теж збільшується.

А чи є в програмістів якісь свої забобони?

- Є. От, наприклад, стараємося не починати новий проект чи великий шмат роботи в понеділок.

Що ти хотів би побажати людям, які тільки опановують цю професію, або думають стати програмістами?
- Людям, які хочуть пов’язати життя з програмінгом, побажаю, щоб в їхніх розробках було якомого менше «багів» [авт. – дефектів], які вони не знають, як виправити. А чи варто починати цим займатись, то моя порада - не починайте! :) Адже чим менша конкуренція, тим вищий попит і більша оплата праці вже існуючим програмістам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 13 Вересня 2013 16:42
Може це програмісти зажираються,а не жадні підприємці. Попит породжує пропозицію,у нас ринкова економіка.
Рома до лучани Показати IP 13 Вересня 2013 17:02
От тобі і ринкова економіка в дії: людина працює там, де більше заплатять, і не іпуть мізки всяком фігнею, як це роблять наші работорговці (тобто жлоби-роботодавці). Олегу великий респект і бажаю нових успіхів та кар'єрного зростання! А нашим "бізнесменам" бажаю навчитися цінувати працівників, інакше скоро толкових робітників не знайдете за ті копійки, які платите людям.
дідо до Рома Показати IP 13 Вересня 2013 17:45
Хто ж тобі заважає стати работоргівцем? Якщо бізнесмени мають бізнес, значить працівників влаштовує зарплатня.
логіці до Рома Показати IP 14 Вересня 2013 00:32
То стань підприємцем
лучаниНУ до лучани Показати IP 13 Вересня 2013 21:54
У "вас" ще совдепівська економіка, а не ринкова і толкові програмісти, справжні, поки що, ніколи на Україну працювати не будуть!:( Якщо замовники скупердяями будуть!!!
чуб Показати IP 13 Вересня 2013 17:14
о про станка написали на вн! з святом всіх програмерів!
Боня Показати IP 13 Вересня 2013 22:51
Олег, ти молодець!
Ирен Показати IP 15 Вересня 2013 14:24
Молодці хлопці. Якщо вас не шанують і не цінують за ваш розум ці тупі-підприємці хай сам собі роблять, а втікайте за кордон, де вас оцінять,Щоб ви долбані підприємці,двієчники ще зі школи робили,як би не розумні батраки-раби, які на вас пашуть, за копійки.Ну, як дурні, то хай пашуть.Скоро вони все зрозуміють.Ой, як вам буде важко новоспечені олігархи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus