USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Медичний локдаун» в Україні: лікарі та медсестри масово тікають за кордон

5 Квітня 2021 10:20
З початком пандемії коронавірусу в Україні лунають заяви про брак медиків. Також про те, що українські медпрацівники можуть почати масово виїжджати закордон заговорили і в МОЗ. Максим Степанов у грудні 2020 року звернувся до народних депутатів з проханням збільшити медичним працівникам платню.

«Якщо держава не забезпечить гідну зарплату медичним працівникам, то вони масово почнуть виїжджати з країни за кордон, де на них чекають з нетерпінням», – вважає Максим Степанов.

На його думку, справедливі зарплати лікарів – це 23 тис. грн, середнього медперсоналу – 17 тис. грн, молодшого медперсоналу – 12 тис. грн. Такий рівень оплати праці медпрацівників був закладений МОЗ.

Тим часом, за різними даними, українським медсестрам за кордоном на початковому етапі роботи пропонують зарплату від 700 євро на місяць. Кваліфіковані лікарі в Європі можуть заробляти від 1500 до 3500 євро.

Як наших лікарів та медичних сестер заманюють закордон та чи буде в Україні «медичний локдаун» – розбирався ТСН.ua.

Протести медсестер в Україні

Натомість в Україні медичні працівники розраховують лише на надбавки за «ковідних» хворих, які їм не завжди вчасно виплачують. Так, у березні 2021 року медсестри та молодший медичний персонал Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні прийшли з протестом під облдержадміністрацію. Вони вимагали виплатити їм обіцяну 300% надбавку до зарплати за роботу із хворими на коронавірус.

Медсестри розповідали про велике навантаження через хворих та про те, що за лютий заробили лише трохи більше чотирьох тисяч гривень.

«Ми вже писали звернення до обласної держадміністрації, зверталися і до уряду. За лютий ми отримали хто як: хто 70% надбавки, хто 60%. Щоби ми отримали всі обіцяні 300% – такого не було. Ще в червні-липні давали 150%, 250%», – пояснювала медсестра з Франківська Марія Процишин.

Медики на експорт

Через те, що до медичних працівників не дослухаються, часто вони попросту звільняються та шукають роботу за кордоном. Так, генеральний директор обласної лікарні у Дніпрі Сергій Риженко пояснив, що ще до початку пандемії з лікарні, яку він очлює, звільнилось та поїхали працювати закордон 50 лікарів, зараз же медустанову покинуло 200 медсестер, які знайшли роботу закордоном.

«Їм зі старту пропонували заробітну плату 700 євро з проживанням та з харчуванням. На жаль, фірмочка, яка оселилася через дорогу від лікарні, більше 200 медсестер відвезла за кордон для роботи в лікувальних установах», – зазначив Риженко.

Схожа ситуація і в Харкові. Заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан під час наради із медиками повідомила, що в них від часу пандемії звільнилось дві тисячі медичних працівників. Як наслідок – у міських лікарнях бракує анестезіологів, кардіологів, терапевтів, медсестер і молодшого медичного персоналу. За словами посадовиці, під час спалаху коронавірусу в лікарнях Харкова може скластися така ситуація, коли вони не зможуть сформувати «ковідних» бригад.

Про брак медиків у час спалаху коронавірусу заговорив і міський голова Львова Андрій Садовий. Тоді він попросив медичних працівників зголошуватися працювати у лікарнях, де лікують хворих на коронавірус. І люди знайшлися.

«Ми отримали 350 пропозицій від медиків, які працюють в приватному бізнесі, які працюють в межах і міста, і області, навіть звертаються люди із інших областей, які готові приїжджати до Львова і надавати людям допомогу», – повідомив Садовий.

У пресслужбі Львівської міської ради у коментарі ТСН.ua зазначили, що станом на кінець березня до них подали заявки уже понад 400 медичних працівників.

«Ми формуємо резерв із медиків, які у випадку збільшення коронавірусних госпіталів будуть готові працювати. Ми передаємо імена та дані цих людей головним лікарям медустанов і вони вже потім з ними проводять співбесіди», – пояснили у міській раді.

Колишній віцепрем‘єр-міністр Павло Розенко в офірі одного із телеканалів зазначив, що за останній рік звільнились та виїхали з України майже 75 тисяч медичних працівників.

Що пропонують за кордоном

Для українських медичних фахівців з часу пандемії у Польщі спростили умови працевлаштування, зокрема це стосується медсестер. У Чехії ще до пандемії з 2015 року заохочували українців до роботи сфері медицини. Там навіть збільшили річні квоти на кількість працевлаштованих у лікарнях українців удвічі. Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal з’ясував, що у випадку спрощення умов медики з України можуть поїхати працювати у Польщу, але наразі цей процес ускладнений. Тому найчастіше українці їдуть працювати у сферу охорони здоров’я до Чехії і Словаччини. До слова, у Словаччині лікар з України має можливість заробляти від 1500 до 3500 євро на місяць. Також ця країна пропонує підтримку під час навчання та у пошуку житла. Готова прийняти українських медсестер і Латвія, де відчувається брак персоналу.

Керівник Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник у коментарі ТСН.ua підтвердив, що у Європі дійсно є попит на українських медиків.

«Насправді в усій Європі не вистачає лікарів та медсестер. Бо для того, щоб отримати фах лікаря, потрібно витратити приблизно 10 років. І не всі хочуть стільки навчатись. А тому є нестача медичного персоналу в Європі. Наприклад, у Польщі за деякими оцінками не вистачає за деякими підрахунками 63 тисячі медичного персоналу, у Німеччині за їхніми прогнозами до кінця 2030 року бракуватиме одного мільйона медичних сестер, які б працювали у їхній системі охорони здоров’я. І чим більша країна, чим вона багатша, тим націленіша на те, щоб залучати до себе вже готових фахівців. А тому насправді у Європі є попит зокрема і на українських медсестер та лікарів», – пояснив Василь Воскобойник.

Чи поїдуть українські медики масово за кордон?

За словами керівника Всеукраїнської Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування, щоб працювати у Європі, українські медичні фахівці першочергово повинні вивчити мову тієї країни, яка запропонує їм роботу, а ще підтвердити свій диплом, що є непросто.

«Перше – це мова. Друге – потрібно підтвердити свій диплом. Третє – адаптуватися, влитися в умови тієї країни, де вони працюватимуть. Саме ці три підстави дають мені стверджувати, що поки не варто очікувати масового відтоку медиків», – пояснив Воскобойник.

За словами експерта, проблема може виникнути у майбутньому, бо зараз закордон готові їхати молоді медичні працівники.

«Поїдуть молоді, амбітні люди та ті, які намагатимуться змінити не тільки своє життя, але і життя своїх дітей. А ті медики, які у віці після 35 років у більшості випадків залишаться в Україні. Бо ці люди, які працюють у таких великих містах, як Київ, Харків, Львів, Дніпро та Одеса, мають можливість і тут заробляти непогано, працюючи у приватних клініках чи отримувати «подяки» від пацієнтів. Хоча – це палиця з двох кінців, бо ще одним приводом до виїзду закордон є можливість заробляти легальні кошти», – каже Василь Воскобойник.

Проте, за словами очільника Всеукраїнської Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування поки не багато українських медиків офіційно готові працювати у сусідніх державах. Якщо медики і звільняються та їдуть закордон, то там вони працюють, здебільшого не за спеціальністю. Крім того, за словами фахівція, немає жодної статистики, яка б офіційно підтвердила, що українські медики масово працюють за кордоном.

«У Німеччині є великий попит на медсестер та молодший медичний персонал. І туди їдуть поляки. І звісно, що Польщі потрібно кимось заміщувати своїх працівників. І робитимуть вони це за рахунок тих людей, які навчаються в Україні. Але поки є ще питання, наскільки все це реалізується. Я не бачив ще жодної статистики, скільки саме наших медсестер працює у Польщі за спеціальністю. Ще у листопаді минулого року польський уряд вирішив залучати до себе лікарів та медсестер з України. І після запуску цієї програми протягом трьох тижнів до польської комісії надійшло лише 63 звернення від лікарів з України та Білорусі. Тобто, якщо в Україні і звільняються медики, то не факт, що за кордоном вони мають можливість працювати за спеціальністю», – каже Василь Воскобойник.

Через проблеми української медичної системи медики покидають країну вже давно

Натомість засновник Всеукраїнського лікарського товариства Ігор Найда стверджує, що тенденція до виїзду українських медиків за кордон існує вже давно. І це пов’язано із недоліками української медичної системи.

«Коронавірус лише пришвидшив те, що наші медики звільняються та їдуть закордон. В останні роки на нашій медицині лише економили. Немає закону про лікарське самоврядування. Медики перебувають під постійним тиском. Оцінку діяльності лікаря дають усі, хто захоче. Я сам працював за кордоном і 15 років вів діяльність в Україні, то тут і там – велика різниця. Наші медики цими смішними зарплатами просто виснажені. Навіть зараз, в умовах коронавірусу, у нас відбувається недофінансування медичної галузі. Звісно, добре, що дають доплати тим, хто бореться з COVID-19, але чому належних оплат не отримують вузькоспеціалізовані фахівці? Ці спеціалісти отримують копійки. І звісно, що їм немає сенсу так працювати. Також є питання до фаховості керівників лікарень. Не хочу їх ображати, але вони управлінці вчорашнього дня, а мають бути управлінцями в умовах змін. Їх також потрібно готувати, щоб вони вміли зацікавити своїх працівників залишатись в Україні», – каже Ігор Найда.

За словами медика, закордоном зацікавлені у тому, щоб забирати українських фахівців буквально із студентської лави.

«А тому наші медики просто виїжджатимуть закордон. Ситуація така: зараз молоді люди після закінчення університетів тікають, а старші лікарі уже цього не можуть зробити. А зважаючи на оплату, умови – наші медики просто є рабами. Щоб усе змінити держава має зрозуміти, що здоров’я людини – це понад усе і почати реформувати медичну галузь, починаючи зверху. Держава повинна зрозуміти, що зараз у медика, медицину потрібно вкладати гроші, бо може настати такий час, що нас попросту не буде кому лікувати», – пояснює Ігор Найда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
лучани Показати IP 5 Квітня 2021 10:31
Без знання мови жодний лікар чи медсестра не зможуть працювати закордоном. Це є брехня,що тікають по спеціальності. Вони Їдуть мити туалети. Щоб вичити мову потрібно мінімум два роки, а за цей час треба щось їсти та десь жити.
К.лучанин до лучани Показати IP 5 Квітня 2021 11:41
Не повчай лікарів і медсестер1 Вони і без тебе це прекрасно знають. І що , вивчити мову це проблема для розумних кваліфікованих людей? Просто не сміши і не тупи своїми постами. НЕ знаєш ситуації не пиши казна-що. В сусід 5років працював в Португалії , а в нього жінка операційна медсестра , яка приїхала до нього пізніше. Влаштувалась там на роботу по своїй спеціальності. Так, звичайно, ходила на курси мови, вивчила і здала екзамен працювала в лікарні. Оклад був 3000доларів. Це булоще 10-12 років тому. Вони приїхали назад до свого дому, до дітей. Сусід казав , якби я був помолодше ( на той час йому було під 56-58 років), я б там залишився бо мені банк давав кредит на будинок, а це щось та значить. На хліб з маслом і ікрою мені в Україні вистачить - так мені відповів.
123 Показати IP 5 Квітня 2021 10:41
медсестри зарплата 5 тис а то й менше. Про які 12 і 17 тисяч він гутарить. Це міністер який не знає що в його чудиться.
скептик до 123 Показати IP 5 Квітня 2021 12:26
він просто клеїть дурня. хоча клеїти нема ніякої потреби. це і так зрозуміло
скептик Показати IP 5 Квітня 2021 10:44
це наслідки медичної рехформи. скоро тут залишаться одні *л"хи народу
Юра Рабон Показати IP 5 Квітня 2021 11:26
Гнати цього міністра засцяними шматами
лучани Показати IP 5 Квітня 2021 12:46
Всюди добре-де нас нема. Казки бідних заробітчан,які все життя ганяються за багатством,а його все нема... олігархи вкрали)))
Отакої Показати IP 5 Квітня 2021 14:11
Виживуть сильніші і це вже факт.В людини одне життя,так що це не зупинити.Трохи призупинила пандемія,але багатьох медпрацівників це тільки мотивувало,бо працювати в цих умовах за "гроші"з ризиком для життя, не кожен зможе,вірніше "начальники"тільки зможуть,але хто буде лікувати???
Ууу Показати IP 5 Квітня 2021 14:14
Моя дружина мед сестра, оклад 3400 чистими в місяць. Комуналка 4800 в місяць, так і живем
Отакої Показати IP 5 Квітня 2021 14:30
Саме цікаво,що вже зараз більшість хвороб лікують фармацевти аптек з дипломом "Монади".Всі це спостерігали в аптеках неодноразово.А ще дуже "допомагає"інтернет.Так що потреба в більшості лікарів відпаде сама собою.
Степан до Отакої Показати IP 5 Квітня 2021 15:28
сурова правда, аптекарі в нас круті, можна сказати на рівні лікаря, це говорить про те що на них припадає основний "удар" хворих і люди на своєму місці. З "оптимізацією" від Швидкої Допомоги залишилась лише назва, жаль що під час "реформ" медицина в загальному падає, По секрету "високі зарплати" проблему не в змозі зупинити, багато лікарів не спроможні викладатися на роботі. Ситема підготовки кадрів відстає від сучасних вимог так і "передова" система сімейних лікарів знаходиться на ембріональному щаблі, Існує немало медичних спеціалістів які попали в "тінь сімейної рехформи" саме без них наступить повний колапс в медицині.
Ярина Показати IP 5 Квітня 2021 18:39
Згідно нещодавних декларацій всі головні лікарі отримали зарплату за рік по мільйону і більше. Вони отримують кошти від Національноі служби здоров‘я і розподіляють ці кошти таким чином , що підлеглі лікарі і медсестри за копійки працюють, бо ж як інакше собі по 80-100 тис зарплати набрати!!! То чи у всьому Степанов винен?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus