USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Чорні лебеді Порошенка. Чим закінчиться атака на NewsOne і 112

7 Жовтня 2018 16:15
Парламент вперше в історії України закликав закрити два найбільш популярних політичних телеканалу - NewsOne і 112.

Випадок безпрецедентний ще й тим, що проти каналів немає кримінальних справ або рішень судів. Рада, минаючи Нацраду, СБУ і Феміду, зажадала у РНБО ввести санкції проти двох мовників, блокувавши їх роботу нібито вольовим рішенням. Таке не снилося ані Януковичу, ані, страшно сказати, Путіну, пише «Страна.UA».

Інтереси Банкової у блокуванні цих медіа проглядаються дуже чітко. Але і багато депутатів, які критикують Петра Порошенка, проголосували за санкції проти NewsOne і 112. Куди, відзначимо, цих політиків постійно запрошували.

Навіщо депутати, опозиційні Порошенку, голосували за власну медійну блокаду, коли залишилося зовсім нічого до виборів? І що буде далі з опальними телеканалами - розбиралися журналісти видання.

Головні замовники - Порошенко і "Народний фронт"

Хто є бенефіціарами ймовірних санкцій - зрозуміти загалом нескладно.

РНБО, яка може ввести обмеження, очолюється президентом. А контролюється збірною з людей Порошенка і "Народного фронту". А до цього депутати, підконтрольні тим же центрам сили, своїми голосами забезпечили винесення цього питання на розгляд Ради безпеки.

І тепер тільки від указу президента, який вводить в дію рішення РНБО, залежить подальша доля телеканалів. Таким чином NewsOne і 112 виявилися юридично в прямій залежності від Порошенка - на чию адресу в ефірах цих каналів лунала критика.

А враховуючи, що президент - і сам власник новинного телеканалу, то конфлікт інтересів тут навіть подвійний. Всі забувають, що у Порошенка не тільки шоколадний бізнес - він ще й досить відомий медіамагнат. Крім "5 каналу", Петру Олексійовичу приписують і участь в долі "Прямого", яким офіційно володіє екс-регіонал Володимир Макеєнко.

Втім, не тільки у Порошенка є інтереси в ТВ-індустрії. Ще один розмовний телеканал - "Еспресо ТВ" - міцно асоціюють з "Народним фронтом". Хоча Арсен Аваков і Арсеній Яценюк взимку продали свої частки в "Еспресо" за величезні гроші синові бізнесмена Костянтина Жеваго - багато хто вважає, що де-факто канал не поміняв власників.

Всі три перерахованих ТВ-канали - прямі конкуренти NewsOne і 112. Причому, досить невдалі.

Про це пише у Facebook і головний редактор " Страна.UA" Ігор Гужва:

"Що означає звернення Верховної Ради до РНБО з вимогою відкликати ліцензії у телеканалів 112 і NewsOne з точки зору телевізійного ринку?

Що вимагають закрити два медіа, які займають перше і друге місце в рейтингах новинних телеканалів. Телеканали, які належать людям з правлячої коаліції (БПП-НФ), безнадійно відстають.

Тому, використовуючи своє службове становище, бенефіціари цих телеканалів хочуть закрити своїх головних конкурентів. Щоб перед виборами виборець міг отримувати інформацію тільки від "правильного" ТБ.

Тобто тут в одному флаконі і політична розправа в чистому вигляді, і конкурентна боротьба злочинними методами ".


Журналісти проти телеканалів

Але якщо з Порошенком і Ко все зрозуміло, то позиція депутатів, які опонують президентові, але по факту - допомагають йому - виглядає досить дивною.

Особливо - депутатів з колишніх журналістів , які прийшли в Раду на хвилі Євромайдану.

Найбільш наочний приклад тут - Мустафа Найєм. Колишній журналіст, безстрашно боровся з Межигір'ям Януковича, став співавтором і ініціатором постанови Ради, якою призивалися санкції на голови двох телеканалів.

Втім, в останній момент депутат утримався при голосуванні в сесійній залі, заявивши, що такі питання не повинен вирішувати парламент - якщо в роботі медіа є порушення, то їх повинні шукати спеціально уповноважені органи:

"Верховна рада звернулася до Ради національної безпеки зі зверненням розглянути можливість накладення санкцій на телеканали 112 і NewsOne.

Я проти закриття будь-яких ЗМІ без рішення суду і реальних доказів ними порушення законів. Але тепер м'яч на стороні президента і РНБО, і я впевнений, це буде ще одним сеансом зняття масок. Тож мій прогноз: Радбез не прийме ніякого реального рішення з цього питання ", - написав депутат у Facebook.

Деякі інші його колеги з колишніх журналістів голосували "за". Це "фронтовики" Сергій Висоцький і Тетяна Чорновол, з БПП - Світлана Заліщук та Вадим Денисенко, а з "Самопомочі" - Єгор Соболєв.

А ось активні учасники колишнього руху "Стоп цензурі" ухилилися від голосування - це глава Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар, член того ж комітету Ольга Червакова та колега Найєма Сергій Лещенко. Що характерно, жодного голосу "проти" журналісти, які стали відомими на хвилі боротьби з цензурою, не дали.

Заступник головного редактора " Страна.UA" Світлана Крюкова вважає, що колишні журналісти, які проголосували проти своїх колег, померли вже і як політики.

"З усіх депутатів, які підтримали санкції проти двох телеканалів мені запам'яталася група людей.

Це не охоронці європейських свобод демократії на кшталт Заліщук.

Це не вишиванковий Рудик, який Голованову каністри березового соку на паску носив, підлизувався, щоб запрошували.

Це навіть не Дерев'янко, перекресливши президентські амбіції одним махом.

Це навіть не Мосійчук, який ще вчора на ток-шоу на Ньюс-Ван бив в груди і казав про свободу слова.

А колишні журналісти. Є одне правило. З журналістики є дорога - в політику. Однак з політики в журналістику повернутися практично неможливо. Так ось тому вам дороги немає, а політиками ви вже не станете ніколи ".


А телеведуча NewsOne Діана Панченко вважає, що ситуація з її каналом загрожує й іншим журналістам України, які чомусь мовчать.

"Колеги, журналісти, будете мовчати? А якщо наступного разу прийдуть за вами?", - пише вона в Facebook.

Підступ для Тимошенко

Найнесподіванішою в цій ситуації виявилася позиція Юлії Тимошенко, яка здивувала навіть своїх однопартійців. Лідер "Батьківщини" проголосувала за санкції. З 20 депутатів фракції Тимошенко за постанову проголосували 9.

Ситуація здається парадоксальною - адже Юлію Тимошенко без проблем запрошували і на NewsOne, з ефірів якого вона не сходила, і на 112. А ось на провладних каналах її навпаки - лише критикують. І тому це голосування може вийти головному кандидату в президенти боком.

"Якщо до старту виборчої кампанії закриють два рейтингові інформаційні канали - це «чорний лебідь» для аж двох реальних кандидатів. Інформаційне поле перекидається, і це в підсумку дасть мінус 5% декому від рейтингу", - передрікає нардеп Ігор Попов.


Так закриють чи ні?

Секретар РНБО Олександр Турчинов вже натякнув, що санкції будуть вводитися не проти телеканалів, а щодо їх засновників. "Те, що обговорювалося, говорить про те, що санкції будуть спрямовані саме проти засновників цих каналів", - сказав Турчинов вчора.

Він зазначив, що у телеканалів "112.Украіна" і "NewsOne" складна структура власності, але в ній, за його словами, "безумовно, є нерезиденти" України.

"У законі є позиції, коли санкції можуть застосовуватися і до українських юридичних осіб. Йдеться про терористичну діяльність, а пропаганда тероризму є складовою частиною терористичної діяльності", - додав Турчинов.

З його слів випливає, що РНБО по-перше буде шукати закордонних власників телеканалів. А по-друге - сліди "пропаганди тероризму" в їх ефірах. Так що процес може і затягнутися. А погрози закрити канали, може статися - поки що лише елемент тиску.

"Тепер це головний біль РНБО. Закрити ці телеканали без вагомих правових підстав, значить створити великий неприємний прецедент. При наступній владі може початися ланцюгова реакція проти інших телеканалів. Та й зараз це викличе великий скандал і багато смороду", - пише в Facebook Володимир Фесенко .


"Думаю, що 112 і Ньюсван не закриють і не заборонять, а ось в фінанси влізуть і перевірять рахунки і перекази", - думає політик Геннадій Балашов.


Лунають голоси і про те, що, навіть якщо рішення РНБО буде прийнято, то його можна буде оскаржувати в силу низки юридичних причин.

"Ніяких юридичних наслідків це звернення (Ради - ред. ) Не має. Тому що, відповідно до Закону" Про РНБО "тільки член РНБО може ініціювати розгляд того чи іншого питання. Тобто з таким же успіхом в РНБО може звернутися будь-яке ОСББ по того самого питання. І цей факт не могли не знати ініціатори цієї постанови ", - пише в Facebook юрист Олександр Трохимець.

"Правових наслідків цієї піар-компанії з боку Адміністрації Президента не буде", - упевнений він.


У той же час Ігор Гужва вважає, що канали дійсно можуть закрити. І зараз це залежить лише від громадського резонансу, який підніме ця тема. Тільки він може збити спробу закриття ТВ-кнопок.

"1. У влади дійсно є наміри закрити ці два телеканали. Тобто це не піар і не шантаж. Вони дійсно хочуть їх зачистити, щоб усунути конкурентів своїм телеканалам. Редакційна політика також грає роль, але, в даному випадку, вторинна. Первинний древній принцип свій-чужий.


А чи можна взагалі закривати медіа політичним рішенням?

Як вже говорилося вище - постанова Ради є прецедентом не лише для України. Ні в Європі, ні навіть в Росії нічого подібного не відбувалося.

У тій же Москві центральні канали дійсно змінювали прописку з опозиційної на лоялістських - чого варта історія з НТВ Гусинського - але цього не робили через Державну думу і укази президента. За "злочинної влади" в Україні структури, близькі до Віктора Януковича легально і за дуже великі гроші купили у Бориса Ложкіна, майбутнього глави Адміністрації президента Порошенка, великий медіахолдинг, не намагаючись його "націоналізувати".

А ось новації, вигадані правлячою коаліцією, дійсно здивували.

Втім, звучать розмови не тільки про свавілля з боку влади, а й відсутності журналістської солідарності.

"Вконтексті дискусії про те, за що потрібно закривати мас-медіа: В разі прямих порушень законів та Конституції - процедури прописані та відповідальні органи визначені. Проте, формально часто придратися немає до чого. Якщо владі просто не подобається, що на певних медіа їй перестали давати паси і припинили пакети лояльності - це проблеми влади, а не суспільства. Але є і третій вимір - певні етичні стандарти, і тут треба би організуватися самим журналістам, формальним і неформальним спілкам, залежним і незалежним профспілкам. Пропишіть стандарти, опублікуйте і потім все громадянське суспільство матиме, на що посилатися при репресіях і анафемах. До прикладу, я все рідше бачу дотримання одного з базових правил - подачі всіх точок зору на проблему чи новину. Публікується компромат чи просто негативна новина, і його мішень не має права на відповідь. Особливо цим грішать програми «журналістських розслідувань». А що нас чекатиме ближче до виборів? Лише пропагандистські програми, де голосом Левітана зачитуватимуть емоційний закадровий текст із закликами бити інакомислячих на фоні маніпулятивного відеоряду?", - задається питанням нардеп Попов.


Втім, офіційний представник ОБСЄ дав більше однозначну оцінку: закривати канали не можна. І діяти такими методами теж.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив заклопотаність рішенням Верховної Ради . "Я хотів би ще раз підкреслити, що свобода вираження думок і свобода засобів масової інформації - основні зобов'язання держав-учасниць ОБСЄ, які повинні поважатися і виконуватися", - цитує ТАСС Дезіре .

За його словами, "будь-які обмеження, що накладаються на ці права, в тому числі в ім'я захисту національної безпеки або протидії пропаганді, повинні бути строго обмежені за обсягом, пропорційні і передбачати адекватні гарантії від зловживань через незалежну судову систему".

"Я глибоко стурбований будь-яким майбутнім рішенням про припинення або потенційне блокування регулярного функціонування ЗМІ в Україні. Я закликаю українську владу утриматися від прийняття непропорційно обмежувальних заходів щодо засобів масової інформації без належного судового розгляду, тому що це негативно позначиться на вільному доступі до інформації та перешкоджає висловом розмаїття думок ", - заявив Арлем Дезір.

Журналіст Дмитро Заборін вважає те, що відбувається не окремим випадком, а планомірним перетворенням України в "тоталітарний хутірець":

"Ображатися на мовні закони, знищення непідконтрольних ЗМІ, заборони на літературу та інші заходи по перетворенню країни в тоталітарний хутірець посеред Європи не варто. Все це було чесно обіцяно багато-багато років тому і в 2014 році було абсолютно зрозуміло, що обіцянки будуть виконані. А від дня сьогоднішнього можна більш-менш впевнено припустити, що на вигляд дикі і неможливі в нашому освіченому столітті дурниці з вуст всяких Ніцой і Фаріон стануть продовженням державної політики ".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Степан (Крымчанин) Показати IP 7 Жовтня 2018 16:33
Відверто кажучи, мене це радує. Чим гірше-тим краще. Чим глибше політична криза-тим швидше розвалиться Україна.
Ну ти й до Степан (Крымчанин) Показати IP 7 Жовтня 2018 18:22
Але насправді тобі випала велика честь побачити як розпадеться росія. Рашу чекає доля всіх імперій, - РОЗПАД, АЛЕ КРИВАВИЙ І З ВЕЛИКИМИ ПОТРЯСІННЯМИ.
Степан (Крымчанин) до Ну ти й Показати IP 7 Жовтня 2018 22:14
Поживем-побачимо.
Ну ти й до Степан (Крымчанин) Показати IP 7 Жовтня 2018 23:00
Ну ти вже побачив "жізнь как в мааацквє", "рускія сєзони" и 8 миллионов туристов, ВОТ! И РАСПАД МАСКВАБАДА УВИДИШЬ!!! Только желчью не удавись сейчас, тебе еще много чего увидеть надо будет.
Степан (Крымчанин) до Ну ти й Показати IP 8 Жовтня 2018 11:42
Чего дёргаешся? Не кипишуй. Всему своё время. Тяжело переживёт полгода Украина. Сколько ещё сбежит на заработки и ПМЖ украинцев в Россию? Одному Богу известно.
Хахаха до Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Жовтня 2018 19:51
Твоей истерикой доволен ... не лопни от желчи, убогий.
567 Показати IP 7 Жовтня 2018 16:49
Ці два канали справжні гав*омети російського непотребу. Але закривати їх ... це вимазатись в це ж лайно. Думаю, що закриття цих каналів було б занадто великою честю, для такого непотребу.
Реаліст Показати IP 7 Жовтня 2018 17:11
Виходить, 400 з чимось клочманів вирішують, що дивитися і слухати 30 мільйонам????
555 до Реаліст Показати IP 7 Жовтня 2018 17:45
Так і виходить. І не тільки "дивитися і слухати", але і "що думати". Для того щоб мати змогу і засоби формувати власну думку - величезних зусиль треба докласти, не всім під силу. Та і не всім потрібно, якщо чесно.
ан Показати IP 8 Жовтня 2018 09:53
хто не думає як вони .злочинці?зразу треба закрити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus