USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Чули вибухи власними вухами»: Луцький зоопарк прихистив мавпочок із Київщини

27 Квітня 2022 16:23
Луцька громада прихистила не лише людей з населених пунктів, де нині тривають активні воєнні дії, а й тваринок з гарячих точок України. У Луцькому зоопарку тимчасово оселилися мавпочки з Київської області. Готуються тут зустрічати і звірят з Харківщини. Проте мешканці зоопарку потребують кормів для годування, тож людей закликають відвідувати звіринець, а небайдужих спонсорів і підприємців - за можливості активно допомагати.

Як працює зіринець під час воєнного стану йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

У Луцький зоопарк мавпи із Київщини добирались довго, пережили чимало, але до нової тимчасової оселі вже потроху звикають. І апетит звірят, кажуть працівники закладу, вже покращився.

«На початку квітня приїхали мавпочки із зоопарку, що в селі Демидів Київської області. На жаль, так трапилось, що цей зоопарк потрапив під окупацію в перші дні війни і був відрізаний від усієї України, були складнощі з доставкою кормів. У них були проблеми з електропостачанням та газопостачанням. Їх, до речі, евакуйовували машиною до річки, а звідти переправляли човнами на інший берег. Потім автомобілями вже привезли на захід України. Вони приїхали дуже налякані, дуже худенькі. Чули ті вибухи власними вухами та бачили. В них страх війни читався просто в очах», – розповіла директорка КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко.
Читати ще: Як живеться мавпам, яких евакуювали із Києва у Луцький зоопарк. Відео

Наразі тваринки адаптуються. Для них підготували спеціальні відгороджені вольєри. Загалом у Луцьку нині є десять мавпочок із Київської області, втім відвідувачі поки можуть бачити лише сімейство чотирьох бурих капуцинів. Інші примати наразі перебуваюють у тихішому місці, щоб адаптуватись.

Директорка розповідає: були готові прийняти й тварин із екопарку Харкова, проте нині ще ведуться перемовини. Але і поки додаткових турбот вистачає. До зоопарку приносять домашніх тварин, яких лишили господарі, які виїхали за кордон.

«Під час воєнних дій в Україні збільшилась кількість тварин, яких власники з якихось причин не змогли взяти з собою в інші населені пункти. Це і папуги, і морські свинки, і кролики. Звичайно, що Луцький зоопарк стає прихистком для таких тваринок. Всі тварини потребують додаткового догляду, захисту та грошового утримання», – наголошує Людмила Денисенко.

Зоопарк залюбки відвідують і лучани, і гості міста, зокрема внутрішньо переміщенні особи. Кажуть, що це хороша нагода відволіктися від переживань. А також, купуючи квитки, допомагають тваринам, бо ж корму тварини потребують постійно.

«У нас дуже гарні тварини, дітям в зоопарку подобається. Ходимо часто, як тільки є можливість. Зараз не дуже, бо війна – я на службі, діти вдома. Сьогодні вихідний, тому приїхали погуляти. Побачили, що я військовий, запропонували безкоштовно пройти. Але ми заплатили за всіх. Тваринкам треба теж щось їсти. Люди, які мають можливість допомогти чимось, хай приносять. Хто чим може, має допомагати. Хтось допомагає військовим, але тваринкам теж треба допомагати», – вважає лучанин Сергій.

Киянка Юлія додає: «Потрібно і дітей якось розважати, і самим якось відволіктись від цього всього, що відбувається. Ну і підтримати як можемо: квитки купили – значить, трохи підтримали».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus