USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чутки навколо ліквідації онкодиспансера неправдиві, - медики

28 Травня 2010 10:22
Луцьком поповзли чутки, ніби обласний онкологічний диспансер хочуть об’єднати з обласною лікарнею чи то взагалі ліквідувати – натомість, медики спростовують домисли.

Про це пише «Відомості. UA».

У редакцію газети зателефонувала пацієнтка онкодиспансеру та повідала про чутки.

«Спочатку я лікувалась у хірургічному відділенні, потім пройшла курс хіміотерапії, зараз проходжу променеву. Тут же, в онкодиспансері, почула, що хірургічне відділення збираються перенести до обласної лікарні у Боголюби. Зрозумійте, сьогодні весь кваліфікований медичний персонал зосереджений в одному місці. А так що — після операції, зі швами із Боголюбів переїжджати на Львівську для продовження лікування в радіологічному відділенні?», - побоюються лучани.

Чи дійсно інформація нашої читачки має під собою реальне підґрунтя?

«Мова не йде про підпорядкування онкодиспансеру панові Сидору - головному лікареві обласної лікарні. Мова йде про розподіл окремих, точніше, перерозподіл технологічних функцій. Тобто, буде визначено, які операції робитимуться в обласній лікарні, відповідно туди буде перенесено півтора десятка ліжок, перекинута частина фінансування», - голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

Губернатор визнав безпідставними чутки про розформування онкодиспансеру і злиття його із обласною лікарнею.

Перш за все, стосовно того, які саме операції планують «віддати» обласній лікарні.

«Обговорюється питання щодо передачі в обласну лікарню для оперативного лікування частини хворих з шлунково-кишковою і урологічною патологією. У малих областях з невеликою кількістю онкологічних хворих деяких локалізацій операції дійсно проводяться у вузькоспеціалізованих відділеннях обласних лікарень. Це стосується нейрохірургії, легеневих та щелепно-лицьових патологій», - каже головний лікар диспансеру Орест Андрусенко.

«У нашій області ситуація із наданням допомоги онкохворим сьогодні оптимальна. Онкохірурга потрібно готувати до 10 років, він повинен бути полівалентний, тобто, вміти оперувати на всіх ділянках людського організму. З іншої сторони, реорганізація потрібна.

Я за те, аби в обласній лікарні, та й в районних, лікували передракові захворювання. Наприклад, хронічні виразки, поліпи шлунку, кишечника — ними повинні займатися лікарі, які працюють у медзакладах загальної сітки. Аби не дати можливості перейти цим хворобам у рак: згідно статистики, 40% поліпів протягом 4-6 років перероджуються в раковий процес», - вважає головний лікар.

Він переконаний, що ракові хворі повинні лікуватися лише в онкодиспансері. Це підтверджено, зокрема, і в нормативному документі Міністерства охорони здоров’я. Відповідний наказ говорить про те, що всі онкохворі повинні лікуватися в онкодиспансерах. Результати лікування у спеціалізованому закладі в 2,4 раза кращі від тих, які є у лікарнях загальної сітки.

Як запевнив Орест Андрусенко, наразі питання реорганізації роботи онкодиспансеру ще вивчається. Тому його хворим хвилюватися не варто.

Пацієнтів же зрозуміти можна — волиняни пам’ятають «диспансерну» реорганізацію 1990-х років, коли були ліквідовані обласні кардіологічний, ендокринологічний, шкірвендиспансери. І не у всіх випадках вона робилася задля зручності пацієнтів і поліпшення умов їх лікування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
родич пацієнта Показати IP 28 Травня 2010 11:03
Пан Орест Андрусенко - це ЛІКАР ВОЛЕЮ БОЖОЮ. Людина чиста і порядна, для якої ДОПОМОГА ХВОРИМ не прості слова, а кредо всього життя. Дай Бог йому здоров'я! Ми завжди йому вдячні!
1111 Показати IP 28 Травня 2010 11:57
Здається тут все ясно,головне щоб фінансування більше пішло на обласну.А люди тут взагалі не причому.Збільшіть фінансування на онкодиспансер-буде краща матеріальна база-буде й краще лікування.Ці хворі потребують не реорганізацій,а реальних медикаментів-які коштують немало,реальних сучасних хірургічних операцій,реальної кінець-кінцем психологічної допомоги.А то-як завжди...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus