USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Чи можна буде кораблем дістатися з Києва до Варшави, залежить від Волині

18 Березня 2014 20:02
Білорусь, Польща та Україна розпочали проект з планування відновлення воднотранспортного з'єднання Дніпро – Вісла. Воднотранспортні з'єднання Е-40 пов'язує басейни Балтійського і Чорного морів. Відновлення цього шляху стосується, зокрема, і Волині.

Цього місяця у Бресті відбудеться Міжнародна конференція з планування відновлення воднотранспортного з'єднання Балтійського і Чорного морі. Про це повідомили організатори конференції.

Вузьке місце магістралі — Західний Буг
Магістраль Е-40 сьогодні, на жаль, використовується лише на ділянці від Бреста до Херсона, оскільки Західний Буг на ділянці державного кордону від Бреста до Варшави не судноплавний.

До слова, на початку минулого століття судноплавство цією рікою здійснювалось аж до міста Устилуга на Волині, що кілометрів на двісті вище за течією. Питання відновлення воднотранспортного з'єднання Дніпро-Вісла-Одер неодноразово розглядалося на державному та європейському рівнях, зокрема Робочою групою з внутрішнього водного транспорту Європейської економічної комісії ООН, але можливі варіанти поки що детально не вивчені - повідомляє «Голос України».

Отож, 27 - 28 березня у Брестському обласному виконавчому комітеті пройде міжнародна установча конференція і перша сесія Комісії з питань розвитку воднотранспортного з'єднання Е-40 на ділянці Дніпро - Вісла. Згідно з результатами конференції буде прийнята декларація про підтримку діяльності з планування відновлення воднотранспортного з'єднання Е -40.



На фото: один із шлюзів Дніпро-Бузького каналу. Фото: «Голос України».

Пропускну спроможність підживлюють води Волині
Реалізація цього проекту, — зазначає начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, — значною мірою залежатиме від того, чи зможе Волинська область подати в систему Дніпро-Бузького водного шляху необхідну кількість води, особливо в маловодні періоди року, щоб забезпечити судноплавство в межиріччі Піни і Мухавця.

Шлюзи каналу тут наповнюються через Білоозерську водоживильну систему водами Прип’яті, які надходять із Вижівського водозабору, що поблизу села Почапи Ратнівського району. До речі, нині завершено першу чергу будівництва нової водоскидної споруди цього гідровузла, остаточну ж його здачу в експлуатацію заплановано на червень.

Оскільки інтенсивність судноплавства Дніпро-Бузьким каналом зросте, вочевидь, виникне необхідність і в реконструкції Оріхівської водоживильної системи, яка нині не використовується повною мірою. Вона має можливість підживлюватись у меженний період з третього за площею озера Волині Турського, яке водночас нині використовується як водосховище. Тобто для регіону цей проект відкриває великі перспективи.

Шляхом вікінгів
Мало хто знає, що побудований ще в XVIII столітті Дніпро-Бузький канал до 1953 року мав прямий вихід у Західний Буг і кораблі з баржами могли курсувати з Дніпра аж до Балтійського моря. Потім річку Мухавець відгородили від Західного Бугу дамбою, і Дніпро-Бузький водний шлях фактично закінчився в Бресті. Вантажі з барж переміщували у вагони, а далі вузькою (європейською) колією доправлялися в Польщу і Німеччину. Цікаво, що нижче Варшави Вісла з'єднана Бидгощським каналом з Одером. Уявіть, яким цікавим може стати цей водний шлях для туристів і не тільки. Колись Дніпро-Бузьким каналом за рік перевозили мільйони тонн вантажів, сьогодні ж, в силу певних обставин, ці обсяги дещо скоротилися.



На фото: схема Дніпро-Бузького каналу.

Довідка: проект «Відновлення магістрального водного шляху E - 40 на ділянці Дніпро - Вісла : від стратегії до планування » реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва Польща - Білорусь - Україна на 2007-2013 років.

Програма фінансується Європейським Союзом в рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства. Партнери проекту: РУЕСП « Дніпро-Бузький водний шлях » (Ведучий партнер, Білорусь ), Брестський обласний виконавчий комітет ( Білорусь ), Місцевий фонд сприяння розвитку міжнародного діалогу та співробітництва « Інтеракція » (Білорусь), Волинське обласне управління водних ресурсів ( Україна ), ГО «Волинська асоціація вчених та інноваторів» (Україна), Адміністрація маршалка Люблінського воєводства ( Польща ), Товариство регіонального та місцевого розвитку «Прогрес» (Польща).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
11 Показати IP 18 Березня 2014 20:28
Та ви що, якщо й відновлювати, то тільки під пильним оком Правого сектору, бо ще не дай Бог російські підводні човни будуть заходити і здійснювати терористичні акти в наших каналізаційних мережах.
Colonel до 11 Показати IP 18 Березня 2014 20:53
Ти б краще над Пукіним іронізував! Над правим сектором іронізувати і так вистачає доморощених Задурнових, екс чиновників =хабарників, казнокрадів/
11 до Colonel Показати IP 18 Березня 2014 21:24
А ти б щось розумне сказав, прихильнику правого сектору.
Azaz до 11 Показати IP 19 Квітня 2014 04:54
Ти що курив, при чому тут ПС взагалі?
Всезнайко Показати IP 18 Березня 2014 21:25
Можна й на волах подорожувати, де**ли...
УРА Показати IP 18 Березня 2014 22:47
ГО" Волинська асоціація вчених та іноваторів" - рулить!!!
Адміністратору сайта Показати IP 19 Березня 2014 09:11
Поміняйте будь ласка "ГО « Волинська асоціація вчених - інноваторів » ( Україна )" НА ГО « Волинська асоціація вчених та інноваторів » ( Україна )
Olha Показати IP 19 Березня 2014 14:51
Я не фахівець ,але подумала про З.Буг.Цікаво,чи є можливість зробити його судоходним?
привіт Показати IP 19 Березня 2014 17:31
Що день --- то з розумом!!!!! Люди схаменіться!!!!!
привіт Показати IP 19 Березня 2014 17:33
Ще одна "Бригантина" буде в парку стояти!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus