USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи існує безкоштовне лікування від COVID-19 та чому пацієнти опиняються сам на сам з недугою

13 Жовтня 2020 07:00
Чи існує безкоштовне лікування від COVID-19, яке ще навесні гарантувала держава і виділила на це 66 мільярдів гривень. Враховуючи черги в лабораторіях, хворим іноді впродовж тижня доводиться чекати на результат ПЛР-тесту. І весь цей час дорогі препарати доводиться купувати самотужки. Хоча в Кабміні переконують - лікарі мають ставити діагноз і без тесту. Сам на сам опиняються не тільки ті, хто лікується вдома, а й пацієнти з ускладненнями в лікарнях.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Валентина живе в Ніжині, працює в Києві санітаркою. Симптоми COVID-19 в неї з’явилися три тижні тому. Сімейний лікар порадив відлежатися.

Її хвороба майже минула, коли температура і важке дихання з’явились у чоловіка. Швидка доїхала лише на третій день - коли в Олександра фактично відмовили легені.

Із двосторонньою пневмонією він у лікарні вже тиждень. Результату ПЛР немає досі. За цей час жінка залишила в аптеках 17 тисяч гривень.

Чоловік Валентини – один із трьох десятків людей, яких лікують у переробленому ЛОР-відділенні Ніжинської лікарні. І ще двадцять пацієнтів з COVID-19 лежать у сусідньому інфекційному корпусі.

У квітні держава оголосила - кожному хворому на COVID-19 українцю гарантує безкоштовне лікування і створила спеціальний фонд - 66 мільярдів гривень. Але всі, хто не має діагнозу COVID-19, - поза цим правилом. І таких у цьому відділенні - кожен третій.

Двобічна пневмонія - це не обов’язково COVID-19, пояснює лікар. Хоча коштує лікування інших видів пневмоній стільки ж. Але держава за них платить у рази менше, ніж за коронавірус. Тому пацієнти самі мають купувати ліки до точного діагнозу.

У МОЗі заперечують - відсутність ПЛРу не означає, що у тяжкого пацієнта немає COVID-19. Що четвертий негативний аналіз на коронавірус в Україні - хибний. Лікарі мають встановлювати діагноз і лікувати одразу - за симптомами і КТ. Якщо ні, радять телефонувати на гарячу лінію. Але чиновники визнають - алгоритму повернення грошей за вже придбані препарати немає.

Тим часом, влада готується до перевантаження лікарень і нового спалаху коронавірусу.

Як раніше заявляв народний депутат від Луцька, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця під час телемосту на телеканалах «Аверс» та «Рівне-1», чинний міністр охорони здоров’я не просто повинен піти з посади, а має відповідати за те, що з його вини українці щодня помирають від коронавірусної інфекції. Оскільки Україна за пів року так і не підготувалася належним чином до спалаху цієї хвороби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Клава Показати IP 13 Жовтня 2020 07:59
Треба бути депутатом
Вася до Клава Показати IP 13 Жовтня 2020 09:45
Або бомжом, в них теж безкоштовне лікування. Не дивлячись на однакові пільги, якщо їх поміняти місцями, мабуть толку було б більше.
Анонім Показати IP 13 Жовтня 2020 09:34
відео є де в Чернівцях жінка старшого віку Зеленському кричить, що 30000 пішло на лікування чоловіка ковідом за власний кошт . гроші ніхто не вертає. . по телеку такого не покажуть. . бережуть харанта.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus