USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи призначатимуть директорів шкіл у Луцьку відповідно до закону

21 Квітня 2016 12:36
Чергова сесія Луцької міської ради розглядатиме проект рішення Про внесення змін до положення про управління освіти. Та, очевидно, що гарячі дискусії під час засідання – неминучі, зважаючи на жваве комісійне обговорення.

Сьогодні, 21 квітня, згаданий проект рішення розглядали члени комісії міської ради з питань освіти, охорони здоров’я, материнства, дитинства.

Нагадаємо, у Луцьку вже багато років відпрацьована «вертикальна» схема призначення керівників: Луцький міський голова призначає начальника управління освіти, начальник управління освіти призначає директорів шкіл та завідувачів дитсадків, а ті, своєю чергою, призначають собі заступників і набирають вихователів та педагогів за погодження управління освіти.

Натомість, пояснює депутат міської ради, член фракції «УКРОП» Борис Смаль, в Законі України «Про освіту» вказаний інший порядок призначення. Зокрема, у пункті 4 статті 20 Закону йдеться про те, що керівники комунальних навчальних закладів, «що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освіти за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування».

Тобто, кандидатури керівників навчальних закладів, які є комунальною власністю (школи і садочки), мають бути погоджені під час сесії Луцької міської ради. Однак, це в Луцьку не відбувається: така система створює передумови для здійснення адміністративного тиску на керівників закладів та творчого пошуку педагогів, вираження їх громадянської позиції.

Але управління освіти і профільні заступники міського голови доводять, що діюче положення про управління освіти і система призначень – законні, адже затверджені під час сесії попереднім складом депутатів.

Крім того, у міську раду надійшов лист за підписом директорів луцьких шкіл від Асоціації директорів України, у якому є заперечення цього проекту рішення.

Зокрема, прийняття змін до положення потягне за собою внесення змін до статутів всіх навчальних закладів міста. Крім того, погодження кандидатур директорів шкіл депутатами, на думку авторів звернення, посилить вплив політичної складової на вирішення кадрових питань.

«Але міський голова є представником однієї політичної сили. На даний момент міський голова призначає начальника управління освіти, обоє призначають керівників навчальних закладів. Саме зараз і є присутня політична складова. А в Луцькій міській раді - 42 депутати, 7 політичних сил, у жодної немає більшості. Якщо на співбесіді питають, чи ви підтримуватиме міську раду - це політика. Те, що ми пропонуємо - це демократія, а не політика», - коментує закиди про заполітизованість рішення Борис Смаль.
Мета цього проекту рішення, пояснює він, - приведення у відповідність законодавства положення про управління освіти.

Натомість, заступник міського голови Андрій Киця каже, що жодного порушення законодавства у нинішньому порядку призначення директорів – немає. Свої слова він аргументує тим, що згідно з Законом Про місцеве самоврядування міський голова має такі повноваження, посилаючись на статтю 5 цього Закону. Та Борис Смаль додав, що згадана стаття окреслює систему органів місцевого самоврядування, а не визначає міського голову органом самоврядування.

«Є принцип розподілу повноважень і стаття 54 Закону про місцеве самоврядування говорить про інші повноваження. Положенням про управління освіти визначено погодження кандидатів на посаду директорів шкіл міським головою. Порушень не було і нема. Натомість, якщо директорів погоджувати через сесію, то в нас можуть виникнути ситуації, що декілька років у школах не буде директорів, деякі школи будуть обезголовлені, а сесія може по півроку не збиратися», - відстоював свою думку посадовець.
Та Борис Смаль нагадав, що поки директор не призначений, школами можуть керувати виконувачі обов’язків, а сесії збираються щомісяця. Тож жодних перешкод та ймовірного обезголовлення школи – не може бути.

Фактично, обидва учасники обговорення апелювали до двох законів – Про освіту та Про органи місцевого самоврядування. Голова комісії Алла Надточій одразу ж взяла до уваги пояснення заступника міського голови, як єдино правильне, не згадавши, що є інша думка. А фрази про статті й закони прокоментувала, що, мовляв, вона не бачить перед собою тексту нормативного документу, а від усіх цих статей «голова заморочилась». Крім того, на її думку, нічого змінювати не треба.

«Не може вся Україна працювати неправильно. Я не вбачаю це рішення вкрай необхідним», - підсумувала вона.

Начальник міського управління освіти Олег Гребенюк переконував, що діюче положення про управління, в контексті призначення директорів шкіл, – законне. Мовляв, якщо це не так, то виходить, що директори шкіл нині призначені незаконно. Тому він відстоював також думку, що погодження під час сесії кандидатури директорів шкіл – недоцільно.

Урешті, члени комісії вирішили голосувати за проект рішення. Двоє членів комісії проголосували «за», двоє – «проти». Тож рішення комісія не прийняла. Та проект усе одно буде виноситися на розгляд чергової сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
321 Показати IP 21 Квітня 2016 13:05
Зламайте нарешті цю адміністративну машину, та дайте можливість вчителям жити без страху за свою роботу.
Луч Показати IP 21 Квітня 2016 13:28
Що то за звіринець після киці почався???
Палач Показати IP 21 Квітня 2016 13:49
Таку систему треба бити в спину та добивати лежачою.
СБУ Показати IP 21 Квітня 2016 14:04
Тільки і тільки колектив має більшистю голосів обирати свого наставника, а не призначати своїх , як зараз роблять завідувачі районних так і міських відділів освіти, а потім через своїх так званих "ДЕРЕКТОРІВ" встроюють позачергово на роботу кумів, сватів, братів, сестер, синів, дочок...і.т.д..
КГБ до СБУ Показати IP 21 Квітня 2016 14:39
правильний правопис "дИректор" від слова "Дирка"...
Анна до СБУ Показати IP 21 Квітня 2016 16:16
Візьміться за Навчально-реабілітаційний центр!Директор нічого не вирішує,тільки хоче вислужитись перед Романюком (взяти принаймі ліфт).Скільки батьки на руках дітей на уроки будуть носити?Управи на Волинець не має!Чоловік в міському управлінні,сестра в обласному управлінні.Вона забула,що працює не в ЗОШ,а в НРЦ,де умови для дітей-інвалідів мають бути!А не збирати по школах здорових дітей і працювати тільки з ними.Усі хто працює в цій школі не відповідає займаній посаді(подивіться кваліфікаційні вимоги до директора та вчителів НРЦ)і тоді зрозумієте компетентність директора.Тому і виникають скандали з батьками.Скільки цього навч.року було написано скарг на вчителів НРЦ?І що?Прийшла СИЛКА,і залякувала батьків!Де справедливість?Цю школу треба ЧИСТИТИ повністю і робити переатистаціюЯк Поліції.
педагог Показати IP 21 Квітня 2016 14:27
Так правильно,тільки колектив може оцінити і вибрати достойного.А не своїх поплічників кумів і сватів і т.д. Повиганяйте,нарешті, старих цих Махів, совдеповців,який повиганяв неугодних,які не служили йому вірою і правдою, поплічник партії релєвой.
Арістарх Показати IP 21 Квітня 2016 14:55
Такі дискусії виникають тільки тоді ,коли немає фахових юристів.Посилання на "...за погодженням з органами місцевого самоврядування"ключовим" словом є"органами".Згідно статті №10 закону "Про місцеве самоврядування" виключно ради -представницькі органи місцевого самоврядування.Голова ,згідно статті №12 аналогічного закону є посадовою особою територіальної громади і не може бути "органами" місцевого самоврядування.
До СБУ Показати IP 21 Квітня 2016 15:30
Пора взятись за 10 школу. Директор та звуч брат і сестра. Їх дочки вчителі племінники теж вчителюють і т.д.
мама до До СБУ Показати IP 21 Квітня 2016 16:46
Директор 10 школи завжди на своєму місці, Вислухає, підкаже, а родичів, то треба поміняти на посадах, зовсім не далекі, що мама, що доці. А, от, за Ковальчука 21 школи треба давно взятися, бо скоро вже внукам хати почне будувати.
Мама учениці до мама Показати IP 21 Квітня 2016 19:04
Колись я теж думала, зо Ковальчук такий-сякий, бо наслухалась байок.Дочка навчається в 21 школі.Директр тримає дисципліну, робить ремонти, хай і за гроші батьків, але він цього і не приховує в собі їх не забирає.Школа всім забезпечена.Порядок всюди. Ми здаєм в фонд шкоди копійки..
МАМА до До СБУ Показати IP 21 Квітня 2016 23:01
А Надточій їх кришує!!!
тато Показати IP 21 Квітня 2016 15:52
Почніть з директора навчально-реаб. центру Волинець,яка там тільки просиджує і зарплату получає
Асоціація вчителів У Показати IP 21 Квітня 2016 23:08
Цікаво, а чому це "Асоціація директорів України"(якої насправді не існує) так хоче щоби директорів вибирав мер?! Чому саме Романюк-Гребенюк їм так до вподоби?!
вчитель Показати IP 22 Квітня 2016 00:00
Вже директори усіх луцьких шкіл своє відпрацювали.Дорогу молодим!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus