USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи «солодко» працюється волинянам на німецькому підприємстві. РЕПОРТАЖ

6 Січня 2014 21:00
Волиняни заявили про складні умови праці та скорочення персоналу на німецькому підприємстві ТзОВ «Хан-Електробау Україна». Про це повідомляє «Нововолинськ діловий».

Працівники підприємства звернулися редакції видання з проханням розповісти про їхні трудові будні. Люди нарікають на складні умови праці, травматизм, випадки несплати за роботу в нічний святковий час, а також на скорочення персоналу, - йдеться у повідомленні.

І це при тому, що міська влада продала німецькому підприємству 2,5 гектари нововолинської землі. І це при тому, що виробництво насправді європейське.

Слово «Європа» українці нині вимовляють із неабияким щемом. Адже десятиліттями для нас це був символ якості, гідності та правопорядку. Згадайте: євроремонти, євростандарти в освіті, європейські підходи в управлінні… Так виник типовий образ світлого майбутнього для молодого покоління.

Проте досвід роботи європейських підприємств Нововолинська далеко не завжди є позитивним. Коли стикаєшся з реаліями роботи європідприємств у нашому місті, то часом за голову берешся. Від чого ж вони втрачають свій лиск? Чи то місцева пліснява управлінської системи впливає на них так згубно? Чи то вони від самого початку були налаштовані працювати у нас по-нашому, а не за євростандартами?!

10 РОКІВ НОВОВОЛИНСЬКОМУ ХАНСТВУ

ТзОВ «Хан-Електробау Україна» засноване 2003 року. Працівники цього підприємства, розташованого неподалік від автостанції, виготовляють малопотужні трансформатори та інші електротехнічні компоненти. Як кажуть у народі, «мотають котушки».

А мотають тут євроначиння до побутової техніки близько 300 нововолинців. Працюють у три зміни. Переважна більшість колективу – жінки. Зарплатня складальників-оброблювальників невисока – 1500 гривень. Трохи більше отримує майстер-налагоджувальник – від 2000 гривень.

Такі гроші складно назвати європейськими зарплатами. Але ж інвестор і прийшов до України за дешевою робочою силою.

Та й умови праці на підприємстві, зі слів робітників, не найкращі. Люди задіяні у процесах спаювання та склеювання, тож часто страждають від негативного впливу побічних продуктів виробництва. Працівниці жаліються, що не завжди вентиляційна система дає раду шкідливим випарам. Іноді доводиться відчиняти вікна. Звісно, це спричиняє холодні протяги… і нові витрати на ліки у робітників.

Керівник підприємства Віктор Мельник запевняє, що всі робочі місця атестувала відповідна комісія, а за шкідливі умови праці люди отримують відповідні компенсації у вигляді молока.

На жаль, навіть вітамінізована молочна продукція проблеми не вирішує. Робітники стверджують: карета швидкої допомоги виїжджає на «Хан-Електробау» щотижня, а то й частіше. Цю інформацію підтвердило і керівництво підприємства, зазначивши, ніби зазвичай причиною екстрених викликів стають перепади тиску в жінок.

Попри очевидну потребу, ставки медичного працівника на підприємстві немає. Натомість у кожного майстра є аптечка. Схоже на те, що самолікування стає новим європейським пріоритетом. Принаймні у Нововолинську пілотний проект уже стартував...

Не дивують очільників підприємства і випадки травматизму на виробництві. Зізнаються, що раз чи двічі на рік таке трапляється. Здебільшого працівники «Хану» дістають ушкодження рук, пальців чи кисті. Офіційна причина — неуважність на робочому місці.

УВАГА! ТУТ МОЖНА ВКРАСТИ ПІВТОННИ ДРОТУ!

Та найбільш жваво обговорюють нововолинці скандальну крадіжку мідного дроту з «Хан-Електробау, скоєну 2 місяці тому. Вага поцупленого – майже 600 кілограмів.

Спитаєте, як можна з виробництва, облаштованого по-європейськи, вивезти стільки продукції? Виявляється, дуже просто! Домовтеся з охоронцем, заганяйте авто на територію і навантажуйте євроначиння скільки душа забажає. Можете навіть не роззиратись довкола, адже камер відеоспостереження на виробництва немає. Жодної!

Коментуючи ці факти, директор «Хан-Електробау Україна» Віктор Мельник зазначив, що після інциденту охорону вони замінили-таки: договір із однією місцевою фірмою розірвали, з іншою – уклали. До послуг державної охорони європідприємство чомусь не вдається. А відеокамери, на думку очільника, від крадіжок майна не рятують — лише фіксують порушення.

Такий підхід відверто дивує. Та у нас навіть в убогому шинку камери стоять, біля кафе й магазинів – повсюдно в Нововолинську, а потужне підприємство відеонаглядом нехтує. Парадокс!

Аналізуючи причини й умови скоєння злочину, правоохоронці дійшли висновку, що тут були явні прорахунки дирекції. Безконтрольність персоналу, неякісна охорона й відсутність відеоспостереження свідчать, що керівництво недбало поставилося до запобігання крадіжкам майна.

Так, ця резонансна крадіжка була вже не першою. Невдоволення робітників умовами праці та порушенням їхніх трудових прав могло б породити ще й не такі масштаби народного дерибану.

Тільки не кажіть, що не знали, ніби на європейських підприємствах в Україні адміністрація часто-густо порушує закони!

Наприклад, 2 роки тому директора "Хан-Електробау" Нововолинський міський суд оштрафував аж на цілих 510 гривень (!) за порушення норм трудового законодавства. Зокрема, за неналежний облік відпрацьованих годин і невиплату заробітку в подвійному розмірі за години роботи в нічний святковий час.

ЯК НАША МЕРІЯ НІМЦІВ ДУРИЛА

Утім, німецькому інвестору є з кого брати поганий приклад. Керівник «Хан-Електробау» розповів, як нововолинська мерія неодноразово дурила своїх європейських партнерів. Спершу ставку оренди землі пропонували спокусливу — мало не гривню. Згодом під час будівництва з’ясувалося, що каналізаційні мережі тут відсутні. Хоча власника довго запевняли у протилежному.

Орендовану землю німецький інвестор нещодавно купив-таки. Домагався цього 7 років. До речі, вартість купівлі не тішить керівників підприємства. Кажуть, що були готові й до 30 гривень за квадратний метр, але щоб 48 – такого не чекали.

Продаж 4 гектарів агропромисловому гіганту торгової марки «Пан Курчак» по 12 гривень за квадратний метр Віктор Мельник коментувати відмовився. Мовляв, якщо є висновки експертів, обговорювати їх уже зайве.

Так, ніби кричущо непристойна різниця більш як у 4 рази його не обходить...

Схоже на те, що німецький інвестор, оговтавшись після відвертого дурисвітства місцевих чиновників, вирішив такою ж картою нововолинцям і вернути. Нещодавно з «Хан-Електробау» звільнили 16 чоловік. Офіційна причина – спад попиту на продукцію підприємства.

Стривайте! Але ж керівництво заводу обіцяло після придбання землі збільшити кількість працюючих на 150 чоловік, а за 5 років довести їх число аж до 1000. Обіцянка вельми приваблива для міста, яке стоїть перед перспективою закриття шахт. От тільки робочих місць поки що не побільшало!

Чи не хитрі маніпуляції наших любих чиновників так дістали німецького інвестора? Може, й так, але чим завинили перед європейцями сотні нововолинських родин?

Зрештою, тільки від нас самих залежить, як ставитимуться до нас євробізнесмени: по-панськи, по-хамськи чи по-ханськи. Та факт залишається фактом: кілька гектарів нововолинської землі відтепер належать німецькому інвестору, а його обіцянки створити додаткові робочі місця для нововолинців супроводжуються скороченням персоналу і сумнівними рішеннями керівництва.

P.S. Після того, як матеріал вийшов на «Нововолинську діловому», стало відомо, що 16 скорочених посад знову заповнено. Зі слів заступника міського голови Володимира Рожелюка, це звичайна плинність кадрів. Натомість керівник підприємства заявляв про скорочення працівників через зменшення обсягу замовлень на продукцію.

На фото: Віктор Мельник, виконавчий директор — крайній справа, Дітер Хан, власник ТзОВ "Хан-Електробау Україна" — посередині

Фото взяте із www.voladm.gov.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Майданутий Показати IP 6 Січня 2014 21:37
Хочу в європу-у-у-у-у.
паша Показати IP 6 Січня 2014 23:04
одним словом --- ОСТАРБАЙТЕРИ--- і цім все сказано...
Вася Показати IP 6 Січня 2014 23:44
Добре що є на кого звернути !?
дідо Показати IP 7 Січня 2014 11:49
Ніхто нікого не заставляє працювати там. Совки не привикли працювати,тільки вимагати та мітингувати вміють.
дідові Показати IP 8 Січня 2014 09:02
А ось ображати людей не потрібно. Нічого обзивати усіх "совками". За Радянської влади побудували стільки, що за 20 років незалежності політикани і колишні злодіяки, які стали "підприємцями" так до кінця ще розікрасти не зуміли. Уміли і могли працювати люди. Але зробили з людей тварюк, ось і маєте результат. Йдемо в Європу, якщо самі собі ради дати не можемо, там саме на таких роботах нас усіх чекають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus