USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи стане Сусваль Світанковим? Історія перейменування волинського села

24 Вересня 2016 19:00
Конфлікт навколо перейменування волинського села досі не стих. Оваднівський сільський голова розповідає, що в селі знову зібрали підписи, аби селу повернули назву… Жовтневе.

Про це у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини розповів Оваднівський сільський голова Сергій Панасевич.

Нагадаємо, в рамках декомунізації село Жовтневе Оваднівської сільської ради перейменували на Сусваль, на честь загиблого бійця Петра Сусваля, який там народився. Проте така ініціатива викликала різкий спротив з боку батьків бійця. Тож після безкінечних суперечок селян, 21 серпня ухвалили рішення перейменувати вже село Сусваль на Світанкове.

Так, нардеп Ігор Гузь на своїй сторінці написав, що Оваднівська сільська рада в рамках декомунізації протягом року була зобов’язана перейменувати село Жовтневе, де народився Петро. На превеликий жаль, цього не зробили, тому, згідно із законом, Український інститут національної пам’яті запропонував парламенту свій варіант.

Натомість представник УІНП на Волині Леся Бондарук раніше зауважила: «Держава має право не питати ні в кого дозволу, щоб гідно вшановувати пам’ять загиблого воїна, який поклав життя за її незалежність. І серед заходів вшанування є й право називати вулиці та села їхніми іменами. І назва села за прізвищем героя прирівнюється до державної нагороди, яка може посмертно так вшанувати його пам’ять».

А ось Оваднівський сільський голова Сергій Панасевич розповідає, що в селі проводили громадські слухання щодо перейменування.

«Ми зразу зібрали людей, переконували громаду, що є закон, його треба виконувати всім. Але люди не хотіли зовсім перейменовувати. Були такі «крикуни», які казали: «Ні, ми не дамося перейменовувати, хай слухають громаду». І люди послухали тих крикунів. І так воно вийшло. Ще до перейменування ми робили двічі збори громади, я кликав юристів, депутатів райради, але аргументи ніхто не сприймав. А вже коли перейменували, тоді я перше в житті побачив, що таке некерована громада», - розповідає він.

З його слів, наразі вже сільська рада подала документи до парламенту, аби Сусваль перейменували у Світанкове. Але, каже, є серед громади і люди, які хочуть повернути попередню назву – Жовтневе.

«Подані документи на Світанкове. Але є певна категорія людей, яка не вірить владі, а вірить крикунам. Так і напишіть. І якщо не буде перейменоване Сусваль у Світанкове, то буде тільки за тієї причини, що громада не підтримала нас, а підтримала крикунів. Вигідно комусь накручувати громаду, вигідно сіяти ворожнечу. На перейменування уже подані документи – рішення зборів та сесії, але ті крикуни подурили старших людей, позбирали підписів що має бути таки Жовтневе», - повідомив голова Оваднівської сільради.

Щоправда, зауважує він, ймовірно, що процес перейменування у Світанкове може бути складнішим. Адже, заважує Сергій Панасевич, Сусваль не підлягає під дію закону про декомунізацію. Тож тут має бути інша процедура: насамперед погодження з районом та областю. Проте зараз тут чекають відповіді Верховної Ради.

До слова, давня назва села – Могильне. Саме так Жовтневе називалося до 1952 року, коли «совєти» «комунізували» село.

А називався цей населений пункт так неспроста, розповідає сільський голова. У 1650-х роках неподалік відбулася велика битва з татарами. За переказами, вода у річці, яка колись там протікала, була червоною від людської крові. Там же були насипані 12 курганів з похованням учасників тієї битві. Сергій Панасевич розповідає, що свого часу дітвора, проводячи «розкопки», не раз знаходила списи чи мечі.

Власне, каже він, варіант повернення назви Могильне також розглядався. Та селяни не підтримали.

«Звичайно, якщо говорити про історичну справедливість, то варто було б повернути первісну назву. Може, якби раніше, то така назва прижилася. Але в світлі останніх подій, така назва людей лякає. Але історія села, направду, дуже давня», - пояснює Сергій Панасевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
ЯІЛ Показати IP 24 Вересня 2016 19:24
Ніхто не боїться ні Бога,ні чорта,ні людей...
Память Показати IP 24 Вересня 2016 19:44
Поверніть Жовтневе і приєднайте до ДНР. Непогано ще підходить Нововатнівка і Безглуздівка.
Олен Показати IP 24 Вересня 2016 20:59
Могильне впершу письмом згадане у середині 15 столітті, і 1650 роки не тягнуть для прикладу. А назва Могильне свідчить про ще старішу історію, і при тому не має прямого звязку з могилою. Але ті крикуни, коли були в Луцьку, слухати цього не хотіли, бо вони ж за советів добре жили та ще й родом з московського патріархату - такий був їх аргумент. То хто їх накручує, як ви думаєте...
волиняка Показати IP 24 Вересня 2016 21:02
Село з західно-північної сторони впирається в ліс.Назвіть Прилісне,чи Підлісне (назви гарні)і не морочте нікому голови,і тема назви села буде закрита.
Реаліст до волиняка Показати IP 25 Вересня 2016 09:37
Якщо впирається в ліс і при такій свідомости насєлєнія , то добре підходить Тупікове
Цукерберг Показати IP 24 Вересня 2016 22:12
Як добре що є чим людей заняти - села переіменовувати. Щоб не думали про важливіші проблеми
Мандельштам до Цукерберг Показати IP 25 Вересня 2016 08:49
А чого люди цим повинні займатись? Для того є спеціалісти. Час показав що з місцевою ватою н*фіг радитись.Ідіть і пасіть худобу, жовтенята!
)))) до Цукерберг Показати IP 25 Вересня 2016 08:51
А мони ще й можуть думати?
? Показати IP 24 Вересня 2016 23:12
Коли людей почнуть слухати ?За що стояли на Майдані?
1989 до ? Показати IP 25 Вересня 2016 14:44
Прислухаються тоді, коли ті порозумніють...Там розсудком навіть і не пахне.
односельчанка Показати IP 25 Вересня 2016 01:08
Село має носити ім"я героя
А чим не Показати IP 25 Вересня 2016 11:41
підходить Жовтневе????Що, тільки Жовтнева революція була в цьому місяці і все???Он зараз по Закону Президента 14 жовтня 0 День захисника Вітчизни, День козацтва. В чому проблема? Хай буде Жовтневе!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus