USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи стане Волинь «європейською Кремнієвою долиною»

6 Січня 2015 08:00
Розвиток сектору інформаційних технологій на Волині може стати одним з напрямків стратегії розвитку області. Подальший розвиток цієї галузі дозволить стати регіону більш інвестиційно привабливим, тим паче, що в Україні вже є позитивний досвід орієнтації області на сектор ІТ.

Про це йшлося під час засідання керівного комітету з розробки Стратегії регіонального розвитку Волинської області до 2020 року сьогодні, 5 січня.

Як зазначили присутні, в розробці стратегії розвитку до 2020 року слід відштовхуватись від конкурентних переваг та особливостей регіону. Мовляв, слід розвивати транскордонне співробітництво, адже Волинь межує з Білоруссю та Польщею. Разом з тим, край відомий своєю природою, лісами, річками та озерами, а тому, на думку присутніх, його впевнено можна назвати «транскордонною перлиною Європи».
Зі слів учасників засідання, у 2015 та 2016 роках Україну чекає зниження ВВП, що означає зменшення фінансування зі сторони держави, тому слід залучати кошти Європейського союзу задля реалізації того потенціалу області, який є нині, оскільки для розробки і втілення глобальних проектів потрібен час і фінанси. До того ж, не додає позитиву і той факт, що нині Волинська область займає 23 місце у рейтингу регіонів за рівнем заробітної плати на душу населення.
Проте, як зазначили члени керівного комітету з розробки Стратегії регіонального розвитку Волинської області до 2020 року, перш за все потрібно подивитись на область «з боку» та проаналізувати, на якому шляху розвитку буде Європа через 5-10 років. А оскільки світ рухається у напрямку розвитку інформаційних технологій, слід також віддати перевагу цьому тренду. Згідно з останніми дослідженнями, до кінця 2015 року в Європі на ринку ІТ-технологій буде дефіцит фахівців, який складатиме 900 тисяч робочих місць.
І якщо повторити світовий досвід та за 5-7 років перетворити Волинь на європейську Кремнієву долину фактично нереально, то ціленаправлено розпочати активний розвиток галузі – цілком реально. Тим паче, що в Україні є вдалий приклад: у Львові ІТ-кластер став однією з основним «спеціалізацій» міста.
Разом з тим, на думку мовців, для реалізації таких амбітних задумів потрібно буде докласти чималих зусиль:

«На Волині ситуація дуже плачевна в цій галузі. В нас є одна хороша ІТ-фірма, де 100 людей працює, інших ми поки не знаємо. Також йде потужний відтік інтелектуального ресурсу у Львів, не говорячи про Київ і закордон. Через 5 років буде в ціні не товарне виробництво, на мій погляд, а інтелектуальні ресурси».
Присутні зазначили, що ІТ-бізнес є особливо привабливим, оскільки не потребує таких серйозних інвестицій, як галузі товарного виробництва. Проте для створення сприятливих умов для його ведення не обійтись без допомоги влади:

«Завдання влади – створювати середовище, як це зробив Львів. Це - конференції, вищі навчальні заклади, програми співпраці вузів з малим та середнім бізнесом. Для бізнесу це - колосальний потенціал, бо тут не потрібно вкладати кошти в дорогі станки чи лінії виробництва, які через зміни на ринку через декілька років доведеться закривати. Це - вкладання в мобільний та інтелектуальний потенціал, і, як наслідок, великі можливості».


Довідка. Кремнієва долина в США - це територія, на півострові Сан-Франциско в Каліфорнії, що є домом для багатьох ключових американських корпорацій, які спеціалізуються на сучасних електронних та інформаційних технологіях. Також її іноді помилково називають «Силіконовою долиною», плутаючи англійські слова silicon (кремній) та silicone (силікон). Назва з'явилася спочатку через виробництво напівпровідників і електронної техніки. Назва «Кремнієва долина» вперше вжив 11 січня 1971 журналіст Д. Хофлер. Після, по схваленню керівництва технопарку, воно стало офіційним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Волинь Показати IP 6 Січня 2015 08:05
Стане, якщо ліквідують КОРУПЦІЮ, ХАБАРНИЦТВО та перестануть ЛИЦЕМІРИТИ у різних гілках влади.
Штефан, Луцьк до Волинь Показати IP 6 Січня 2015 10:45
Стане обовязково! Треба у це усім нам дуже дуже вірити! І Україна наша рідна розквітне калиновим цвітом! І мова наша і наша пісня!
Волиняка до Волинь Показати IP 6 Січня 2015 13:50
Ви слини то з підборіддя витріть, шановні...) Вивезуть на Волинь в кращому, за вашими мірками, випадку нерентабельне виробництво , а то й таке , що не відповідає європейським природоохоронним нормам; скуплять пів Полісся під а/п підприємтсва. Жодних високих технологій - сировина і дешева робоча сила для європейської промисловості.
ВОНО Показати IP 6 Січня 2015 08:06
кремнієва долина буде!!! будем бігати з кремнієвими сокирами в пошуках їжі, от і вся долина
кремній Показати IP 6 Січня 2015 08:35
ї...ть громке названіє статті!!!!
IT Показати IP 6 Січня 2015 08:40
А що там Матвійчук Р. робить, великий "інформаційник" по відмиванню державних грошей?:)
Айті до IT Показати IP 6 Січня 2015 11:54
А хто то такий?
з ОДА до IT Показати IP 8 Січня 2015 18:16
Матвійчук завжди користувався hotline.ua, rozetka.ua і вимагав, щоб ціни на комп'ютери, які купувалися, не перевищували ціни в Інтернет-магазинах.
інженер Показати IP 6 Січня 2015 09:01
А подивіться, хто вирішує. Пр....Анастас Сохацький з освітою заочного Луцького учітєльського інституту, який вже 10 років на пенсії, ***** і ***** який при незалежній Україні палець об палець не вдарив і, пропонуючи псевдонаукові шляхи поліпшення економіки області, живе виключно за рахунок здачі в оренду величезної комунальної будівлі, в якій могли б розміститись лікарня, університет, коледж, романтик Кошарук, який, крім пропозиції зробити Ковель обласним центром, теж і пальцем не кивнув. Розсмішили зранку. І сміх, і гріх. Дайте дутку за такі цінні пропозиції ще один орден. Так і допрацював до пенсії, прикидаючись пр*****.
Каліфорнія Показати IP 6 Січня 2015 09:50
На "кремнієву долину" треба тисячі вчених, сотні мільярдів доларів, а на Волині вже 20 років не обробляється 400 тисяч гектарів землі, зерно на хліб завозиться за 800 кілометрів, на 99% деградоване село, яке "реформатори" залишили без медицини, доріг, дитсадків, елементарної інфраструктури. Дядько на плечі тягне борону, а бабця у 80 років носить на коромислі воду. Немає зарплати, немає молоді, вимирають люди. Усе, як за часів Івана Грозного. Оцих "інформаційних технологів" треба загнати в село, щоб чистили розвалені корівники і січку вручну на січкарні різали.
йоп Показати IP 6 Січня 2015 10:25
це шо за старі п+++дуни рішають про ІТ галузь...... їм про посіви озимини в селах району рішати
кластер Показати IP 6 Січня 2015 10:55
Про таке не мріють навіть розвинуті країни, а дутко пропонує це зробити в області, яка дає державі 0.6% ВВП. Хороший матеріал для фейлетону про старого мрійника. Шкода, що Зас(Зго)ранець звільнив з "Волині нової" Олександра Нагорного - був би фейлетон.
месник Показати IP 6 Січня 2015 11:03
В нас вже зробили Бурштинову долину, тепер вже кремніэву роблять!! Як можна тут щось робити, коли з міської Ради 375 тис на розвиток підприэмництва виділили? Да депутатське утримання коштуэ втричі більше!!! І яким чином??? Я так зрозумів що вони хочуть залучати інвесторів. Скажіть мені, хто зараз захоче вкладати гроші в Україну?? Полякі працюють вже з повною передоплатою, тоді коли ще у 2013 надавалася довгострокова розстрочка!!! Самі винні у цьому. Допоки в нас не буде діэвої влади, допоки не буде контролю за бюджетом, допоки по вулицям не перестануть ходити бандюки у масках, нам не світить нічого!!! У країні повний хаос!! Про які ІТ технології можна говорити, коли в нас під носом родюча земля, яка кормила картоплею практично всю Україну, а в нас картопля дорожча ніж в багатьох областях!!! Влада не може оновити старе, а вже береться за нове!!!
Baran Показати IP 6 Січня 2015 11:34
Поставили питання: "Яким дишлом повернути той рейтинг за рівнем заробітної плати на душу населення?" ...і вирішили: "не потрібно вкладати кошти в дорогі станки чи лінії виробництва, які через зміни на ринку через декілька років доведеться закривати." - O це так стратегія! Ще нічого не вклали а вже НеВигідно! Хотіли як краще, а вийшла "Силіконова баба"!
З Луцька Показати IP 6 Січня 2015 13:53
Оці "зібрання" - це як секта - ніхто не знає - про що йдеться, але всі сидять з "розумним виглядом". Шановні - а хто ці люди? Яке відношення вони мають до реальної ІТ сфери? Де Лєвандовский та інші хлопці, які реально працюють та ведуть цю сферу на Волині? Їх тут нема - а нема тому, що тут нема з ким і про що говорити. Хто з представлених особистостей щось вирішує у сфері ІТ? Вездесущий радник-інн"аватар" Кошелюк, чи нафталіновий Дутко, який знає слово софт тому, що КП яке він очолює невідомо з яких причин тазивається "ВолиньенергоСОФТ"? Чи може сисадмін з адміністрації Матвійчук, який тільки вміє виводити бабло через підприємців, а сам роутер від фаєрвола не відрізнить? Розмови нікого ні про що. От і вся латексна долина..
до З Луцька до З Луцька Показати IP 8 Січня 2015 18:30
Р.Матвійчук не сисадмін, а заворг. Наскільки його знаю, то він досить компетентний і не тільки в ІТ-питаннях. При Роману впроваджено в ОДА відеоконференції, якими усі користуються вже більше 3 років, обмін електронними документами (з ЕЦП) з РДА, МВК запрацював, у ЦНАПі м.Луцька - електронна система. До речі, Вітя Лєвандовський залучений до цієї роботи, як і представники ще 4-5 ІТ-компаній Луцька.
гуманоїд Показати IP 6 Січня 2015 14:11
Невже все так запущено? Дякую, що просвітили.
більш-менш до гуманоїд Показати IP 8 Січня 2015 18:36
Р.Матвійчук організував роботу так, що Волинь потрапила до 4 областей, в яких швейцарці у наступні 4 роки впроваджуватимуть проект з електронного урядування. Фінансуватимуть самі швейцарці, до ОДА гроші не надходитимуть. Це 4 кращі області в Україні. Тому не все так запущено в питаннях електронного урядування. Хоча у ширшому розумінні - ІТ-сектор економіки - тут непочатий край роботи. І Волинь тут не серед кращих, а серед гірших в Україні.
ЗМІ Показати IP 6 Січня 2015 14:53
Навіщо ці теревені виставляти на суд людей? Чи Дутко гадає, що цю муру читатимуть лише в дитячих садках? Йому добре жилось при всіх головах ОДА, бо вміє чиновникам мізки засрати. А що він зробив? Нехай би ЗМІ поставили вимогу, аби цей пройдисвіт і "підкорювач" жіночих сердець прозвітувався про свої "високі технології" на одній з оперативних нарад області. І щоб обовязково там були присутні не лише ці "засідателі", а й розумні люди. Агей, Гунчик, Кошелюк, ми готові прийти на такий звіт, тільки нехай Дутко і Матвійчук прихоплять по 2-3 памперси.
преокти до ЗМІ Показати IP 8 Січня 2015 18:39
Усі розумні ІТ-шники долучайтеся до обговорення проектів, які необхідно реалізувати у найближчі роки в органах влади.
Петро Показати IP 6 Січня 2015 15:55
Все сказане у статті- вірно, не розумію нездорового скепсісу деякіх АНОНІМНИХ критиків. це реаліі навіть для Украіни сьогодні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus