USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Чи варто волинянам сіяти цукровий буряк

6 Листопада 2014 09:37
Оскільки в області працюють лише два цукрові заводи, власники сільськогосподарських підприємств стурбовані тим, що не зможуть цьогоріч здати цукровий буряк та планують зменшувати площу його посівів на наступний рік.

Про це йшлося під час семінару з питань розвитку галузі молочного скотарства та цінової ситуації на ринку молока 5 листопада у Ковелі.

Прояснити представників цукрових заводів, як підприємства працюватимуть в наступному році, просив начальник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. З його слів, зважаючи на ситуацію із заготівлею цукрового буряка, настає момент, коли він може припинити бути одним із напрямків діяльності сільськогосподарських підприємств та населення. Зокрема, цього року ним засіяли лише 16 тисяч гектарів, половину засіяли сільськогосподарські підприємства.

Після виведення з ладу Горохівського цукрового заводу в області на ринку переробки буряків залишилися лише два підприємства ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та ПП «Європацукор». Посадовець зауважив, що те, що заводи почали приймати цукровий буряк згідно з графіком, викликало багато болючих настроїв серед сільгоспвиробників, попри те, що такий режим роботи – європейська практика. Зі слів Юрія Горбенка, сільгоспвиробники нині - на роздоріжжі перед питанням, чи сіяти цукровий буряк на наступний рік.



Він закликав представників цукрових заводів протягом найближчого часу прояснити ситуацію, показавши систему роботу, графіки та розцінки. У іншому випадку, мовляв, люди вважатимуть, що влада нічого не зробила для того, щоб пояснити їм, що робити у наступному році із цією сільськогосподарською культурою.



Заступник голови правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» Олександр Нікішин зазначив, що виробництво кілограма цукру на підприємстві коштує приблизно 9 гривень. Водночас оптова ціна цукру становить 6,5 гривні. Різницю між собівартістю та ціною продажу підприємство покриває кредитними коштами. Наразі сировину планують приймати та переробляти до 20-25 грудня. Як запевнив Олександр Нікішин, працюватиме завод і наступного року. З його слів, нині на кагатному полі заводу лежить 85 тисяч тонн цукрового буряка (місткість поля становить 100 тисяч тонн). Щодня приймають по 10-12 тисяч тонн цукрового буряка.

«Кожен має свою сівозміну, тим господарствам, які в нас - стабільні та стійкі, рекомендую сіяти буряк. Цього року ви є не в збитках, господарства, які вирощують 50-60 тонн мають рентабельність не нижче 80%», - зауважив Олександр Нікішин. Він повідомив, що наступного року підприємство готове переробити 400-450 тисяч тонн цукрового буряку.

Зі свого боку, дехто з представників сільгосппідприємств розповідав про те, що цьогоріч вже протягом місяця зібраний буряк лежить на полі і можливості здати його на завод досі немає. Також просили окреслити межі зони, із якої наступного року прийматимуть сировину.



Директор ПП «Європацукор» Ярослав Кауза повідомив, що наступного року підприємство готове переробити 250 тисяч тонн цукрового буряку. З його слів, цьогоріч підприємство готувалося до прийому 140 тисяч тонн, нині має понад 200 тисяч. Зона, з його слів, окреслиться сама, тому що буряки за 200 кілометрів від заводу ніхто не возив та не возитиме.



«Ми повинні зрозуміти, якими культурами будемо займатися, сідати за стіл переговорів, обговорювати умови та сіяти під конкретний завод і його конкретні можливості. Я бачу сьогодні таку стратегію. Заготовлені цього року об’єми ми переробимо до кінця місяця і закінчимо виробництво», - повідомив Ярослав Кауза.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Аграрій Показати IP 6 Листопада 2014 11:49
Поки власники цукрових заводів не відмовляться від газу іне перейдуть на біопаливо вироблен з жому - доти вони будуть диктувати умови а лотерпатиме виробник цукрового буряка.
Дід Панас Показати IP 6 Листопада 2014 11:50
Не варто, скоро ми всі будемо їсти європейский цукор, правда за які гроші його купувати це питання
Читач Показати IP 6 Листопада 2014 12:38
Зрозуміло за Гнідавський цукровий завод, а Іваничівський завод буряки планує приймати до якого числа???
Фермер Показати IP 3 Квітня 2016 12:30
Якщо Іваничівський завод провів би хоч краплю планового ремонту то прийомку можна було б продовжити а як вони тільки витягуюиь усі соки а ремонту неякого то як він буде дальше робити . А шо вони говорять про скорочення посівноі то просто брихня цей завод тільки місять процює шо вони говорять скорочення

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus