USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Чи відповідають новопризначені управителі будинків очікуванням лучан

24 Липня 2020 22:17
Кожному багатоквартирному будинку – управителя! З таким гаслом в Україні розпочиналася реалізація закону про житлово-комунальні послуги. Головна новела документа: демонополізація на ринку надання житлово-комунальних послуг, у результаті якої кошти, які платить квартиронаймач за отримані послуги, використовуються суто на його будинок і під його пильним оком. А оскільки із зором у наших людей все гаразд, тож і взялися контролювати своїх управителів, сподіваючись, що відтепер їхні будинки і прибудинкові території перетворяться на такі собі оази комфорту і затишку.

Та не так сталося, як обіцялося, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

То що ж змінилося з приходом у кожну багатоповерхівку управителя? Лучани кажуть – нічого: трава на прибудинкових територіях в пояс дорослому, під’їзди – як катакомби, прибирання сходових кліток – раз на місяць, а якщо хочеш побачити свого управителя – шукай його з 8 до 17 години, а субота, неділя – вихідний. Таке розповідають мешканці одного з будинків Луцька, яким взялася управляти київська компанія з промовистою назвою «Місто для людей».

Мешканка будику Ольга розповідає, що на подвір’ї була гора сміття, яка пролежала там цілий місяць. У минулу п’ятницю були представники цієї нової компанії, яка взялася за обслуговування будинку. Мешканці показали їм усі недоліки, про ситуація не змінилася.

А ось пані Людмила додає: тарифи за утримання будинку підвищили майже на дві гривні. Однак як прибирали під’їзд раз у місяць, так і прибирають. Поточним ремонтом ніхто не займається.

«Комунальні послуги по тарифу згідно з старою управляючою компанією 11 ЖЕКУ було 3,75, на даний час – 5,80. Тобто практично на 30 % ціни зросли, але такої роботи не видно. Місяць пройшов, тим не менш ми маємо платити утримання будинку, будемо платити звичайно. Але куди ці гроші підуть?»

Компанія «Місто для людей» офіційно працює у Луцьку від середини червня, відколи здобула право на управління 96 будинками за результатами конкурсу. Тож можемо припустити: ну не освоїлися ще столичні гості в місті. До речі, про це свідчить один цікавий факт: компанія має свій офіційний сайт, на якому можна знайти адреси філій фірми. Є тут Рівне, Кременчук, Київ, Запоріжжя, однак інформації про луцький філіал – жодної. Щоправда офіс компанії в обласному центрі Волині є. Є й директор – Тарас Ромчук, який каже: лише розпочали свою роботу, працюють менше місяця, додає: ще не встигли зустрітися з усіма мешканцями, адже 96 будинків в управлінні. Майже всі, мовляв, у критичному стані, про що свідчать постійні телефонні дзвінки в офіс філії від людей зі скаргами.

«Всі зусилля ми кинули на запуск аварійної служби 24/7, яка вже працює.Станом на п’ятницю було 533 заявки, у відсотковому плані 95-96 % виконано.

Так само на поточну роботу, пов’язану з опалювальним сезоном, аудит дахів, підвалів, комунікацій каналізаційних та опалювальних», – говорить Тарас Ромчук, директор луцької філії ТзОВ «Місто для людей Кременчук». Він зазначає, що проводяться щоденні збори із мешканцями будинків, які прийшли до них в управління.

А хто ж виконує ті скарги – питаємо у директора? Наймаємо робітників серед місцевих або замовляємо виконання робіт у ремонтників – теж місцевих підприємств. Виходить, столична компанія-управитель – такий собі посередник між мешканцями і людьми, зайнятими на луцьких підприємствах? То що ж змінилося: ми ж своїми не були задоволені, а виходить, що їх нам знову нав’язують? Директор відповідає, що за якістю виконання ремонтних робіт пильно стежать. Виходить, за отаке стеження – збільшення вартості послуги, яку заявила столична компанія?

«Ми надавали ціни на конкурс з врахуванням – це мінімальна можлива вартість на утримання будинку. Звичайно, ми будемо в подальшому проводити переговори, з мешканцями спілкуватися для можливості збільшення цього тарифу. Поки вкладаємося у цю цифру, а далі буде видно. Це все відбувається тільки в контакті з мешканцями», – каже Тарас Ромчук, директор луцької філії ТзОВ «Місто для людей Кременчук».

Чим обернеться таке спілкування – спрогнозувати важко. Водночас, мешканці будинку, який потрапив під управління компанії «Місто для людей», після зустрічі з управителями заходилися збирати підписи серед сусідів розірвати угоду, від якої їхньому будинку ніякої користі і планують створювати ОСББ.
Олександра Садова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
??? Показати IP 24 Липня 2020 22:30
Тобто той же звичайний ЖЕК став називатися "Місто для людей", а якість послуг лишилася на тому ж рівні? Супер!
до ??? Показати IP 24 Липня 2020 23:13
Саме так.А працівників з старих ЖЕКів міська влада кинула на зарплати і компенсацію за невикористану відпустку.Зараз ЖЕКи ліквідовані,люди на біржі,своїх грошей не отримають ніколи.Ось така у нас влада в місті.
Лучанин до лучан Показати IP 24 Липня 2020 23:48
Формально закон не порушений. Але явно читаються корупційні дії. Для чого міняти не дуже доброго управителя на поганого управителя ? Згори нав'язали, а міська рада благословивши то все кинула на поталу свої комунальні ЖЕКи з виробничими базами' технікою, навченим персоналом і впустила в місто сторонніх людей голих-босих без табуретки і газового ключа. Назло мамі відморожу собі вуха ! Зараз будемо свідками відвоювання приміщень, переманювання жеківських спеціалістів, необгрунтованого підвищення тарифів, претендування на прибудинкові території і землю, рейдерство жеківських установ, а в результаті - створення соціальної напруги, судів і прогнозованого, догадайтесь якого, результату на місцевих виборах. Окрім того, уже запущені зміни до законодавства по збільшенню штрафних санкцій при заборгованості, росту пені, надання дозволів на проникнення у приватне житло і на підході - виселення боржників з житла. Міські депутати набрали в рот води з крану і запхали голови в пісок. А до людей тільки тепер то все починає доходити. Кінцевий результат абсолютно чітко читається ! Але то може бути запізнілим прозрінням. Вже створіть ОСББ, найміть самі собі управителя, відберіть самі виконавців з того ж Луцька, а за собою залиште наглядові і контрольні функції . Так нє, самі запхали свою шию у привезене ярмо ! Затямте панове, ніхто чужий не вимете сміття з вашої квартири ! А у жовтні подивимось чи осінило Вас прозріння !
Отакої Показати IP 25 Липня 2020 07:53
"Контора умерла,ми здесь больше не нужни"...Остап знайшов би слова.Офіс,нові ноутбуки,багато клерків,уважні і говіркі,новий тариф,ось і все.молодці хто встиг,а головне хотів, створив ОСББ.А ви і надалі живіть в ла....
Голова правління О Показати IP 25 Липня 2020 08:48
З 1 липня 2020 р."Місто для людей" приймало справи від ЖЕК №11 . Бачила на власні очі. Того ж дня , 1 липня двірників-прибиральниць звільняли з ЖЕК №11 та влаштовували у "Місто для людей" документально, хто хотів. Багато хто відмовився. Видали уніформу та інвентар для них. Сама бачила в ЖЕКу№11 була у справах. Наразі знаю, що оголошення та зустрічі з мешканцями вони проводять у дворах тих будинків , які перейшли автоматично під їх управління. Тариф 5.80 за 1 м.кв. Це не багато і не мало, адже знаю ОСББ , де тариф 5 грн або 6 грн , або 7 грн/ м.кв (створені у 2020р) Бачила кошторис доходів і витрат на один із будинків по вул.Гордіюк. Хвалити свої луцькі ЖЕКи №11 та МЖК , а ганити тих, хто ще не встиг показати свою роботу - це не правильно. Хоча кожен має право на власну думку. Головне одне, треба кожному брати на власні плечі відповідальність за помешкання, де живете. Тільки через діалог досягнете успіху.
Нострадамус Показати IP 25 Липня 2020 08:58
Старi будинки, якi давно по ребують капiтального ремонту спихнули в ОСББ, а тепер голови ОСББ "напрягають" мешканцiв на великi суми коштiв з метою усунення проблем, що накопичувлися протягом пiв столiття. При нинiшньому рiвнi доходiв бiльшостi, особливо пенсiонерiв, в яких основна частина коштiв витрачаеться на лiки, заощаджуючи на харчуваннi, такi дii ОСББ викликають конфлiкти та непорозумiння мiж cусiдами. Де програми реновацii, про якi згадувлися неодноразово? Головний бiль комунальникiв переклали на голову мешканцям мiста. От i вся користь вiд ОСББ в старих будинках.
Отакої Показати IP 25 Липня 2020 09:15
Ще задовго до конкурсу управителів зробили офіс на Соборності,25 а,поряд з ЕВОДОю.Таке враження,що вже було відоме імя переможця???Хотілось би прочитати той договір між Містом для людей і міськрадою.Погоджуюсь з лучанином,нас попереду чекають ох які випробування...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus