USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи забороняти носити військову форму цивільним в Україні?

31 Березня 2016 14:09
В Україні багато цивільних людей носять військову форму і відзнаки, хоча жодного стосунку до армії не мають.

Констатуючи це, експерти пропонують наслідувати досвід Польщі. Міністерство оборони сусідньої держави заборонило цивільним носити військову форму. У відповідній постанові перераховані всі предмети одягу, які цивільним вдягати не можна. Хоча старі моделі вбрання Війська польського дозволено носити всім, - повідомляє «Радіо Свобода».

В Україні будь-хто може одягнути сучасний військовий стрій і не нести жодної відповідальності.

Купити українську військову форму – зимову, літню, польову, окремі предмети військового одягу – можна на базарах і в крамницях. Продають також погони, емблеми, нарукавні відзнаки, ордени, медалі, орденські стрічки. Коли на Донбасі у 2014 році почався військовий конфлікт, українські військовослужбовці одягали те, що придбали самі чи надали їм волонтери. І нині багато бійців також надають перевагу американській, німецькій, британській формі, яка вже застаріла у цих країнах, але якісніша і зручніша, за оцінками українських військовослужбовців, від вітчизняної.

«Ми йшли на бойові завдання в американській чи німецькій формі, вона зручна, легка, комфортніша, аніж українська. До того ж наша форма ще й горить. Те саме з черевиками, тому шукаєш кращі», – розповів десантник Володимир.

Зараз мова йде про пошиття нової сучасної форми для Збройних сил України «ВАРАН ЗСУ», дизайнери врахували побажання бійців, але вона мала б бути заборонена для носіння цивільними особами, кажуть військові.

У законі «Про військовий обов’язок і військову службу» лише в одному реченні мовиться, що «носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців особами, які не мають на це права, забороняється і тягне за собою відповідальність, згідно із законом». У законодавстві має бути чітко прописано, яку форму, яких підрозділів цивільні особи не мають права носити і за виконанням закону має бути контроль, наголошує військовий експерт Володимир Гулима.

«Немає такого закону. Три чи чотири року тому намагались народні депутати ухвалити, але ідею засміяли. Форма – це приналежність до конкретного підрозділу. Зараз повна вакханалія, багато людей носять форму і військові відзнаки, хоча жодного стосунку до війська не мають», – каже експерт.

СПІЛЬНІ ПАТРУЛЮВАННЯ НА ЧАСІ

Численні злочинні справи, в яких були зауважені чи брали участь особи у військовій формі, шкодять іміджу війська. Наприклад, до рейдерських захоплень підприємств залучають людей, одягнених у військову форму, і до того ж, з різними відзнаками.

Канадські та американські інструктори, які навчають українських військовослужбовців на Яворівському полігоні, розповідають про те, що кожен скандальний випадок, у якому згадується якась людина у військовій формі, у їхній армії ретельно перевіряється. Адже це створює негативний імідж для війська.

«Громадяни, купуючи собі військову форму, переслідують різні цілі, але передусім їм просто так зручно по господарству. Люди принижують таким чином армію, форму. Має бути чітко визначено, що військова форма, призначена для армії, має лише нею використовуватись. Всі різні типи форми будуть легітимні до завершення військової операції на Донбасі і ще після її завершення півроку. Коли буде пошита нова форма у війську, то її повинні носити лише військові», – каже український військовослужбовець Володимир Скоростецький.



Володимир Скоростецький

У Польщі обмеження стосуються військової форми, яка затверджена Міноборони цієї країни. Контроль за виконанням постанови уряду здійснюватиме Військова жандармерія. В Україні є Військова служба правопорядку, але вона не має права нікого затримувати. Тому варто відновити спільне чергування у місті військових патрульних разом з поліцією, особливо у час, коли є загроза тероризму.

Зараз ми прийшли до того, що повинна бути політична воля. Я не бачу перешкод, щоб запровадити спільне патрулювання у місті – було б безпечніше і цивільні особи боялись би нашивати фальшиві відзнаки на військову форму», – говорить Володимир Гулима.

Щодня до львівської поліції надходять повідомлення про буцімто замінування якогось приміщення. Торік двоє дільничних правоохоронців постраждали через встановлену вибухівку. Жоден теракт, а так оцінила ці злочини СБУ, не був розслідуваний донині.

Галина ТЕРЕЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
бе Показати IP 31 Березня 2016 15:16
не те що дозволити а заставити всіх носити як колись в Китаі чи тепер в Кореі!! а може перейти на шкури!)))
бе Показати IP 31 Березня 2016 15:56
до форми потрібно ще й пагони з зірками вчепити...і зброю КОЖ -НО -МУ!!! і все буде чікі-пікі
Анонім Показати IP 31 Березня 2016 17:17
Форма для бійців, які пройшли АТО має особливе значення, а для вас, ід**ти, жодного. Не пишіть д*б*льні коментарі.
З 51 бригади до Анонім Показати IP 31 Березня 2016 19:06
Для мене особисто вона стала символом відрази до нашої держави після цього пережитого року "невідомо чого" в тотальному хаосі, офіцерскій недолугості і байдужості, а тепер вже у чиновницькому блюзнірстві по відношенню до таких, як я.
Клава Показати IP 31 Березня 2016 17:51
Я згідна, на вокзалах Київа, особливо у ямі, повно пьяних та обкурених бійців які їдуть чи додому чи у відрядження, вони навіть там валяються, але я не бачила жодного патруля ЗСУ чи цієї військової служби правопорядку, навіть там їх грабять, вони помирають там від амфітаміну, куди дивляться Повтораки , Парашенкі ???
Киів до Клава Показати IP 1 Квітня 2016 16:48
не треба перебільшувати! в ямі ніхто не валяється ! і якщо хтось з бійців випив-що б зробила ти відчувши свободу і мир? в ямі працює оптовий ринок з оптовими цінами - це по- друге! Клофелін ім добавляють (амфетамін це трохи інше))!) в напоі дівчата .що працюють повіями на вокзалі.що до патруля -дійсно він буває дуже рідко! Охоронці які працювали на вокзалі-в змові з "дівчатами"і місцевими злодюжками! правда останнім часом охоронців не має-міняють охоронну фірму! і

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus