USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чи законне будівництво на території собору в Луцьку. Документи

6 Січня 2016 10:12
Місцевий краєзнавець стверджує, що роботи, які здійснює єпархія УПЦ КП, руйнують історичну спадщину міста, - інформує Район.Луцьк.

Так, Ігор Левчук продовжує наполягати, що будівельні роботи, які веде регіональна громада храму Холмської ікони Божої Матері – здійснюються протизаконно.

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, будівництво, яке розгорнули поблизу Свято-Троїцького собору, стурбувало лучан. У п’ятницю, 25 грудня, у Луцьку громадські активісти, краєзнавці, депутати призупинили будівельні роботи, які велися на території собору, а саме на кладовищі, яке входить в охоронну зону пам’ятки національного значення.На той момент на кладовищі був виритий котлован та залиті бетонні сваї.

Зокрема, у вівторок, 5 січня, краєзнавець повідомив поліцію та відділ архбудконтролю міста про відновлення робіт на об’єкті.

З його слів, настоятель храму обіцяв, що будь-яка діяльність буде продовжуватися тільки під наглядом науковців та археологів, проте жодних договорів з ДП «Волинські старожитності» і досі не уклав.

«На земельній ділянці, яку видали єпархії УПЦ КП громаді Холмської ікони Божої Матері, знаходиться об’єкт культурної спадщини. За свідченнями наших істориків та археологів – це поселення V століття, там був історичний цвинтар. У 2012 році була ситуація, коли на ділянці почали незаконні роботи і знищили частину могил, частину культурного шару. Зараз там знову здійснюються земельні роботи. Минулого тижня ми під’їжджали до храму і говорили з священиком, він запевнив, що роботи будуть вестися тільки під наглядом науковців та археологів», – розповів Ігор Левчук.

Договір священик мав украсти з ДП «Волинські старожитності», яке і повинно було б здійснювати контроль. Проте жодних домовленостей не було, а роботи продовжилися.

«Сьогодні я зв’язувався з Олексієм Златогорським (директор ДП «Волинські старожитності») і він повідомив, що до нього ніхто не звертався, договорів немає і нагляду ніхто не здійснює. Сьогодні там були екскаватори, машини копають повним ходом. З боку міста жодного контролю не здійснюється», – зазначив Ігор Левчук.

За викликом краєзнавця на місце будівництва виїхала поліція та представники архбудконтролю, проте жодних робіт на території виявлено не було.
Слідчий луцької поліції Роман Клим’юк зазначив, що поліція розбереться у ситуації. Проте констатувати факт здійснення незаконних робіт не може, бо на момент прибуття правоохоронців жодна техніка на ділянці не працювала.

Нічого про ведення незаконних робіт не змогли сказати і в відділі архбудконтролю.

«Декларація про початок будівельних робіт зареєстрована і це є підставою для їх здійснення. А так як будівельні роботи тут зараз взагалі не відбуваються, то нічого незаконного тут бути не може», – зазначив виконувач обов’язків начальника відділу архбудконтролю Луцької міської ради Юрій Маслюк.

Через декілька хвилин після прибуття поліції з’явився і сам настоятель храму, якого обурили закиди про незаконність робіт. Оскільки, з його слів, на ділянці проводили археологічні розкопки та є відповідні документи і дозволи.

«Ось там є декларація про початок будівельних робіт, видана згідно із нормами, є документи на землю. Ми провели археологічні розкопки, заплатили за них гроші, у мене є чеки, є довідка про виконання розкопок. По-перше, зараз тут роботи жодні не ведуться. У нас в державі роботи проводять за певними нормами – акт на землю, розроблений проект, який пройшов експертизу, всі документи для цього є, проведенні археологічні розкопки, за них ми тоді заплатили 10 тисяч доларів», – розповів священик.

Проте Ігор Левчук запевняє, що жодних розкопок на ділянці не було, а священик обманює про реальну ситуацію справ.

«На ділянці, на якій вони будують, археологічні роботи ніхто не проводив. Людина відверто бреше по всіх питаннях.

У четвер ми приїжджали туди і він нас запевнив, що укладе договір зі Златогорським і буде нагляд. Жодних дозволів ніхто не давав, жодних наглядів не забезпечують. А поліція не розбирається у законодавстві. Про що можна говорити з людиною, якій пояснюють, що там стоїть питання земляних робіт, а він розказує, що у них паспорт на будівництво», – обурився краєзнавець.

Окрім того, на сторінці «Збережемо древній Луцьк» у соціальній мережі Facebook Ігор Левчук розмістив документи, які засвідчують обов'язкове проведення археологі та нагляд спеціалістів під час будівництва.

А також висновок про збитки, нанесенні несанкціонованим будівництвом церкви, які перевищують п'ять мільйонів гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
До Лєви Показати IP 6 Січня 2016 12:15
Пане Левчук, якщо ви щось не розумієте - то не грішіть.Дісно, на пр. Волі, 24 храм збудовоно з відхиленням від проектної документації (тобто з порушеннями) та з виступом за межі земельної ділянки наданої у постійне користування в бік на 1 метр(самовільним зайняттям земельної ділянки).Така прикрість сталась. Але - самовільне захоплення земельної ділянки було узаконене рішенням міськради у липні 2015 , коли громаді було надано додаткову земельну ділянку площею 0, 6 га. для храму А те що було зруйновано древні могили чи якісь інші древні памятки та стоянки - вже не відновити. От коли збудуємо цей величний храм - перші його відвідаєте.
я лучанка Показати IP 6 Січня 2016 12:27
Ця "культурна спадщина" тобто цвинтар до 1979 року мала вигляд зарослого бурянами смітника, ми ще памятаємо які це були хащі в центрі міста. і тоді міська влада зробила благоустрій з бульдозерами, а останки з могил перепоховали на інших цвинтарях. Цікаво де тоді були охоронці спадщини? На сьогодні громада і настоятель роблять духовну культуру для нас і нащадків по законно виготовлених документах а всякі антихристи роблять перешкоди, сидять в чиновницьких кабінетах, отримують зарплату з наших податків, наїли морди і видумують по якому б ще договору в когоб ще видурити гроші. Або може хочуть хабара? Пора їм зробити люстрацію!
Левчук захотів попіа Показати IP 6 Січня 2016 13:33
Деж ви були всі ці роки до будівництва храму і буряни і благоустрій території міськрадою ще до будівництва вам зовсім незаважав.Але коли мова йде про будівництво на Кафедральній то ви як води в рот понабирали...а тут зразу вирішили "роботу зробити"Так будується храм ане чергова пивнуха чи забігайлівка і вже цьому треба радіти.А храм збудований десь ще напевне в 12-чи 23 роках тому серез 2 роки кричати про справедливість ..не пізно і не дивно що через 2 а не 25 наприклад!!???
михайло Показати IP 6 Січня 2016 14:50
Та насправді все просто. Пан.З. збив з батюшки 10 тис.$ але роботи не провів і з п.Л. не поділився.
златогорський до михайло Показати IP 6 Січня 2016 15:22
а чо не 20? 50? 100?
златогорський Показати IP 6 Січня 2016 15:07
унікальне явище в Україні - Ігор Левчук. Бється за місто, бється за памятки. Більше такого ніде в Укропіі нема. Поналазили тролі як завжди. Візьміть того попа собі додому. Заодне дрова нарубаєте лобами своїми віруючими. Всіх попів- на вішак. Тоді може
Архітектор Показати IP 6 Січня 2016 15:11
Закон повинен бути для всіх один. Вже 21 століття і не проведення археолгічних досліджень є зневагою до культурної спадщини. Тому Левчук виконує функцію і управління культури ВОДА і міської ради.
Кот Показати IP 6 Січня 2016 16:25
Нам треба більше золотаа!!!! Давайте будем будувати церкви під кожним підїздом ,щоб ще більше збагатитися!
? Показати IP 6 Січня 2016 17:57
А піп - це той, якого з Гаразджі ВИПЕРЛИ ?? Треба ж "робоче місце" для себе створити, бо сім"я вдома "не доїдає"..
124--- Показати IP 6 Січня 2016 18:03
громада, певно, забула, як ШЕВЧЕНКО називав попівську братію. а "ЯЛУЧАНКА" забула про те, що "не суди ближнього".
Андрій Показати IP 6 Січня 2016 19:53
Цікаво до церкви якого патріархату ходить пан Левчук? Можливо, цим пояснюється його активність стосовно побудови церкви біля 4 гімназії, стосовно побудови каплички біля Свято-Троїцького собору? І сума збитків завданих державі цікава 5 084 047 гривен та ще й 15 !!!!!!!!!!! копійок. Як вона обраховувалась? 47 гривен 15 копійок можу віддати державі, скажіть куди нести? Особливо 15 копійок :).
Анонім до Андрій Показати IP 6 Січня 2016 21:25
Пана Левчука не жалують і московські попи. А попи вони такі попи
КРАЯНКА Показати IP 6 Січня 2016 21:50
ВІД ЖОВЧІ ЛЕВЧУКА ВЖЕ НУДИТЬ! ПОЧИТАТИ ЙОГО В СОЦМЕРЕЖАХ, ТО СКЛАДАЄТЬСЯ ВРАЖЕННЯ, ЩО КРІМ СЛІВ ГИДОТА ТА МЕРЗОТА В НЬОГО БІЛЬШ ЗАПАСУ СЛІВ НЕМАЄ! КЛАДОВИЩЕ НАВПРОТИ 4 ГІМНАЗІЇ ДІЙСНО ЗМЕЛИ З ЛИЦЯ ЗЕМЛІ ЩЕ ЗА РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ, ЧОМУ ЛЕВЧУК ТОДІ, ЯК ЮНИЙ ІСТОРИК, МОВЧАВ? ТАКЕ ВРАЖЕННЯ, ЩО ЛЕВЧУК З ЗЛАТОГОРСЬКИМ ТІЛЬКИ НИШПОРЯТЬ НА ЧОМУ Б ОТРИМАТИ ВІДКАТ. НАВІЩО БУДУВАТИ ЛУЦЬК? ДАВАЙТЕ ЗНЕСЕМО ВСЕ, ВІДТВОРИМО НАПІВЗЕМЛЯНКИ І ЗБЕРІГАЙМО ІСТОРІЮ. ДОРЕЧІ ПАНЕ ЛЕВЧУК, ВИ ТАКОЖ НЕ МАЄТЕ ПРАВА ЖИТИ В СВОЄМУ БУДИНКУ, ЦЕ ТАКОЖ ІСТОРИЧНЕ МІСЦЕ. А СУДЯЧИ З ТОГО,ЯК ВИ НАПАДАЄТЕ НА ЦЕРКОВНИКІВ, ТАКЕ ВРАЖЕННЯ ,ЩО ВИ ОДЕРЖИМІ І ВАМ ПОРА НА ВИЧИТКУ! СЛІДКУЮЧИ ЗА ВАМИ ПРОТЯГОМ БАГАТЬОХ РОКІВ МЕНЕ ДИВУЄ ТІЛЬКИ ОДНЕ, ЯК ЛЮДИНА МОЖЕ ВМІСТИТИ В СОБІ СКІЛЬКИ ЗЛОБИ? МЕНІ СОРОМНО І ЯК ВИ ПИШЕТЕ ГИДКО, ЩО Я КОЛИСЬ БУЛА ВАШОЮ ОДНОКУРСНИЦЕЮ!!!
ВОВК Показати IP 6 Січня 2016 22:50
совіти знесли цвинтар -що з дебілів взяти. А цей піп чим кращий за комуняк? Шо буде проповідувати на кістках пращурів ? Просто місце хлібне от і все. На ПОПІВ ГЛЯНЕШ - ЯК ДУБИ. БОРОДИ ПОЗАПУСКАЛИ ЩОБ МОРДЯКИ МЕНШІ ЗДАВАЛИСЬ. несіть дурні полішуки останнє до попа. ЛАКУЗИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus