USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи закриють малокомплектні школи в Горохівському районі?

26 Червня 2015 10:34
Відповідно до нового закону України «Про освіту» у Горохівському районі Волинської області ліквідації підлягають школи, де навчається менше 5-ти дітей в класі. Поки вчителі намагаються відстояти ці школи,щоб не втратити роботу, батьки думають перш за все про безпеку і здоров я своїх дітей, а народні обранці намагаються прийняти таке рішення, щоб не викликати соціальне обурення в районі.

Про це повідомляє horohiv.com.ua.

Окрім цьогого, закон передбачає і доїзд учнів до шкіл за 3 кілометри. Тобто, якщо школа, яку закриють знаходиться за 2,5 кілометра від навчального закладу в сусідньому селі, дітям доведеться ходити пішки.

Раніше Інформаційне агентство Волиські Новини повідомляло, скільки шкіл мають закрити в області. Так, на Волині нараховують 157 малочисельних шкіл (20,5 % від загальної кількості). У 55 школах навчається до 20 учнів, у 53 - до 40 учнів, у 49 - до 100 учнів. У таких школах навчається 5205 учнів, у штатному розписі передбачено 1875 ставок працівників. У зв’язку зі збільшенням тарифів на енергоносії такі школи стають ще дорожчими. Окрім того, 11 районів області потребують коштів освітньої субвенції на введення у таких закладах додаткових посад.

У Горохівському районі наразі стоїть питання про ліквідацію 9-ти таких шкіл. Зокрема, може не початися навчальний рік у Колмові, Довгові, Хмельницькому, Кутрові, Пілганах, Квасові, Диковинах, Красові.

Під час засідання бюджетної комісії районної ради 24 червня винесли проект рішення про те, щоб підтримати ліквідацію цих шкіл. Однак більшість присутніх рішення не підтримали. Мовляв, це питання потрібно допрацьовувати і відповідне рішення прийняти разом з батьками.

Як розповів представник районного відділу освіти Віктор Білик, на початку 2015 року прокуратурою було подано в суд про незаконність існування таких шкіл і відповідно їх ліквідацію згідно нового законодавства. Ця постанова суду ставить в скрутне становище маленькі школи, де нема жодного класу.

«Це означає, що всі діти переходять на індивідуальну форму навчання. А відповідно держава оплачує тільки зарплату вчителя, скорочується техперсонал. І кількість уроків в школах зменшується. За такою формою роботи в 1-4 класах учні матимуть 5 уроків на тиждень, а 5-9 класи – 8 уроків. Для порівняння у звичайній школі – 21 урок.

Також чоловік зазначив, що в таких школах вчителям не оплачують перевірку зошитів та класне керівництво, як у звичайних закладах. Припиняється опалення та харчування.

«Батьки дітей, які ходять в ці школи, можуть обирати – або індивідуальне навчання по 5 уроків в тиждень або повноцінна робота, але вже у звичайній школі в сусідньому селі, де класи нараховують по 30 учнів і якість освіти краща», - каже він.

Депутати районної ради вимагають це питання доопрацювати, зазначаючи, що ситуацію вивчено не повністю. Місцевий депутат Тарас Гордіюк розповів, що підтримувати таке рішення можна лише у тому випадку, коли згідні батьки.

«Ми не можемо самостійно без батьків прийняти це рішення. Потрібно їхати в ті села, розмовляти з громадою і вже тоді приймати рішення. Також варто враховувати і всі ризики. Наприклад, в Колмові батьки самі говорять про те, що вже готові переводити своїх дітей в Лобачівку. В школі в Хмельницькому троє дітей, але батьки проти того, щоб їх кудись переводити. Зараз ми говоримо про 81 дитину, а це немало. Тому потрібно все обдумати»,- резюмував він.

Варто зазначити, що в новій редакції закону передбачений і доїзд учнів до шкіл за 3 кілометри. Тобто якщо школа, яку закриють знаходиться за 2,5 кілометра від навчального закладу в сусідньому селі, дітям доведеться ходити пішки.

«А як будуть ходити пішки шестирічні чи семирічні діти? Батькам доведеться щоранку їх відводити, а потім забирати. А це вже створює проблему. І, звісно, що батьки таку ідею не підтримають. Потрібно готувати звернення до Верховної Ради щодо зменшення кілометражу. Дітей потрібно підвозити автобусом навіть за 500 метрів», - додав Олексій Гайдук.

У відділі освіти повідомили, що на утримання цих дев`яти шкіл з бюджету витрачають 1,78 мійльона гривень, на утримання всіх 14 шкільних автобусів на район – 800 тисяч гривень.

Але рішення залишається за батьками. Мовляв, як вони вирішать, так і буде.

Дехто із депутатів припускає, що батьків збурюють проти закриття шкіл самі ж вчителі. Тому що якщо школи закриють, вони можуть залишитися без роботи. Але у відділі освіти переконують: їх теж переводять разом з дітьми. Можливо, на інші посади, але робоче місце вони не втрачають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 26 Червня 2015 11:29
Звичайно збурують самі ж вчителі, На Волині багато великих сіл, у яких діти з першого класу щодня йдуть з краю села до школи більш ніж 3 км і нічого з ними не трапляється, тільки здоровшими стають
волинянка Показати IP 26 Червня 2015 13:02
Звичайно-це абсурд утримувати школу у селі,де навчається три учні.Це просто жах. Утримувати опалювати школу, держати вчителя,прибиральницю,правильно,а що вчитель буден їздити на роботу і Горохів чи Луцьк.А хай їздить ми ж їздимо і нічого. Ми ходили в школу по 5-10 км і нічого вижили.Не такі дороги були,бо два учні ніхто не вчив.Це батьків проблеми, хай возять у них у всіх селюків зараз машини,трактори по 50 га землі. фермери худоба бабло косять немириме, а податків не платять, пенсія буде така ж сама,як у нас,що цілими днями сидимо на роботі, і не можемо держати цю всю живність та платимо на них податки,щоб вчили їх 3 діток. Краще людям зарплати підняти хто ще працює, і пенсії тим,що мають стаж по 40 років, а не тим хто не фіга не робив і не буде робити,хай дураки роблять для них,щоб вони одержували пенсії такі ж самі, як ми, а не вчити 2 учні в школі.
Пропозиція Показати IP 26 Червня 2015 13:50
В тих школах, де є класи менші 10 учнів, ввести коефіцієнт на зарплату вчителя наприклад 0,6 - тоді вчителі швиденько захочуть працювати в більших школах, ще й дітей разом з собою водитимуть, а то вчителька яка викладає в класі з 3 учнями отримує такуж зарплату як і та що 30 вчить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus