USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чи з’являться безплатні гуртки для дітей з ЛПЗ

8 Квітня 2016 14:12
Ініціативу відкриття безплатних гуртків для того, щоб діти з мікрорайону ЛПЗ не проводили дозвілля на вулиці та без користі, жваво обговорювали представники міської влади та громадськості.

Про це йшлося під час засідання круглого столу з обговорення питань організації та функціонування секцій і гуртків в приміщенні міського центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» Луцької міської ради 8 квітня.

Нагадаємо, що раніше мешканці мікрорайону ЛПЗ звернулися з ініціативою створення безплатних гуртків на базі клубу «Стріла». Про це оголошував у своєму запиті до міського голови депутат Микола Яручик.

Під час засідання круглого столу він розповів, що до питання долучилися не лише місцеві мешканці, а й депутати усіх фракцій міськради, а нині стоїть питання про досягнення компромісу заради того, щоб гуртки запрацювали вже у травні. Він наголосив, що проблема актуальна не лише для мікрорайону ЛПЗ, а й для всього міста. Йдеться про те, щоб діти у вільний від школи час займалися чимось корисним.
Представниця ініціативної групи Наталія розповіла, що батьки часто не мають фінансової можливості або бажання водити дитину у існуючі гуртки. Тож, найзручніше було б, якби у мікрорайоні існували безплатні гуртки у приміщенні клубу «Стріла». Наприклад, брейкданс та хіп-хоп, на її думку, допоможе зацікавити підлітків та забрати їх з вулиці. Водночас вона зауважила, що протягом місяця з часу оголошення ініціативи представники міської влади не зверталися щодо обговорення проекту. Проблема залучення дітей до гуртків актуальна, адже, з її слів, вже є випадки, коли школярі вимагають в інших школярів гроші та мобільні телефони, погрожуючи ножем для розрізання паперу.
Учасники обговорення звертали увагу на те, що не варто обмежувати таку ініціативу лише одним мікрорайоном. До прикладу, зі слів депутата Наталії Бунди, в інших мікрорайонах міста також можна зібрати достатню кількість підписів охочих відкриття безплатних гуртків. Тому, мовляв, не потрібно обділяти дітей з інших частин міста (наприклад, з Вересневого, де взагалі відсутній клуб за місцем проживання). З її слів, заняття з йоги навряд чи вирішать проблему того, що діти ходять з ножами.
Микола Яручик повідомив, що мешканці хочуть гуртків саме на базі «Стріли» та безплатно. У разі недосягнення компромісу, з його слів, Голова Боратинської сільради Андрій Яручик готовий надати стадіон, адмінприміщення і прийняти дітей з мікрорайону ЛПЗ.

Своєю чергою, Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив Петро Лавренюк зазначив, що безплатних гуртків бути не може і реалізувати ініціативу варто у вигляді проектної діяльності. Наприклад, для тих, хто не може профінансувати своє дозвілля, можна видавати муніципальні сертифікати. До фінансування проекту можна залучати приватні фонди та міжнародні фінансові організації. Він порадив ініціаторам створювати громадське об’єднання для можливості залучення фінансування.
Депутат міськради Алла Надточій відзначила, що у Луцьку достатньо гуртків, серед яких є і безплатні, потрібно лише, щоб батьки зацікавили дітей відвідувати їх. З її слів, навіть якщо створити тисячу безплатних гуртків, туди не прийдуть діти, чиї батьки не зацікавлені в тому, щоб дитина проводила дозвілля з користю.
Депутат Борис Смаль зазначив, що не можна стверджувати, що у 13 років дітей неможливо перевиховати. У цьому віці в дітей відчутний опір до того, що відбувається у освіті, яка досі зациклена на Радянському союзі. Він наголосив, що в цьому віці діти хочуть креативу і саме креатив їх зацікавить.

Керівник клубу «Стріла» Галина Тимощук розповіла, що не проти безплатних занять, але у пропонований для них час (з 15.00 до 18.00) зали клубу майже постійно зайняті. Вона наголосила, що для того, аби діти ввечері не ходили мікрорайоном з ножами, потрібно перш за все закрити нічні бари.
Зі слів голови комітету по фізичній культурі та спорту міської ради Юрія Волинця, можна створювати пункти прокату спортивного інвентарю на базі клубів за місцем проживання.

Заступник міського голови Юрій Моклиця зазначив, що до кінця квітня варто провести інвентаризацію усіх приміщень та майданичків у місті, придатних для роботи гуртків. Також пропонується створити базу дітей-пільговиків, які зможуть безплатно відвідувати гуртки. Після спілкування з дітьми можна буде напрацювати конкретні пропозиції щодо гуртків. Механізм, мовляв, реально відпрацювати до вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Петро Показати IP 8 Квітня 2016 14:29
Який хіпі-хоп, який брейк, це що види спорту? Маячня якась. Працює там спорт для всіх, нехай і надалі працює.
Іван до Петра Показати IP 8 Квітня 2016 15:34
А розкажіть яким чином цей "спорт для всіх" там працює? Ви там були, бачили як він працює? 15-20 років назад він працював, а зараз це взагалі казна що!!!
Боратин Показати IP 8 Квітня 2016 23:33
Не Андрій Яручик, а Сергій Олександрович Яручик

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus