USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чи загрожує Луцьку газовий голод?

19 Квітня 2011 13:29
У понеділок, 18 квітня, увечері у Луцьку відключили від газопостачання котельні ДКП «Луцьктепло», які забезпечують населення не лише теплом, а й гарячою водою.

Влада каже - ніякого "чепе", усе планово. Хоч основні фігуранти конфлікту - теплоенергетики і газовики - говорять про відключення через борги.

Нагадаємо, що два місяці тому директор Волинської філії ДК «Газ-України» Богдан Карачевський говорив про те, що за борги перед ДК «Газ-України» теплоенергетичні компанії Волині можуть відключити від подачі газу.

«При такому стані розрахунків тільки зменшаться морози «Газ-України» будемо знову давати доручення на відключення підприємств теплоенерго від споживання», – зазначив Карачевський.

Заступник луцького міського голови Лариса Соколовська також розглядала такий розвиток подій, вказуючи на проблему різниці в тарифах.

«Якби не було проблем з різницею в тарифах і собівартістю тарифів – то ні в кого не було б проблем: ні у Луцька, ні у Ковеля, - зазначила на одній із лютневих нарад посадовець і додала - Це дуже реально, що відключать газ. Не будемо зважати на те, що це такі страшилки. Я думаю, що ми просто підженемо рівень проплати, дякуючи споживачам також».

Заборгованості немає, але газу все одно не дали

Як розповів директор ДКП «Луцьктепло» Рустам Дячук, така форсмажорна ситуація виникла через заборгованість за газ перед ДК «Газ України «НАК Нафтогаз України», а точніше «через відсутність лімітів на його постачання».

«Відповідно до вимог ДК «Газ України» ДКП «Луцьктепло» на отримання лімітів на квітень мали повністю погасити заборгованість за січень та лютий 2011 року. Ми за січень погасили стовідсотково заборгованість у лютому. І за лютий ми змогли внести остаточну суму на минулому тижні. Однак ліміти нам не дали», - розповів Рустам Дячук.

Крім того, погашення заборгованості відбулося без врахування різниці у тарифах, адже відомо, що теплопостачальні підприємства несуть 21% збитків від собівартості послуг, які надають. Тобто вони купують газ дорожче ніж продають його, тому здатні заплатити лише на 79 % за газ, решту повинна компенсувати держава.

Як пояснив Рустам Дячук, різниця в тарифах за січень складала 9 мільйонів гривень, а у лютому – близько 7 мільйонів, тобто разом вона становить 15 мільйонів гривень. Тим часом як загальний борг підприємства за перші три місяці 2011 року склав 17 мільйонів гривень.

«Ви ж розумієте, яким є борг, враховуючи різницю у тарифах і реальний борг. Ми ж просто не маємо з чого гасити. І ще треба врахувати, що люди лише у квітні оплачують комунальні послуги за минулий місяць. Але вони вже вимагають погасити заборгованість і за березень. Але з яких коштів, вони не уточнюють», - зазначив Дячук.

З Києвом домовились: газ буде!

У понеділок, 18 квітня, у Луцьку, зі слів Рустама Дячука, відключили три котельні – на вулицях Боженка, Конякіна і Декабристів.

Чому ж все-таки відбулося тимчасове відключення газу, директор ДКП «Луцьктепло» не може зрозуміти. Водночас він запевнив, що на разі у Луцьку ситуація з газопостачанням налагодилася.

«Близько 21:00 у понеділок подачу відновили. Керівництву області та міста вдалося домовитися з Києвом. Тому на разі все спокійно. Люди матимуть гарячу воду», - заспокоїв Рустам Дячук.

Хоча він не зміг із впевненістю сказати, що така ситуація більше не повториться.

«От скажуть, наприклад, гасіть всю заборгованість, а це 60 мільйонів плюс різниця в тарифах - 69 мільйонів. А це кошти, які підприємство недоотримало. То ми не будемо мати, чим заплатити», - пояснив ситуацію Дячук.

Відключити, і все! - Нафтогаз

Однак той факт, що у місті вчора припинили газопостачання на теплоенергетичну компанію ДКП «Луцьктепло» підтвердив і прес-секретар ПАТ «Волиньгаз» Олексій Дудич.

«Багато говорилося про те, що борги підприємств з теплопостачання великі і що лімітів на газ нема, тому на днях прийшло розпорядження з НАК «Нафтогаз» відключити їх, і все», - розповів Олексій Дудич.

Прес-секретар пояснив, що ПАТ «Волиньгаз» лише є виконавцем у цій справі, адже власник газу НАК «Нафтогаз України» і він дає ліміти. Проте ані ДКП «Луцьктепло», ані ТзОВ «Східноєвропейська кампанія» лімітів не отримала, тому вчора, 18 квітня, ці підприємства стали відключати.

За словами Олексія Дудича, саме з цієї причини на даний момент у Луцьку відключено 37 котелень ДКП «Луцьктепло».

ТзОВ «Східноєвропейську кампанію» відключити не вдалося. Як пояснив Олексій Дудич, працівники котельні заблокували спеціальний колодязь.
«Вони викликали охорону, забарикадували колодязь, де це можна було відключати. Газовики не змогли доступитися. Вони склали відповідний акт про недопуск на територію газового обладнання. Ми відправили акт у Київ, нехай там розбираються», - розповів прес-секретар «Волиньгазу».

Щодо відновлення газопостачання на котельні міста, то це питання має вирішити НАК «Нафтогаз України».
«Це вже від газовиків не залежить. Як тільки вони (НАК «Нафтогаз») дадуть нам вказівку, газ буде пущений» - констатував Олексій Дудич.

Відключення газу заплановане, - влада

Тим часом у владних кабінетах відключення газу в обласному центрі взагалі заперечили. Перший заступник голови обласної держадміністрації Олександр Башкаленко розповів, що вчора у Луцьку було планове відключення 37 котелень у зв’язку із закінченням опалювального сезону.

«За борги ДКП «Луцьктепло» ніхто не відключав. В нас іде планове відключення котелень», - запевнив Башкаленко.

Погодилася зі своїм колегою і заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська. Вона також заперечила, що в обласному центрі котельні відключили за борги з газопостачання.

«Є ряд котелень, які подають тепло і гарячу воду одночасно, а на міжопалювальний період ми їх всі складаємо, групуємо докупи. Деякі відключаємо взагалі, а в деяких переключаємо гаряче водопостачання на інші», - лаконічно прокоментувала ситуацію заступниця мера.

Налякали. Вдалося?


Виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Шелеп зауважив, що подібна ситуація була способом налякати боржників. Реально ж у Луцьку вентиль з газом ніхто би не перекрив, - вважає експерт.

І своєрідної гарантією цього, на думку Шелепа, є волинський губернатор Борис Клімчук, який, по перше, має авторитет у владних кабінетах столиці, а по друге – не зацікавлений у таких «чепе» на Волині. Тим більше – напередодні свят.

«Борис Петрович не дозволив би перекрити вентиль. Він особисто курує це питання. Це було б для губернатора поразкою, на мою думку», - зазначив Шелеп.

Експерт переконаний, що Луцьк може спати спокійно: поки Клімчук є головою облдержадміністрації – у Луцьку газ буде.

Відтак демонстрування цілковитого спокою і розмови про планові відключення з боку представників міської та обласної влади – закономірне: чиновникам не потрібні зайві розмови про безконтрольність ситуації у такому дражливому питанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Башкалєнко, первій зам. Показати IP 19 Квітня 2011 18:34
Конєчно, нє загрожуєт. Кто ето видумал? Я разберусь в понедельник на оператівном совєщанії. Я бистро пріведу в чувство. Тогда нє поздоровітся. Заасфальтірую!
людмила Показати IP 20 Квітня 2011 00:41
Проблема не в тарифах, а як у Росії, в дураках, які займають крісла в міськраді. Дячук не має економічно обгрунтованого розрахунку тарифів - Соколовській навіть невідомо, що то воно таке. В носі колупається і з стелі тарифи бере.І всі хором кричать - тарифи треба піднімати. Як в байці - тарифи приймали : якіїсь два осли, одна старенька шкапа і два нікчемних цапа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus