USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чим годують глядача луцькі кінотеатри?

14 Грудня 2009 09:55

Лише 5 % учасників опитування на  «ВН» сказали, що регулярно відвідують луцькі кінотеатри.
Третина ж (28 %) сказала, що віддає перевагу домашньому кіноперегляду. А ще 36 % на питання «Чи дивитесь Ви у Луцьку кіно на великому екрані?» вибрали найбезапеляційніший варіант відповіді: «Ні, бо якість фільмів і умови у луцьких кінотеатрах – незадовільні».
Що ж підсовують і так нерозбещеним великими кіноекранами лучанам у «найпопулярнішому серед двох» луцькому кінотеатрі «Промінь»?
В кінішку
На екрані - широко розрекламований фільм-катастрофа «2012». Знайти диск з фільмом у продажу чи скачати в гарній якості з інтернету годі: свіже кіно показують виключно на великих екранах, адже це основний заробіток кіношників. Історія кінопрокату знає випадки, коли фільм окуповував себе уже за перший тиждень прокату.
Проте великої насолоди та адреналінових емоцій від перегляду фільму, ніхто тоді у «Промені» не отримав. «Мутне» і перекошене зображення, спотворені кольори і звук, половину слів не розібрати: глядачі бачили ознаки банальної, всім відомої піратської «екранки», коли копія фільму являє собою результат зйомки камерою з глядацького місця у кінотеатрі під час одного з перших показів.
Дехто з глядачів тоді просто вставав і виходив, не чекаючи завершення кіно.
Нам присилають – ми показуємо
Замовник фільмів для кінотеатру «Промінь» - Волинське обласне кіновідеомузичне підприємство. Воно - посередник між кінотеатром та компаніями, що реалізовують копії. Останні у свою чергу, співпрацюючи із виробником фільму (власником авторських прав) мають право розповсюджувати відеоматеріали.
Директор Волинського кіновідеомузичного підприємства Віталій Нерода зазначив, що їх підприємство не впливає на те, які фільми надсилають їм: «Фірми, у яких ми беремо фільми, - лише посередники між нами і виробником. То я не можу сказати, чи піратські копії чи ні.  Але у мене таке відчуття, що досить часто це саме так. Проте фірми самі визначають, що купувати. А ми вже обираємо з того, що є».
Працює кіновідеомузичне підприємство з київськими фірмами. Фільми не купують, а беруть на прокат. Віддають половину або 40 відсотків виручки від показу. «Плюс до всього фірми просять аванс, мінімум - півтори тисячі гривень. Буває так, що аванс перебільшує касовий збір і ми лишаємося в мінусі. Як це було з  фільмом «Захоплення підземки», виручка якого  становила всього1100 гривень» - розповідає Нерода.
До того ж 40 % кіновідеомузичне підприємство віддає «Променю». «Нам лишається 10 %. Із загальної суми також вираховуються витрати на рекламу та доставку кінофільмів. Тож прибутку практично немає» - запевняє керівник підприємства.
«Щодо технічного оснащення кінотеатру, то переоснастити його зараз вартувало б понад 5 мільйонів гривень. «Промінь» - це кіноконцертний зал на 1000 місць і ми не маємо змоги встановити на таке велике приміщення системи сучасних кінотехнологій. Як це зробили, на приклад, у Рівному» - продовжує Віталій Нерода. І резюмує: «Перспектива розвитку кіноіндустрії у Луцьку досить сумна».
Права споживачів захистити не так просто
Державний інспектор із захисту інтелектуальних прав департаменту інтелектуальної власності при Міністерстві освіти України Олег Киричук пояснив, що звинувачувати усіх прокатників у використанні піратських копій не варто: «Якщо вам не сподобалась якість переглянутого фільму, і ви не впевнені, з якого носія він взятий, ви ще не можете стверджувати, що це піратська копія чи підробка. Справа може бути у недосконалому технічному обладнанні. 
Як пояснив спеціаліст, глядач має право звернутися із заявою на ім’я інспектора із захисту інтелектуальних прав або до управління у справах захисту прав споживачів. «У встановлені терміни вам нададуть відповідь. Якщо буде виявлено порушення, справу передадуть у відповідні органи» - запевнив Олег Киричук.
На питання, чи звертались лучани до управління чи департаменту з приводу неякісних фільмів у луцьких кінотеатрах (нагадаємо, їх у нас два – «Промінь» і «Ретро»), інспектор зазначив, що офіційних звернень не було.
Начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков розповів, що «прямих звернень» до його служби щодо якості фільмів у луцьких кінотеатрах не було. «До 1999 року в області існувала комісія, яка шляхом рейдів та перевірок виявляла контрафактну відеопродукцію. На жаль, регіональну комісію розформували і створили єдину в Україні, яка здійснює подібний контроль» - розводить руками посадовець.
«Тому прямого нагляду на разі ми не здійснюємо. Був прийнятий закон про державний ринковий нагляд, який «зв’язав» нам руки. Якщо раніше ми займались розслідуваннями з власної ініціативи, відповідно до скарг, які нам поступали, то зараз наша діяльність розповсюджується на той план, який затверджений державним комітетом. І, навіть, якщо ми маємо скаргу, то змушені оформляти її провідним документом та відправляти у Київ. Там протягом певного часу перевіряють, чи це не «наїзд» на підприємця, присилають відповідь і тільки протягом 20 днів ми оголошуємо результат. Процедура дуже довга і тим самим втрачається дорогоцінний час» - пояснює Кожевніков.
«Та і, порівняно із західними країнами, де за випуск нелегальних дисків, прокручування піратських фільмів порушники одразу притягуються до кримінальної відповідальності, у нас за подібні зловживання передбачені лише штрафні санкції – приблизно до 80 відсотків вартості послуги» - додає чиновник.
За словами юристів, відповідальність за відеопіратсво є виключно персональною. Тобто покарання можуть понести не ціла компанія, чи кінотеатр, а лише певні особи, які або поширюють піратські копії, або зазначені у штаті, як відповідальні за якість.
 *   *   *  
Знайти хоч кого-небудь, щоб висловити претензії до якості продемонстрованого фільму  «2012» о 10 годині вечора у «Промені» не вдалось. Телефонуємо вранці -  до кіновідеомузичного підприємства. Слухавку взяла пані, яка представилася бухгалтером. «Що ж ви за фільми нам показуєте???» - обурилися ми. На іншому кінці дроту повідомили, що «зараз фільми беруться на прокат виключно у київських компаній».
А от стосовно «2012», то його взяли …з власної відеотеки. Наявність якої підтвердив і директор Віталій Нерода. Проте не захотів вдаватися у подробиці..  
А директор «Променя» Віктор Савицький у відповідь на претензії стримано сказав: «Не подобається фільм – вставайте і йдіть. Гроші вам повернуть» - і провів незадоволеного глядача (автора цих рядків) до каси. «Скільки вас було, двоє? Поверніть їй 30 гривень», - сказав директор касиру.
Альона Трохимчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
seal Показати IP 14 Грудня 2009 10:17
«Не подобається фільм – вставайте і йдіть. Гроші вам повернуть»- це позиція скоріше власника напівпідпільного відеосалону часів перебудови, а не директора великого кіноконцертного залу.
seal Показати IP 14 Грудня 2009 10:21
І цікаво, як можна розраховувати на прбутки демонструючи низькоякісні копії та ще й у "хліві". Бо іншими словами кінозал "Променю" назвати не можна. Щоб щось мати, потрібно спочатку в справу вкласти, зробити ЛЮДСЬКІ УМОВИ! А в "Промені" все ще живуть за принципом, що піпл і так схаває. А піпл то став уже перебірливим!!!!!! І гидоту споживати не хоче!!!!!
Лучанин Показати IP 14 Грудня 2009 12:40
Усьому винні самі лучани. Їх годують непотребом, показують гамняні фільми гамняної якості - а ті все-одно ходять. Пропоную оголосити бойкот Променю - може тоді зачухаються
Андрій Т. Показати IP 14 Грудня 2009 14:10
Ходили на "2012" в "Промінь" невеликою компанією. В луцькому кінотеатрі не був роки чотири, то ж вирішили відвідати "широкий екран". Як виявилось, нас чекала масса вражень... нажаль, виключно негативних. Перед прийняттям такого відважного рішення, я усвідомлював, що мене не чекає звукова система Dolby чи зручні шкіряні крісла. Я просто хотів переглянути найкасовішу прем'єру листопада. Яке ж було моє здивування, коли зі згаслим в залі світлом перед очима з'явилася та сама, згадана автором, "екранка". З десяти слів розібрати одне (про звуки спецефектів я вже мовчу), а зображення темне, замилене і не чітке. Вдумайтесь: кіно в кінотеатрі, зняте любительською камерою з кінотеатру! Це просто знущання над глядачем! Про що можна говорити, якщо навіть більшість "варезних" сайтів та торрент-трекерів в інтернеті не викладають для скачування подібний контент. Гроші на касі й справді повернули, як кажуть, без запитань. Їх щастя, бо в мені був ураган. Тиждень по тому, дочекавшись "2012" в DVD-якості, переглянув фільм на своєму Samsung LED TV і отримав масу задоволення. Висновок для себе я зробив чіткий: забути про кінотеатри в Луцьку до кращих часів.
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 14:19
До seal: такому директорові вже давно час зайняти лаву запасних і дати дорогу молодим і перспективним (звісно, з набитими грішми кишенями, не без того)!
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 14:22
Віталій Нерода вважає, що "перспектива розвитку кіноіндустрії у Луцьку досить сумна", однак смію з ним не погодитися. адже якби приміщення віддали у руки хорошого інвестора і він зумів би перетворити "конюшню" у замок, тоді б і бажання одразу виникло в людей культурно збагачуватися!!!
Таня Показати IP 14 Грудня 2009 14:50
А все ж на Європу рівняємось! От би й почали з самого малого - кінопрокату! ГАНЬБА!
stork Показати IP 14 Грудня 2009 15:41
Це що стаття про мене??? Дійсно нас було двоє і мені саме так сказали. Не подобається, ідіть, поверніть їм 30 грн. Я просто був у шоці.
Олександр Показати IP 14 Грудня 2009 16:12
А в даному випадку стану трішечки на захист директора, який в свою чергу є непорядною людиною, яким маніпулює Зелінський. Був я декілька разів у тому злощасному Промені. Відвідувачі, таке враження, не те що з колгоспу, а з епохи зародження всесвіту (дикарів). Люди дозволяють собі палити в залі (не тільки цигарки), вживати алкоголь, закидувати ноги на сусідні крісла, плюватись, лузати насіння, викидати все прямо під себе... Ну прийде інвестор, зробить все на нормальному рівні, а тут два рази прийде бидлота і все... залишаться лиш спогади...
Андрій Т. Показати IP 14 Грудня 2009 16:39
"Відвідувачі, таке враження, не те що з колгоспу, а з епохи зародження всесвіту (дикарів)", - не заперечний факт, але все залежить від рівня закладу. Ну не поводять себе відвідувачі, скажімо, "Срібних лелек", так як в генделику "за рогом". Відкрити кінотеатр IMAX, поставити ціни від 50 грн., і мамолітні, як Ви сказали, "дикарі", які прийшли покурити чи попити пива, відсіються як мішура!
seal Показати IP 15 Грудня 2009 09:07
До Андрій Т. 14 грудня, 16:39. Підтримую Вашу позицію. А ще добавив би охоронця, який виводив би із залу порушників громадського порядку. Пару чоловік вивів би, а решта вже не захотіла би ні пити, ні курити. Будь-яку проблему можна вирішити - було б бажання!
reet Показати IP 15 Грудня 2009 13:14
уу... власної відеотеки))) що ж то за відеотека така??
Правдоруб Показати IP 15 Грудня 2009 15:06
Я ходив таки кілька раз з сім'єю в наш промінь лише по тій причині що у вихідні в нашому ЦЕНТРІ ВОЛИНІ нема куди податися батькам з дітьми. І тому на 2012 свідомо не йшов бо знав що там будуть показувати не дорогущий блокбастер, а херню повну яку перезнімали якісь п'яні відео-пірати в кінотеатрі навіть не на камеру, а скоріш на мобілку.... Тому ми з сім'єю на наступні вихідні їдемо в Рівне в нормальних умовах і в гарній якості дивитись Аватар. Мене так і розпирає гордість за рідне МІСТО!!! Щоправда чув по радіо що в Адреналін-сіті планується відкритись кінотеатр. Надіюсь що можливо Луцьк поступово перестане бути бидлотним місцем???
Андрій Т. Показати IP 15 Грудня 2009 15:29
До reet 15 грудня, 13:14. "що ж то за відеотека така?", - а хіба не зрозуміло? Папка на вінчестері з піратськими копіями фільмів в г!вно-якості!
Андрій Т. Показати IP 15 Грудня 2009 16:56
До Правдоруб 15 грудня, 15:06. "на наступні вихідні їдемо в Рівне в нормальних умовах і в гарній якості дивитись Аватар", - є такі ж думки. Хотів подивитися "Аватар" в Донецьку в IMAX'і (відкривається 17.12.09, другий в Україні), але при плануванні відрядження прийшлось вибирати між прем'єрою в суперсучасному 3D-кінотеатрі і футбольним матчем "Шахтар - Брюгге" на суперсучасній арені. Вибрав останнє. Завтра по робочих справах їду до м. Хмельницького. Грунт прозондував. В місті теж всього два кінотеатри: "ім. Шевченка" та "Планета". В одному з них, думаю, вдасться переглянути нове творіння Камерона. То ж, якщо враження будуть позитивними від стрічки, завітаємо більш ширшим колом на "Аватар" до Рівного. :) "чув по радіо що в Адреналін-сіті планується відкритись кінотеатр", - чудова новина! А я чув, що планується кінозал в «Порт-Сіті», але нажаль, в силу кризи «Континіум» заморозив будівництво торгово-розважального центру. На мою думку, не поганим "магнітом" кінозал міг би стати у ТЦ "Варшавський". Не знаю, чим власники хотіли заманити потенційного покупця… Голими руками маси не візьмеш, не ті часи.
Знаючий Показати IP 17 Грудня 2009 15:29
Постійно їздимо на кіно тільки до Рівного. На ці вихідні також плануємо попасти на Аватар. Моя всім порада - сходіть в кінотеатр ЕРА (erakino.com.ua), умови там набагато кращі ніж в тому самому Кінопалаці (kino.rv.ua). Сам у тому переконався :)
Андрій Т. Показати IP 17 Грудня 2009 23:44
Сьогодні переглянув "Аватар" (кінотеатр "Планета", м. Хмельницький). Фільм, як і сподівалося, вражає! Думаю, можете сміливо брати з собою дітей. Насилля, як такого, там не має, а красоти Пандори повинні первістків теж привести у захват. Щодо кінотеатру, то як я вже писав, є дві зали. Візуально в рази 2,5 менші за пресловутий "Промінь". Звукова система Dolby Surround, м'які крісла. Більш виділити нічого не можу. По великому рахунку, цього й достатньо, враховуючи ціну квитків (для дорослих) від 20 до 30 грн. Якщо говорити про більше, то однозначно це повинен бути IMAX. P.S. Сподіваюся, луцькі інвестори читають коментарі "Волинських новин"...
Олеся Показати IP 18 Грудня 2009 15:09
А чули, що у Луцьку готують новий сучасний кінотеатр, десь на території Адреналін Сіті? Кажуть, будуть і якісні фільми, і мякі сидіння, і звук відповідний.. Комплекс розвивається, власники постійно додають нових послуг (як на мене,досить цікавих), тому не здивуюсь, якщо в січні-лютому справді щось відкриють. Гарний кінотеатр у Луцьку треба однозначно! Скоріше б..
taras Показати IP 18 Грудня 2009 18:49
великих претензій до керівництва виставляти, думаю, не потрібно.. потрібно таки саме НАМ нарешті змінювати ситуацію.. а якщо щось подібного ми не організуємо, то залишається лишень чекати на адреналін сіті чи ше якесь там сіті..скільки чекати - а грім його знає.. і НЄХРЄН звинувачувати когось..якщо ми самі всі надзвичайно пасивні..ну дуууже пасивні.. наскільки я собі це все уявляю, Промінь належить до комунальної власності м. Луцька, розпоряжається ним міська рада. як це не бананально звучить, організувавши приміром в інтернеті такий собі рух за пошук інвестора, ми маємо шанс надати йому через велике зацікавлення усіх лучан до цієї проблеми великого масштабу і через молодих журналістів приміром цих же Волинських Новин донести ідеї до міської ради. якщо потрудитись, ми зможемо багато чого добитись. це все гра. і якщо у нас усіх є достатньо бажання, свідомості, розуму і ше там чогось, то ця гра матиме конкретний результат.. - Кінопалац Проумінь...оуу єє...)))
OrestN Показати IP 20 Грудня 2009 20:36
колись за совітів довелось працювати у кінотеатрі. Тепер це зойк вчорашнього дня. "Промінь" ведуть до руїни щоб дешево скупити. якщо міська влада не втрутиться так і буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus