USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чиновники Волині приховують генплани міст

31 Березня 2011 17:48
На Волині не всі генеральні плани міст доступні для ознайомлення громадськості. До більшості з них доступ обмежений позначкою «для службового користування», а до деяких – і взагалі грифом «таємно».

Про це 31 березня йшлося під час громадського обговорення проблеми засекречення генеральних планів населених пунктів у Волинському прес-клубі.

Сьогодні парк, а завтра «пивнушка»


За словами керівника всеукраїнського проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції» Володимира Щербаченка, громадяни України, зокрема мешканці Волинської області протизаконно позбавленні доступу до генеральних планів власних міст.

«Ви можете купити квартири чи побудувати будинок біля парку, маючи бажання щодня там прогулюватися самому чи зі своїми дітьми. Але раптом через 5 років там з’явиться паркінг чи взагалі побудують якусь «пивнушку». Тому люди повинні знати що чекає на їхнє місто у майбутньому» - зазначив Володимир Щербаченко.

Як зазначив керівник проекту, саме генеральний план міста, як містобудівна документація, яка визначає принципові вирішення розвитку та планування території населеного пункту, може дати чітку відповідь на запитання, куди рухається місто. Крім того, відкритий доступ до генерального плану міста допоможе вберегти його територію від незаконних забудов.

«Втаємничення несе в собі корупційні ризики. Це стримує економічний розвиток і зменшує інвестиційну привабливість міських громад. Тому що коли інвестор приходить у місто та хоче побудувати новий об’єкт, для нього важливо знати розташування всіх комунікацій, доріг», - переконаний Щербаченко.

У кого більше прав – у держави чи громадянина?

Водночас дослідники цієї проблеми розуміють, що держава має право приховувати деяку інформацію - з метою безпеки.

«Ми шукали справедливий баланс між двома правами: людина має право знати, а держава – не давати або обмежувати» - зауважив один із учасників проекту та експерт з правових питань Вадим Сабінін.

«У графічній складовій генерального плану передбачено дуже велику кількість карт. Справді, деякі з них (карта газового, водного постачання, енергетичні мережі та карти урядового зв’язку) не варто оприлюднювати. Але про такі, де зазначено шумові забруднення, магістральні вулиці, територія житлової забудови, громадяни мають право знати», - наголосив Вадим Сабінін.

Хочеш побачити генплан? Іди до кабінету чиновника!

Загалом учасники проекту дослідили ситуацію у 196 містах України, до переліку яких увійшло і п’ять міст Волинської області – Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський, Нововолинськ та смт Шацьк.

Після того, як експерти проекту розіслали свої запити щодо надання копій генпланів, вони не отримали на всі відповіді або ж прохання було задоволено частково.

Найкраща ситуація із Генеральним планом в обласному центрі. У Луцьку вся інформація про нього міститься на офіційному сайті міськради. Але половина гіперпосилань не працює.

Крім того, на сайті розміщене зображення основного креслення Генерального плану високої роздільної здатності та пояснювальна записка до проекту рішення Луцької міськради «Про затвердження Генерального плану міста Луцька», рішення міської ради щодо порядку проведення громадських слухань з обговорення Генплану міста.

На перший погляд не виникло жодних проблем із доступом до Генплану у Нововолинську.

«Матеріали не містять грифу секретності (розсекречені у 2004 році). На вимогу фізичних та юридичних осіб видаються викопіювання», - йдеться в офіційній відповіді.

Водночас карту міста надати чиновники не змогли, адже «графічна частина Генерального плану розміщена на стенді в кабінеті головного архітектора міста і доступне для користування у будь-який час».

А зробити копію креслення неможливо через відсутність технічних можливостей.

Карти Ковеля і Шацька – «обмежені»

Ситуація в інших містах вже складніша. Наприклад, грифом «ДСК» (для службового користування) обмежений доступ до генерального плану селища Шацьк, а Генплан Ковеля є «інформацією з обмеженим доступом».

«Графічна та текстові складові Генерального плану смт Шацьк знаходяться у селищній раді і при бажанні громадяни вільно ознайомлюються з ними», - зазначено у відповіді селищної ради.

Проте, щоб отримати карти, необхідно звернутися до ТАПМ «Волиньархпроект» та Державного інституту проектування міст, оскільки копіювання документів із зазначеним грифом проводять з дозволу автора.

Володимир-Волинська міська рада взагалі не відповіла на інформаційний запит. Таку позицію органу місцевого самоврядування представники проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції» розцінили як фактичну відмову у доступі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Цікавий Показати IP 1 Квітня 2011 16:20
"не виникло жодних проблем із доступом до Генплану у Нововолинську"... Топайте, нововолинці в кабінет архітектора. У нього двері завжди відчинені для таких гостей, як ви! Панове експерти, то як Ви, все-таки, оцінили доступність Генплану забудови у Нововолинську? Наскільки мені відомо, цей план, як план Генштабу, ще нікому із простих нововолинців не показали!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus