USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чистий четвер: як лучани несли додому страсні свічки

25 Квітня 2019 23:30
Тисячі лучан в останній перед Великоднем четвергом, який ще називають Чистим, йдуть до церкви, аби звідти принести додому страсний вогонь. Така назва була використана саме тому, що християни в цей день отримують змогу повністю змити з себе всі гріхи.

Так, сьогодні, 25 квітня 2019 року, православні християни східного обряду відзначають Великий (Чистий) Четвер.

Історія Страсного Четверга пов’язана з Таємною Вечерею, одним з найбільш значущих євангельських подій, що передували розп’яття Спасителя. В останній четвер свого земного життя Ісус, зібравши своїх учнів, омив їм ноги, щоб показати, яким безмежним має бути смиренність справжнього християнина.

Традиція нести додому страсне полум’я прийшло до нас зі старозавітної історії: іудеї були попереджені, що ангел смерті вразить усіх дітей єгиптян – первенців чоловічої статі. Аби ангел бачив, що тут живе єврей, віруючий у Бога, то кров’ю агнця вони ставили помітку над дверима. Але з часом традиція видозмінилась: люди несуть з храму запалені свічки і вдома на одвірках дверей викопчують хрестик. Українці з покон віків вірили, що страсна свічка (саме так її називають) має незвичайну силу та здатна допомагати у важкі моменти життя. Її запалювали в години негоди, якщо хтось з близьких хворів, а також під час важких пологів тощо.

Тож і сьогодні, у чистий четвер, сотні лучан понесли з церкви до власних осель страсний вогонь. У лампадках, воскових ліхтарях чи простих свічках – його бережно доставляють додому, аби освятити ним оселю.

Пропонуємо до уваги читачів Інформаційного агенства Волинські Новини фоторепортаж із богослужіння у луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі, що розпочалось сьогодні о 17:00 годині.

Під час служби всі, хто прийшов до храму, стояли із запаленими свічками, які за традицією намагаються не гасити до повернення додому. Потім свічку треба зберегти: вона, за повір'ям, допоможе захистити будинок від пожеж протягом року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus