USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Далеко від ідеалу: волинські громади у всеукраїнському рейтингу спроможності

28 Листопада 2019 18:07
З майже півтори сотні волинських громад, лише три увійшли у ТОП-50 рейтингу інституційної спроможності – зокрема, міста Володимир-Волинський, Нововолинськ та Ковель. Такі громади як Торчинська та Локачинська займають одні з найнижчих місць у рейтингу.

Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» ще влітку цього року сформував «Всеукраїнський рейтинг інституційної спроможності і сталого розвитку громад» серед малих та середніх громад до 100 тисяч населення. Відповідно цього списку, волинські громади не увійшли навіть до двадцятки кращих, а лише 10 увійшли до ТОП-200.

Хто складав рейтинг?

Згаданий Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» об’єднує експертів, представників влади, громади та бізнесу малих міст та територіальних громад України і покликаний розробити механізм допомоги територіальним громадам, аби ті могли втілювати різноманітні проєкти на своїй території. Зокрема, йдеться про проєкти модернізації енергетичного та фінансового менеджменту, енергозбереження, сталого розвитку, економії власних ресурсів тощо.

Як порівнювалися громади?

Критерії, за якими визначався рейтинг громад можна поділити на кілька напрямів: фінансові питання, енергоефективні заходи, громадські ініціативи та співпраця, місцеві програми розвитку. Зауважимо, за версією авторів, під поняття «громади» підпадають не лише ОТГ, а й міста і містечка, які є самостійними адміністративними одиницями.

Фінансові питання: плановий загальний рівень доходів бюджету 2019, планові податкові надходження 2018, бюджет розвитку 2019, залучення міжнародних запозичень, загальний обсяг позабюджетних інвестицій 2017-2019 рр., громадський бюджет.

Енергоефективні заходи : приєднання до ініціативи ЄС «Угода мерів», прийнятий та затверджений «План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату», наявність муніципальної системи енергомоніторингу, наявність структури енергоменеджменту, календарна дата Дня Енергії в громаді.

Громадські ініціативи та співпраця: наявність укладених угод про співпрацю з іншими громадами, участь громади в міжнародних проектах технічної та фінансової підтримки, ініціативи громадянського суспільства та існуючі громадські проєкти, спільні проєкти між громадами, ініціативи муніципалітету 2017-2019 рр., проєкти державно-приватного партнерства, міжнародні контакти, які саме (від 2017 р.).

Місцеві програми розвитку: наявність програми «Відкрите місто», наявність програми «Розумне місто», наявність програми «Безпечне місто», наявність інвестиційного паспорту громади (від 2018 р.), мотиваційні програми для персоналу муніципалітету та громади, наявність комунальних ЗМІ.

І якщо питання доходів та бюджету для громад знайомі, то навряд чи кожна з малих та середніх українських громад можуть похвалитися приєднанням до «Угоди мерів», відзначення Днів енергії, впровадженням систем «Відкрите місто» та «Розумне місто» , а тим більше – власними комунальними засобами масової інформації.

Усього в рейтингу враховані 33 критерійні показники, а сам він, стверджують експерти, відображає інвестиційну привабливість громад. При складанні рейтингу враховувалися дані про діяльність 1092 громад з усіх областей України.

Хто в рейтингу?

Згідно зоприлюдненими даними, таблицю очолює місто Прилуки (Чернігівська область). За ним розташувалися: Миргород (Полтавська область), Славутич (Київська область) та Жмеринка (Вінницька область). Замикає п’ятірку кращих малих та середніх громад місто Первомайськ (Миколаївська область).

З Волині у рейтингу порівнювалися 147 громад , у тому числі й міста та смт, як самостійні територіальні одиниці. Луцьк до цього рейтингу не увійшов, оскільки не підпадає під визначення малої та середньої громади, з чисельністю до 100 тисяч населення.

Серед волинських громад, які розглядалися, до першої 50-ки громад увійшли міста Володимир-Волинський, Нововолинськ та Ковель, посівши 23, 25 та 48 місця відповідно.
Ще сім громад увійшли до ТОП-200, згідно з рейтингом:

80 місце – Княгининівська ОТГ

101 – Смолигівська

137 – Шацька

145 – Боратинська

157 – Любомльська

165 – Люблинецька

190 – Дубівська.
Решта волинських громад - поза позначкою «200 кращих». Найнижчі показники за всіма критеріями належать Самарівській ОТГ (917 місце), місту Камінь-Каширський (926 місце), смт Ратне (997 місце), Торчин (1015 місце) та Локачі (1066 місце).

Зауважимо, згаданий рейтинг містить дані за перше півріччя 2019 року, станом на 1 липня 2019 року. Згодом його обіцяють оновити, але до вище перерахованих критеріїв будуть додані проєкти впровадження низьковуглецевої політики, а саме, використання ЕСКО механізму (механізм енергосервісних контрактів, головна мета яких – впровадження комплексу послуг з енергозбереження та економія енерговитрат).

Самі ж критерії оцінки дозволяють проаналізувати та оцінити роботу місцевої влади, а отже, інституційну спроможність оперативно відгукуватися на потреби інвесторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 28 Листопада 2019 18:18
досить цікавий рейтинг, лідерів видно, а локачі з таким головою ще високо)))
торчинець Показати IP 28 Листопада 2019 18:20
ото кревський докерувався, Алла з піаром не допомогла - 1015 місце, це ПРЕКРАСНО!!
Листопад Показати IP 28 Листопада 2019 19:11
Зате Торчин навіду. Довго шукати не треба. Років 20 все в кінці плентається. Бідне грязне село, колись славилось і свиньми і людьми, тепер тільки блатними підлеглими, готовими лизати і голого царя вихваляти. Нащо було нас до торчина клеїти. Гірше стало як було. А відєднатись можна?
читач Показати IP 28 Листопада 2019 23:16
редакції респект, інформаційні новини, цікаві, хай люди оцінюють кожну громаду, керівника громади.... Такі громади як Торчинська та Локачинська займають одні з найнижчих місць у рейтингу.- просто факти
по рейтингу Показати IP 29 Листопада 2019 11:04
дивно чому нема коментарів вірного зброєносця торчинської громади, члена виконкому пизи))), він тільки вміє піаритись на торчин sos? тут потрібно плакати, але в кревського та пизи сльози крокодилячі, вірно ведуть хлопці торчинську отг

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus