USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Де армійські «рюкзаки Авакова» за 16,5 мільйона?

22 Червня 2015 19:00
МВС закуповувало рюкзаки для армії через підставні фірми міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. При цьому рюкзаки закупили за «космічними» цінами (6000 рюкзаків по 3000 гривень за штуку), а самих рюкзаків так і не побачив жоден український воїн.

Про ще одну гучну історію про корупцію у вищих ешелонах влади, а точніше - в МВС, йдеться у розслідуванні журналіста Романа Бочкали, яке опублікували «Подробности».



«Ось такі рюкзаки відправляли на фронт і волонтери і батьки для своїх дітей, тих, хто воює в зоні АТО. З вітчизняних - він найкращий. І коштує дорого - до 1,5 тисяч гривень», - демонструє на камери Роман Бочкала.

А потім за закупівлі взялося МВС. І освоїли 16,5 мільйона гривень.



«Я дуже не хочу в це вірити, можу лише передати слова людей. Які говорять, що рюкзаки для фронту шили на Барабашове за замовленням невідомої харківської фірми. З дешевої китайської тканини. А патрубки, які утримують тканину ззаду, замість алюмінієвих трубок робили з обрізків звичайних водопровідних труб.

Знаєте, за скільки такий от ширпотреб закупила держава? 3000 гривень за рюкзак. А далі найдивніше! Кореспонденти весь тиждень намагалися знайти хоч одного бійця, який отримав цей злощасний «рюкзак Авакова». Але виявилося, на фронті їх ніхто не бачив», - розповідає журналіст.

Роман Бочкала розібрався в цій корупційній історії і знайшов підставну фірму, через яку чиновники прокачали державні гроші.

Вісник держзакупівель за лютий поточного року. Міністерство внутрішніх справ рапортує, що витрачено 16,5 мільйона гривень, на них куплено 6000 рюкзаків. Тільки на передовій цих рюкзаків так і не побачили.

«Ми ходимо тільки з тим, що купили самі за свої гроші. І з тим, що нам прислали волонтери», - показує боєць одного з підрозділів МВС, позивний Батя.

Цікаво й інше. Середня ринкова ціна військового рюкзака - 1,5 тисячі гривень. Але, згідно з документами, МВС закупило їх удвічі дорожче.

Модель і виробник невідомі. Торги провели за так званою переговорною процедурою. Вона дозволяє приховати масу цікавих деталей, вважає редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов.

«Це спрощена процедура. Дозволили замовникам не публікувати технічну документацію. Вона дозволяє побачити, що купується насправді.

Замість ось цих буквально двох нудних слів: що купується - рюкзаки для військових. Що за рюкзаки, якого вони розміру, ми цього не бачимо. Не розуміємо», - пояснює Юрій Ніколов.

Тендерний комітет МВС пояснює, мовляв, хотіли скоріше забезпечити бійців всім необхідним - ось і скористалися спрощеною схемою.

У контексті успішної реалізації завдань АТО, пріоритетним напрямком для МВС є безперебійне, належне матеріально-технічне забезпечення в зоні проведення спецоперації.

З тих пір як почалося АТО, в Україні з'явилася ціла низка виробників військового спорядження. Зокрема, тут, в Житомирі. Ми приїхали сюди, щоб дізнатися, скільки коштують і якої якості українські рюкзаки. Можливо, саме їх купувало МВС.

«Тисяча гривень - ось ціна якісного вітчизняного рюкзака. Інший в районі 1050 гривень коштує. Роздрібна ціна. Ось штурмові рюкзаки. Це - рюкзачной поліестер. Дуже міцний. Витримує великі навантаження. Ще є один з варіантів - це копія англійської сумки-рюкзака - продажна ціна близько 600-700 гривень. Більш дешевий аналог рюкзака», - показує продавець.

У пошуках рюкзаків-примар журналісти об'їхали і обдзвонили всіх великих українських виробників. Хто ж шив чудо-сумки за 3000 тисячі? Негативну відповідь дали і дистриб'ютори відомих світових брендів.

«Ні, не беремо участь. Просто пріоритети інші в роботі».

Нарешті, відправили офіційний запит в МВС: які саме рюкзаки закуповувалися і чому так дорого? І отримали відписку.Цитата: «дана інформація не відповідає дійсності, є свідомо спотвореною і спрямованою на дискредитацію керівництва МВС».

Мова йде про мільйони. А мільйони гривень - це сума цілком приємна для будь-якого навіть олігарха за теперішніх часів. Навіть для Арсена Авакова, який є формальним мільйонером, ця сума вкрай приємна.

Днями народний депутат Сергій Каплін оприлюднив цей цікавий документ. У ньому йдеться, що глава якоїсь фірми «Інвестор» Марина Єпишина відвідувала кабінет тоді ще заступника міністра МВС Чеботаря. І, нібито, обговорювала з ним поставку спорядження.

Пізніше в цьому ж кабінеті був помічений син глави міністерства. Цитата: «в ході зустрічі останні обговорювали майбутню перемогу підприємства Авакова під час проведення конкурсних торгів у системі МВС. Поставка речового забезпечення рюкзаків для потреб АТО».

Розмова відбулася на початку грудня минулого року. А через пару тижнів в кабінеті Чеботаря виявили приховані відеокамери. Схоже, документ - це розшифровка відзнятого матеріалу.

Ось офіс фірми «Інвестор» в рідному місті міністра Авакова - Харкові. Заснована ним самим у 1992 році. Пост зайняв, майно на дружину переписав, і директор фірми, все та ж незмінна Марина Єпишина, запросто розповідає про свою тісну дружбу з МВС.

«Якщо мова йде про те, чи буваю я в Міністерстві внутрішніх справ – так, я буваю. Тому що я є радником міністра. Це не таємні мої візити. Жодних грошей я ніколи нікому не давала.

Чеботаря знаю, звичайно ж. Нічого не можу сказати. По тендерах я вам уже сказала. Якщо мені хтось покаже, що ми десь брали участь у тендерах, засуджу і розірву на частини", - каже директор ПАТ «Інвестор».

Формально фірма Авакова дійсно не брала участі в рюкзачному тендері. З'ясувалося, рюкзаки-невидимки за 3000 гривень, згідно з документацією, поставила маловідома компанія, номери телефонів якої не відповідають. Журналісти пробують знайти фірму за адресою, пошуки привели їх у ці зарості.

Зазвичай використовується ланцюг одноразових фірм-«прокладок», якихось юросіб, що існують буквально кілька днів. Гроші прийшли, фірму закрили, ями.

Схоже, дійсно це фірма-«прокладка». Але гроші, згідно зі звітом тендерного комітету МВС, вона отримала в повному обсязі. Можна було б дізнатися, як гроші пішли, якби на те була воля слідчих податкової. Як гроші з юрособи «А» пішли на юрособу «Б», і так далі, аж до виходу з України.

Як все було насправді, учасники ринку, звичайно, здогадуються. Але говорити про це з журналістами - побоюються.

Державою була закуплена дуже велика партія. На дуже велику суму, і ніхто цих рюкзаків не бачив і не знає, якого вони виробництва.

- Є тільки ціна в тендерних закупівлях - 3 тисячі гривень за одиницю.

- Це для МВС?

- Так. Я знаю цей рюкзак.

- Розкажіть, будь ласка. Я люблю дружити з МВС.

І фірма-виробник, і рюкзаки за 3 тисячі, як у повітрі розчинилися. Або як гроші на рахунках авторів цієї афери.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Анонім Показати IP 22 Червня 2015 19:00
Панду геть!
Анонім Показати IP 22 Червня 2015 19:18
Каплін, авакян - одного поля ягоди. Всіх нафіг з України! Награбоване покласти на місце!!!
закон Показати IP 22 Червня 2015 19:54
А до нього СБУ прийде чи він недоторканий? Грабують країну хто як може... От вам і Майдан і його "герої" :(
вася Показати IP 22 Червня 2015 20:43
ЗГАДАЛИ.. А 16,5 МІЛЬЙОНА?ТЮ--ТЮ.....
Україна Показати IP 22 Червня 2015 21:17
Не так страшні московські воші, як українські гниди...
ссаваков Показати IP 22 Червня 2015 22:21
сьогодні вночі куплю а в завтра скажу що лежать давно на складі
Порошок Показати IP 22 Червня 2015 23:10
До чого може привести країну безхарактерна ганчірка.
утютю до Порошок Показати IP 23 Червня 2015 11:45
...40 мільйонів безхарактерних ганчірок.
Андрій батАйдар Показати IP 23 Червня 2015 00:19
так це тільки показала рюдзаки)))) а ще форма взуття харчування паливно-мастильні матеріали)))) доять державу як корову
тактак Показати IP 23 Червня 2015 08:11
По ТБ показують що солдати у зоні АТО голі, босі... а тут таке?! А де ж так звані "активісти"?:) Зрозуміло що ті "активісти" - найманці от таких Авакових і Ко.!!! А ви хавайте брехню від них і далі!!!
Лучанка Показати IP 23 Червня 2015 08:50
Ну сховає він свою брехню від людей..а від Бога?..а Він ВСЕ бачить...все чує..все знає..і навіть думки наперед..
ВОНО до Лучанка Показати IP 23 Червня 2015 09:54
... і нічого не робить бо знає що все одно з того нічого путнього не вийде
Анонім Показати IP 23 Червня 2015 09:27
Все вже забрали у людей, робялть жебраками ,а зараз ше й машини позабирають у простолюду,хто купив її за останні гроші і більше ніколи не купить.А в цих мільярдерів у яких по 10 машин, віли,рахунки мільярдні в іноземних банках, нічого не заберуть.Наших на могилізацію дітей, а своїх на Канари. Що ж це коїться, що ж це буде?Морять голодом вже нас,вбивають, а ми як телята дурнуваті ідемо вперед.За кого? За що вмирали на майдані і вмирають наші діти, щоб ще більше крали ці ж самі бандити при владі, що були,як вбивали наших дітей на Майдані. Головне,що нікого не покарано і не посаджено..Ото да: "Живемо по новому" та не живемо віжстрілюють всіх по одному,як зайців.
Дьодік Показати IP 23 Червня 2015 10:14
У наступному парламенті України (який ми будемо обирати дуже скоро) не повинно бути ЖОДНОЇ партії, яка там є зараз і ЖОДНОЇ депутатської шкури, яка там засідає зараз. Те ж саме з урядом і гідрантом.
Микитюк Показати IP 23 Червня 2015 10:47
Коментарі зайві!!!!! Зонфіскація і тюрма!!!!!
321 Показати IP 23 Червня 2015 14:57
коментар було видалено
Вероника Показати IP 25 Червня 2015 11:28
а почему Аваков не ком ментирует, как он э то любит?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus