USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Де на Волині отримати безкоштовну правову допомогу

18 Серпня 2015 17:38
Соціально незахищені верстви населення (учасники АТО, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам тощо) відтепер можуть скористатись безкоштовною вторинною юридичною допомогою. Центри допомоги вже працюють у Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському.

Про це стало відомо під час прес-конференції за участю радника Міністра юстиції Андрія Помазанова, начальника Головного територіального управління юстиції у Волинській області Олега Паська, та виконувача обов’язків директора регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Євгенія Блащука на тему: «Безоплатна правова допомога та децентралізація надання послуг», сьогодні, 18 серпня.

Радник Міністра юстиції Андрій Помазанов зауважив, що держава, нарешті, починає забезпечувати правовий супровід громадян, що варто було зробити вже давно. Йдеться про вторинну правову допомогу соціально незахищеним верствам населення, які не можуть собі дозволити юридичну допомогу. А саме: учасникам АТО, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам тощо.
Все, що для цього потрібно – це прийти в місцевий центр правової допомоги та пред’явити документи. Після чого людину реєструють, дають доручення адвокату і забезпечують допомогою.

Наразі 70 адвокатів вже уклали договори про співпрацю. Ще частина їхніх колег саме оформляє документи для цього.

Андрій Помазанов переконує, що безоплатність послуг не означає їх неякісність чи непрофесійність. Адже адвокати отримують гроші з казни за свою роботу. Наразі об’єм фінансування спільного українсько-канадського проекту становить 300 мільйонів гривень. Всього, в Україні вже відкрили 100 центрів допомоги, 3 з яких – на Волині. Зокрема, громадян закликають звертатись за адресами:

• Луцьк: вулиця Словацького, 7.

• Ковель: вулиця Степана Бандери, 5.

• Володимир-Волинський: вулиця Устилузька, 19.

Отримання безкоштовної вторинної правової допомоги означає, що людина отримує адвоката, який не лише проконсультує її, але й стане її захисником у судових спорах. До слова, безкоштовний адвокат надається і у тих випадках, коли відповідачем у справі є держава. Це стосується цивільних, адміністративних та кримінальних справ.
Реалізацію такого проекту Помазанов називає «маленьким дивом від держави», яка, фактично за 20 років не звертала уваги на проблему юридичної беззахисності та безграмотності своїх громадян. Наразі ж, держава, в обличчі Міністерства юстиції, стане адвокатом для кожного свого громадянина, який потребує захисту та підпадає під категорію дії проекту.

«Якщо людина страждає від дії чи бездіяльності держави, то в цьому випадку ці центри де-факто стають, адвокатами таких людей. Потрібно доносити цю інформацію до громадян, щоб вони знали, що вони захищені», - пояснює Помазанов.
Незважаючи на те, що проект розпочав свою роботу на Волині лише місяць тому, тут вже можуть похвалитись першими результатами. Зокрема, у Володимир-Волинський центр вже звернулись 57 людей, семи з них вже надали адвокатів, іншим - первинну правову допомогу. У Ковелі показник майже ідентичний – 52 особи та 8 доручень для адвокатів. Здебільшого, це – майнові спори та питання поділу спадку.

Проте, справжній бум трапився у Луцьку - у місцевий територіальний центр вже звернулось 217 осіб, 48 з них отримали адвокатів, а справу одного з громадян вже завершили з позитивним для нього вироком суду.

Директор Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Черьомуха зауважує, всі філії у містах та районах – це відкриті установи нового типу. До слова, луцьке представництво має власну сторінку у Facebook, де інформує про свою діяльність.
Важливість інформаційної кампанії підкреслює і її колега з Ковеля – Сергій Ковальчук.
Чоловік каже, що установа акцентує увагу на інформуванні громадян про свою роботу, оскільки їх цільова аудиторія (а саме - соціально незахищені верстви), як правило, соціально не активі і просто не знають про те, що вони мають право на кваліфіковану допомогу професіоналів.

Цей факт зауважив і радник Міністра юстиції Андрій Помазанов та закликав представників ЗМІ й простих громадян поширювати інформацію про роботу таких центрів, оскільки від цього залежить, наскільки корисними та ефективними у своїй роботі вони будуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Андрій Іванович Показати IP 18 Серпня 2015 17:44
яка ця дівчина благородна. Дай їй Боже щасливої долі.
t до Андрій Іванович Показати IP 18 Серпня 2015 21:53
100%
Баїв до Андрій Іванович Показати IP 22 Серпня 2015 10:52
Олена Василівна - Ви неперевершена
Андрій Іванович Показати IP 18 Серпня 2015 17:48
сторінка в фейсбуці: https://www.facebook.com/luckiyMiscevujCentrBVPD?fref=ts
Я Показати IP 18 Серпня 2015 21:43
Новий вид відмивання грошей. Як може адвокат допомогти, що винесено позитивнийо вирок суду. Таких вироків згідно КПК не існує. Думайте про що пишете писаки...
Анонім Показати IP 18 Серпня 2015 23:40
спочатку не хай борги жидовлада за рік сплатить адвокатам.... бо буде як раніше з адвокатами за призначенням
Анонім Показати IP 19 Серпня 2015 08:52
Третю дівчину зліва як знайти?
до Анонім Показати IP 30 Серпня 2015 17:37
Боргів перед адвокатами немає вже дуже давно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus