USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 42.70 43.00
  • PLN 9.76 9.92

Де в Україні виявили найбільше порушень мовного закону

29 Січня 2024 06:43
Найбільше порушень мовного закону в Україні фіксують в інтернеті: на вебсайтах підприємців і бізнес-акаунтах.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За результатами звернень громадян у 2023 році виявили 958 інтернет-представництв суб’єктів господарювання, які функціонували з порушенням вимог закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Переважна більшість порушень (82%) стосуються відсутності українськомовної версії сайту (веб-сторінки у соціальних мережах), значна частина (13,5%) – завантаження недержавною мовою за замовчуванням, ще низка (4,5%) – виконання недержавною мовою частини інформації в українськомовній версії.

Читати ще: У 2023 році омбудсмен отримав рекордну кількість звернень щодо порушень мовного закону

65% порушень вдалось усунути.

При цьому переважна більшість інтернет-представництв, які продовжують порушувати закон, не публікують своїх реєстраційних даних (найменування і розташування).

«Звертаюся до громадян з рекомендацією: під час оформлення скарг подавайте якомога детальнішу інформацію про порушників», – сказав мовний омбудсмен.

У випадках, коли суб’єкти господарювання не публікують на сайтах інформацію про себе, необхідні відомості можна знайти в рахунках-фактурах, накладних, фіскальних чеках, інших платіжних документах.

Читати ще: З 1 січня контент українською на ТБ та радіо має займати 90% ефіру

Кожен як споживач товарів та послуг, що визначено законом «Про захист прав споживачів», має право вимагати у продавця інформацію про найменування, місцезнаходження.

Зазначення у скарзі найменування юридичної особи чи фізичної особи-підприємця, реєстраційних даних (ЄДРПОУ/ІН), контактної інформації тощо значно підвищить ефективність розгляду скарги і наблизить час притягнення порушників до відповідальності, повідомив уповноважений.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus