USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Дефолт в Росії: чому він неминучий та які наслідки матиме

16 Квітня 2022 07:33
Про неминучий дефолт в Росії експерти та аналітики почали говорити ще у березні. Відтоді ситуація лише погіршилась з огляду на санкції та неможливість виплатити борги в іноземній валюті.

Які наслідки чекають на Росію та її населення, розповідає 24 канал.

Чому Росії пророкують неминучий дефолт

Спочатку аналітики та рейтингові агентства прогнозували, що на Росію чекає дефолт 15 квітня, якщо вона не розплатиться з боргами 16 березня. Однак агресорка таки спромоглась знайти гроші й здійснила виплати за євробондами у доларах. Таким чином Росія уникнула технічного дефолту.

Річ у тім, що якби виплати було здійснено у рублях, то інвестори трактували б такий крок як технічний дефолт. Однак на початку квітня Мінфін Росії повідомив, що здійснив виплати за єврооблігаціями з терміном погашення у 2022 році та 2042 році на суму в 649,2 мільйона доларів у рублях згідно з курсом ЦБ, оскільки банк-кореспондент не дозволив проводити виплату в доларах.

Росія пообіцяла інвесторам можливість конвертувати суму у валюту, як тільки валютні рахунки Росії розблокують. Тож Кремль вважає зобов’язання «виконаними», проте у більшості випадків іноземні кредитори не визнають російську валюту як погашення валютного боргу.

Ба більше, доки Росія веде війну проти України, її рахунки не можуть бути розблоковані, адже перебувають під санкціями. Тож можемо вже говорити про так званий технічний дефолт.

Коли чекати на дефолт в Росії

Росія має 30-денний пільговий період, аби все ж таки здійснити виплати в іноземній, а не національній валюті. Головний інвестиційний директор берлінської компанії Capitulum Asset Management Лутц Рогмаєр повідомив, якщо на рахунки не надійдуть долари замість рублів, то це означатиме дефолт.

Таким чином, з урахуванням пільгового періоду, дефолт в Росії слід чекати вже 5 травня. Про це повідомив і голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«На жаль, сьогодні ми не можемо констатувати дефолт Росії. Є дефолт окремих російських компаній, наприклад, залізниці. Але дефолт самої Росії ми очікуємо на початку травня – тоді, коли за зовнішніми своїми зобов'язаннями Росія не зможе сплачувати в іноземній валюті», – заявив він.

Однак, навіть якщо Росія знову зуміє якимось чином знайти потрібну суму в доларах, про дефолт країни-агресорки світ знову заговорить вже 27 травня. Офіційно оголосять про нього 26 червня, з урахуванням 30-денного пільгового періоду.

Все тому, що 27 травня Росія повинна буде знову здійснити валютні виплати за боргами. Якщо ліцензію GL9A не буде продовжено, то, відповідно, вона не зможе це зробити. Нагадаємо, що спеціальна ліцензія GL9A від американської OFAC дозволяє такі платежі лише до 25 травня. Тож дефолт для Росії – неминучий, і це лише питання часу.

Читати ще: Привіт, дефолте: РФ провела виплати за євробондами в рублях

Що буде у Росії в разі банкрутства

Перш за все, у разі дефолту почнеться відтік інвестицій. Також країна не зможе отримати нові кредити, адже довіру інвесторів буде втрачено. Ніхто не захоче ризикувати в найближчій перспективі, вкладаючи кошти, й не знаючи, чи вдасться їх повернути.

Відповідно, потік валюти у країну теж скоротиться, що призведе до ще більшого знецінення національної валюти. Зауважимо, що російський рубль від початку війни вже впав до небувалих рекордів. Також дефолт супроводжується різкою інфляцією, що робить товари вітчизняних експортерів більш конкурентоспроможними.

Також варто зауважити, що країна – це не підприємство, яке після оголошення дефолту можна ліквідувати й забути. Відтак, навіть якщо країна й оголосить про дефолт, буде вимушена щось вирішувати зі своїм боргом і якось домовлятися з кредиторами.

У разі ж, якщо країна вперто не захоче хоча б намагатися погасити борг і домовитись про рефінансування чи якісь інші альтернативи, то це матиме фатальні наслідки. Йдеться про арешт активів держави, повну міжнародну ізоляцію, суди, обмеження на інвестиції тощо. Таким чином, країна стане світовим вигнанцем, з яким ніхто не захоче мати справу.

Як дефолт відіб'ється на пересічному населенні

Ще один наслідок дефолту – бідність населення, адже національна валюта знеціниться, а рівень інфляції зросте. Жити буденним життям стане дорого. Попри зростання цін, зарплата населення не збільшиться, а навпаки, стане ще меншою, оскільки купівельна спроможність знизиться.

Також через відтік інвестицій більшість бізнесу розориться, що лише посилить рівень безробіття. Відтак чи не єдиним джерелом наповнення бюджету будуть податки. Тож на населення цілком може очікувати скорочення соціальних програм, наприклад, субсидій, пенсій та пільг.

У березні росіяни вже відчули такі зміни.

Ціни зросли на 6,6%, а від початку року – на 8,91% згідно з даними Росстату.

Населення відчуло дефіцит низки товарів та послуг. 84,5% опитаних росіян розповіли, що найважче в магазинах знайти цукор, до слова, він і подорожчав найбільше у березні.

Інфляція сягнула 15,66% у річному вимірі.

Бізнес скоротив зарплати 16% працівників від початку війни в Україні.

Приклади інших країн, які оголошували дефолт

Коли Греція оголосила про дефолт у 2015 році, то взамін на допомогу від МВФ та Євробанку зобов’язувалася ввести режим жорсткої економії, провести структурні реформи, приватизувати державні активи, а також скоротити пенсії та соціальні виплати.

Також у країні пенсійний вік підняли до 67 років, податки для бізнесу підвищили з 13% до 24%, частина підприємств збанкрутувала. У Аргентині через дефолт у 2001 році зарплати та пенсії урізали на 13%.

Дефолт для Росії – не вперше

У 1918 році, після революції, більшовики на чолі з Леніним відмовилися здійснювати виплати за борговими зобов'язаннями царської Росії. На той час царський борг був одним з найбільших, а відмова шокувала боргові ринки, підкреслює видання Reuters.

Облігації втратили свою вартість, і деякі їхні власники цих цінних паперів використовували їх як шпалери для стін. Уряд за часів Сталіна після Другої світової відмовилася надавати кредити США та Швеції.

Випадок з відмовою виконання боргових зобов'язань у 1918 році виявився не останнім. Так, у 1998 році вже РФ не знайшла коштів на виконання боргових зобов'язань за державними короткостроковими облігаціями. Тоді дефолт закінчився стрімкою інфляцією та шаленим падінням рубля. До слова, на початку березня інфляція в Росії перевищувала 2% на тиждень, наближаючись до кризових показників 1998 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
просто Показати IP 16 Квітня 2022 09:19
г%%мну не привикати. нічого їм не буде.
Андрій Показати IP 16 Квітня 2022 11:53
я в 14 році памятью, що всі казали росія протягне 2 місяці і дефолт....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus