USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Деякі російські солдати вирішили, що «краще піти з армії, ніж воювати в Україні»

10 Травня 2015 15:24
Російські солдати групами йдуть з армії через небажання брати участь у конфлікті на сході України, пише Кореспондент з посиланням на британське агентство Reuters.

Reuters зв'язався з п'ятьма військовими, які разом з товаришами недавно покинули службу, зокрема з двома з них, які зізналися, що звільнилися через те, що солдатів відправляють до України.

Один із них – колишній військовий, служив в елітній Кантемирівській танковій дивізії, нині живе в Москві. На умовах анонімності він розповів агентству, що влітку 2014 року був відправлений у Ростовську область на навчання, але замість цього опинився в Україні на танку у складі бронеколони, його екіпаж керував модернізованим російським танком Т-72Б3.

"Якийсь підполковник уже після перетину кордону сказав, що можуть посадити за невиконання наказу", – цитує його агентство.

Юнак сказав, що бачив, як солдати відмовлялися воювати.

"При мені таких було двоє. Кудись їх забрали. Підполковник говорив, що проти них порушили кримінальну справу, а насправді, ми їм потім зателефонували, вони вдома були, просто звільнилися", – зазначив колишній танкіст.

Зі слів юнака, він був в Україні з серпня до початку вересня 2014 року і повернувся до Росії під час перших мирних переговорів. Після повернення в Росію солдатам пообіцяли відрядження, бойові і медалі, зазначив він, але в результаті ні він, ні його товариші не отримали нічого з обіцяного, навіть після того, як нагадали про обіцянки своїм командирам.

"Вирішили звільнитися. Нас було 14 осіб", – додав колишній танкіст.

Reuters вивчив листування начальника відділу кадрів Західного військового округу Віктора Місковця і секретаря Союзу комітетів солдатських матерів Валентини Мельникової, в якому згадано імена дев'ятьох солдат, які залишили Кантемирівську дивізію.

У листах правозахисники просили звільнити солдатів, які подали рапорт про розірвання контракту. Командування не хотіло це робити, розповів агентству один із військових. Служба в Україні в листуванні не згадується. В результаті військові були звільнені.

Троє солдатів зі списку підтвердили, що вони недавно звільнилися з армії, однак про Україну говорити відмовилися. Мисковець та його заступник не відповідали на дзвінки. Представник російського Міноборони відмовився коментувати звільнення військових з Кантемирівської дивізії та їхнє відправлення до України.

Інший солдат, якому 21 рік, на умовах анонімності розповів агентству, що командував розрахунком реактивної системи залпового вогню Град і що також звільнився з армії через український конфлікт. Влітку 2014 року його машина зайняла позицію в Ростовській області, приблизно за 2 кілометри від українського кордону на південному заході Росії.

"Їхали без розпізнавальних знаків. Ми зняли всі свої кокарди, петлиці, шеврони. Все це прибрали. Сказали, що в польових умовах без цього ходять усі", – розповів він.

На початку вересня бойовий розрахунок отримав наказ відкрити вогонь по цілі, що знаходилася на відстані 17 кілометрів, продовжив він, припустивши, що ціль була в Україні.

Від своїх товаришів військових дізнався про іншу батарею з його військової частини, яка перетнула кордон і провела в Україні десять днів, додав співрозмовник агентства. Коли наприкінці січня цей солдат був у відпустці, його несподівано викликали у свою частину. Його перемістили в іншу батарею, яка мала їхати кудись на навчання в Ростовську область.

"Сказали, що там будуть проходити масштабні навчання і задіяне дуже велике угруповання військ", – зазначив він.

Тоді він і четверо інших солдатів вирішили, що "краще піти з армії, ніж їхати воювати в Україну". Процедуру звільнення, як каже військовий, вони закінчили в березні. Ця інформація підтверджується документами правозахисників та військової прокуратури.

Нагадаємо, 25 серпня СБУ заявила про затримання десятьох російських військових у Донецькій області. За даними відомства, ті, хто потрапив у полон, затримані з особистими документами.

Росія неодноразово спростовувала інформацію про участь російських військовослужбовців у військових діях на сході України. На прямій лінії 16 квітня 2014 президент Росії Володимир Путін сказав: "Кажу вам прямо і точно: російських військ в Україні немає".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus