USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Дехто не розуміє, що має платити за воду». Рекордсмен боргує «Луцькводоканалу» 70 тис. грн

31 Березня 2021 20:07
Близько чотирьох тисяч споживачів у Луцьку боргують за послуги водопостачання та водовідведення. Рекордсмен винен «Луцькводоканалу» приблизно 70 тисяч гривень.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини директор «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк, комунальне підприємство обслуговує 87 тисяч побутових споживачів, 95% із яких своєчасно оплачують послуги, а 5% (орієнтовно чотири тисячі споживачів) – це боржники. Деякі не сплачують рахунки протягом шести місяців, року або й понад три роки.

«Це найбільш критична група. Ці споживачі боргують усім: і водоканалу, і «Луцьктеплу», і, наприклад, за утримання будинку. Так званим чорним рекордсменом є споживач, який боргує близько 70 тисяч гривень», – сказав він.

Тому підприємство вирішило запровадити новий формат роботи з боржниками за послуги водопостачання і водовідведення. Їх відвідує комісія за участю керівного складу та з юридичним супроводом для вивчення життєвих обставин.

«Комісія – це одна з форм роботи, аби просто зрозуміти споживача-боржника. На жаль, рівень комунальної грамотності споживачів бажає кращого. Деякі навіть не розуміють, що споживають послуги і повинні за них платити, розцінюють їх як чийсь обов’язок. На цій темі завжди спекулюють, хоча в Україні 63 категорії населення отримують пільги. У Луцьку близько 40% споживачів отримують субсидії, адресні допомоги на оплату комунальних послуг. Також в Україні один із найнижчих відсотків на отримання адресної допомоги. Наприклад, якщо сім’я витрачає більш як 15% свого сукупного доходу на житлово-комунальні послуги, то отримує субсидію. Такого практично ніде немає у світі. В основному за кордоном допомогу отримують ті, хто витрачає більш як 30% доходу на комунальні платежі», – зазначив Віктор Гуменюк.

Як додав, підприємство вирішило піти назустріч боржникам, аби поспілкуватися з ними, вивчити їхні проблеми та запропонувати шляхи вирішення. Загалом заплановано охопити близько 110 споживачів-боржників.

«Ми вирішили попрацювати так, аби показати суспільству, хто такий боржник. Ми показуємо, що це реальні люди, які мешкають у квартирах поруч з іншими людьми. Багато хто реагує. У результаті роботи комісії уже було близько семи візитів на підприємство. Люди намагаються вирішити свої питання. Тобто ми працюємо в рамках діалогу, без погроз і відключень, адже, зокрема, відключення послуги водовідведення боржнику в багатоквартирному будинку негативно вплине на його сусідів, бо ж буде антисанітарія, – розказав директор «Луцькводоканалу». – У Верховній раді нараховується низка законопроєктів, які ставлять споживачів-боржників у досить некомфортні умови та передбачають жорстку відповідальність».

Часто лучани боргують за послуги водоканалу, бо не знають, що можуть оформити соціальну допомогу чи встановити індивідуальні лічильники на воду.

«Ми розповідаємо про це, допомагаємо з оформленням документів, повідомляємо про те, в яку інстанцію потрібно звертатися, аби все вирішити, пояснюємо, як можна реструктурувати борг тощо».

Після того, як члени комісії здійснять візити до окреслених 110 споживачів, «Луцькводоканал» розпочне роботу відповідно до правил.

«Суто юридично – повідомили боржника, він не сплатив за рахунками, вживаємо заходи щодо припинення послуг, звертаємося в суд. На жаль, на сьогодні комунальне підприємство, аби стягнути борг у судовому порядку, має оплатити судові витрати в розмірі 2,5 тисячі гривень. Примусове стягнення здійснюється тільки державними виконавцями, приватних виконавців, які більш ефективно працювали б, залучити не можна. А державні виконавці фактично не працюють по населенню. Тобто, аби стягнути з боржника борг у розмірі, наприклад, 3,5 тисячі гривень, ми маємо заплатити 2,5 тисячі гривень. Виходить, що підприємство несе більші витрати, щоб зафіксувати борг юридично. Ця проблематика не вирішена, хоча неодноразово піднімалося питання щодо звільнення від судового збору комунальних підприємств, надавачів послуг, управителів для стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Тоді можна було б працювати», – наголосив Віктор Гуменюк.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вася Показати IP 31 Березня 2021 20:48
Чому не можна опублiкувати прiзвища?Закон?не платити не Закон?не дурiть людей-заробiтнi плати такi як у Вас ,мають керiвники Мюнхенводоканалу чи ще хтось????
Оксана до Вася Показати IP 31 Березня 2021 22:18
Тому що прізвище це вже персональні дані, а іх оприлюднюють лише з дозволу особи.
вентиль Показати IP 31 Березня 2021 22:29
Зробіть як з кримом - перекрийте воду.
На цугундер ! Показати IP 31 Березня 2021 23:10
А "Луцькводоканал" за які такі надприбутки стадіони з футбольними полями будує ? Значить лучани платять ! Видно не має куди гроші подіти, раз з порушенням бюджетного кодексу затіяв їх нецільове використання ! Шось не так в тому підприємстві ! Тепер знаємо, хто з'їв наше сало ! Дядьку прокуроре, до роботи !
Лучанин Показати IP 1 Квітня 2021 00:53
Пишуть, що у Києві набільшими боржниками є люди, які живуть у дорогому житлові і володіють чималими статками, а найбільш дисципліновані платники - це пенсіонери та інші малозабезпечені...
додік до Лучанин Показати IP 1 Квітня 2021 15:20
"Тыльки л.хи платять тільки боягузи повертають борги" (с)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus