USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку будуть нові правила розрахунків за воду. РОЗ'ЯСНЕННЯ

16 Березня 2016 09:46
КП «Луцькводоканал» повідомляє про намір незабаром запровадити нові правила розрахунків за послуги водопостачання та водовідведення. Нововведення буде стосуватися усіх без винятку споживачів, у яких встановлений лічильник на холодну воду. Про це повідомляють у прес-службі КП.

З 1 червня цього року нарахування за холодну воду буде проводитися згідно з новим Положенням «Про порядок нарахування плати за спожиті послуги водопостачання та водовідведення із використанням індивідуальних засобів обліку».

Відповідно до цього Положення:

1. Споживачі зобов’язані щомісяця не пізніше 30 числа фіксувати та передавати КП «Луцькводоканал» показник індивідуального засобу обліку (далі - ІЗО) холодної води. Це стосується усіх без виключення споживачів, у яких встановлений лічильник на холодну воду.

2. У разі неотримання показників лічильника від споживача до 30 числа розрахункового місяця, нарахування плати за холодну воду у звітному місяці буде проводитись згідно із середньомісячними показниками лічильника за попередні 3 місяці.

Приклад:

споживач не здійснив оплату в поточному місяці.

за попередні 3 місяці споживач оплачував по 5 м³, 7 м³, 3 м³ відповідно.

середньомісячне водоспоживання – 5 м³, тобто (5+7+3)/3

в наступному місяці за розрахунковим, виконавець послуг виставить до оплати середньомісячне водоспоживання 5 м³, що відобразиться в квитанції на оплату.

3. У випадку неотримання показників лічильника протягом 6-ти місяців поспіль, коли нарахування плати за послугу проводилося за середньомісячною витратою води, або якщо розхід води за попередні 3 місяці визначити неможливо (відсутність плати за послугу), – нарахування плати за послугу буде проводитись згідно з нормативами (нормами) водоспоживання, затверджених рішенням Виконавчого комітету Луцької міської ради від 29.04.2004р. № 146.

Приклад:

• за попередні 3 місяці споживач сплатив по 5 м³, 0 м³, 0 м³ відповідно.

• виконавець послуг в наступному місяці за розрахунковим нараховує плату споживачу згідно з затвердженими нормами водоспоживання (по холодній воді: для споживачів із централізованим гарячим водопостачанням – 5,48 м³ в місяць на 1 особу; для споживачів без централізованого гарячого водопостачання, де є водонагрівачі – 6,39 м³ в місяць на 1 особу).

Приклад: споживач здійснив єдину оплату по лічильнику через 10 місяців з датиприйняття його в експлуатацію за 30 м3 і надалі не сплачував протягом 7-мимісяців. Середньомісячне споживання становило 3 м3 (30 м3: 10 міс.). Із прийняттямв дію Положення, Водоканал буде проводити нарахування по вказаному споживачупо 3 м3 за місяць, до встановлення фактичного показника лічильника.

4. Нарахування плати за послугу за середньомісячною витратою води споживачам, які не повідомляють (фіксують) показники ІЗО, будуть проводитися не більше 6 місяців підряд.

КП «Луцькводоканал» залишає за собою право й обов’язок кожних півроку (не менше ніж один раз в 6 місяців, якщо споживач жодного разу з моменту прийняття в експлуатацію лічильника, а також протягом останніх 6-ти місяців поспіль не подавав показники лічильника) перевірити правильність роботи лічильника. За результатами обстеження складається акт про придатність засобу обліку до подальшої експлуатації та фіксуються його фактичні показники.

6. При незабезпеченні споживачем доступу до лічильника буде створена відповідна комісія, яка складе акт, згідно якого споживача переведуть на нормативний розрахунок.

7. З метою уникнення будь-яких непорозумінь, для участі в комісійному обстеженні лічильників споживачів, КП «Луцькводоканал» буде рекомендувати балансоутримувачам чи управителям багатоквартирних житлових будинків направляти свого представника.

8. У випадку, коли доступ до лічильника був забезпечений і працівник Водоканалу зняв фактичний показник повіреного та справного лічильника, КП «Луцькводоканал» здійснює перерахунок виставленої раніше до оплати суми згідно із знятими фактичними показниками, із врахуванням пільг і субсидій (у випадку їх наявності).

Приклад:

• за зверненням споживача, представники виконавця послуг проводять зняття фактичного показника лічильника в помешканні останнього, із складанням відповідного Акта обстеження.

• виконавець послуг здійснює перерахунок виставленої раніше до оплати суми згідно із знятими фактичними показниками ІЗО, із врахуванням пільг і субсидій (у випадку їх наявності), шляхом внесення відповідних змін в базу даних Міського обчислювального центру (МОЦ).

Примітка:

Згідно з пам’ятками, які надаються споживачам на право користування пільгами та субсидіями, чи їх щорічного підтвердження в органах соціального захисту населення,- вказується обов’язкова вимога щомісяця проводити розрахунки згідно показів лічильників води.

Зі слів начальника відділу збуту КП «Луцькводоканал» Віктора Цвяка - такі зміни пов'язані з тим, що чимало лучан, які мають лічильники на воду не подають фактичні покази, а, відповідно, і не платять за воду.

«За станом на 01 січня 2016р. КП «Луцькводоканал» надає послуги 92 546 споживачам – фізичним особам (тобто 186 732 мешканцям м. Луцька та 15-ти навколишніх сіл). Чисельність споживачів із нормативним водоспоживанням – 19 931 од. (або 31 288 зареєстрованих осіб), що складає21,5% від загальної кількості споживачів. Чисельність споживачів із індивідуальними лічильниками – 72 615 од. (або 155 444 зареєстрованих осіб), що складає 78,5% від загальної кількості споживачів. В середньому за період 2015 року щомісячно майже 16 тис. квартир лучан з лічильниками не платили за холодну воду, що становить 22-23% (!) від загальної кількості споживачів із лічильниками. Відповідно розрахункова кількість холодної води, яка не була відображена в розрахунках із споживачами, внаслідок несплати згідно фактичних показників лічильників щомісяця складає приблизно 85 тис. м³. Як наслідок, в результаті систематичних непроплат населенням згідно показників квартирних лічильників, в 2015 році КП «Луцькводоканал» недореалізувало населенню приблизно 1 020 тис. м³ холодної води, що в грошовому еквіваленті становить близько 8 млн. грн. Саме тому дуже важливо, щоб споживачі щомісяця вчасно подавали показники лічильника води. Крім того, споживачі мають допускати контролерів Водоканалу до приміщень, де встановлено лічильники для зняття контрольних показників. Якщо цього не буде ми вправі вважати, що за цим криється певне порушення (несправний лічильник, неправдиві показники) тощо. І в таких випадках нарахування будемо здійснювати згідно нового Положення!», – розповідає Віктор Миколайович.

Ці гроші могли бути спрямовані на закупівлю матеріалів для заміни аварійних водогонів, на придбання спецтехніки, на закупівлю енергоощадного насосного обладнання тощо. Утворення і накопичення заборгованості ускладнює подальший розрахунок підприємства за реагенти для підготовки води, за матеріали для аварійних ремонтів мереж, за енергоносії, тариф на які постійно зростає.

Нагадаємо, нещодавно в місті був випадок, де у будинку було зареєстровано 11 людей, показники лічильника подавалися мінімальні, довгий час працівників «Луцькводоканалу» не допускали до лічильників. Пізніше з’ясувалося, що покази лічильників подавалися неправдиві. Не було жодних правових підстав, щоб зобов’язати таких споживачів забезпечити доступ до засобу обліку та зняти відповідний показник. З впровадженням нового Положення такі питання зникнуть, оскільки новий документ чітко регулює взаємини споживача та виконавця послуг.

Бувають випадки, коли за певних обставин в квартирі, де встановлений лічильник на воду тривалий час ніхто не проживає (новобудова, поїхали на відпочинок, лікування тощо). В такому разі, Споживачу необхідно звернутися до Водоканалу для перекриття та опломбування вхідних вентилів холодної води.

Як споживачі мають передавати показання лічильника:

1) шляхом відображення показань у квитанції на оплату житлово-комунальних послуг;

2) за телефонами 28-40-40, 28-40-48, 28-40-49 (багатоповерхові будинки), 28-40-16 (приватна забудова);

3) особисто у відділі збуту КП «Луцькводоканал» (м. Луцьк, вул.. Дубнівська, 26, 1 поверх, кабінет № 1);

4) СМС-повідомленням чи зателефонувавши безпосередньо на мобільний номер телефону контролера, який останній періодично залишає у вхідних дверях помешкань споживачів;

5) через офіційний сайт КП «Луцькводоканал» в рубриці «Внести показники лічильника».

Одночасно планує розпочати роботу новостворений «Call центр» підприємства, головним завданням якого буде приймання самостійно знятих споживачем показників лічильників холодної води.

Для Споживачів, у яких відсутні водолічильники – розрахунки обсягів споживання, як і раніше, буде проводитися за затвердженими рішенням виконкому Луцької міської ради нормами водоспоживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Вітя Показати IP 16 Березня 2016 09:59
А там де відключають воду чому не зрбити так, щоб держава на 3 місяці давала безкоштовно воду, за те що не змогла забезпечити водою гарячою чи холодною мешканців які справно оплачують!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Анонім Показати IP 16 Березня 2016 10:12
вода вже чистою біжить? коли "кока-колу" перестанете гнати по трубах? ідіоти в водоканалі
лучанка Показати IP 16 Березня 2016 10:37
А де мобільні телефони телефони? Додзвонитися у "Водоканал" просто неможливо.СМС куди надсилати?Напишіть,будь ласка? У лучан уже просто нема простих телефонів.Що вони роблять?Це будуть люди вішатися,як з цим газом вийшло,повиставляли суми люди зі світу пішли.
споживач Показати IP 16 Березня 2016 11:20
Бувають випадки, коли за певних обставин в квартирі, де встановлений лічильник на воду тривалий час ніхто не проживає (новобудова, поїхали на відпочинок, лікування тощо). В такому разі, Споживачу необхідно звернутися до Водоканалу для перекриття та опломбування вхідних вентилів холодної води. ------ Що то за ноухау таке- маю лічильник і сплачую по факту , по якому праву перекривати вентиль - там у вас хворі люди чи закони держави вже не діють у Луцьку ,Ой дограєтеся -люди тепер грамотні - і суди на вас ще є.
12 Показати IP 16 Березня 2016 11:22
А це нове ваше положення ще з кожним споживачем підписати треба ,щоб воно мало силу документа - а так це просто чиясь забаганка
Вітьок до 12 Показати IP 16 Березня 2016 17:26
А газовики, електрики та інші багато погоджують свої нововведення із населенням. Тільки встигай їх ковтати, не поперхнувшись.
Аня Показати IP 16 Березня 2016 11:35
сайт електронного повідомлення показників води http://www.vd.lutsk.ua/
123 Показати IP 16 Березня 2016 12:27
Задовбали покращувати...
Хвєдя Показати IP 16 Березня 2016 12:57
Я плачу за компослуги 1 раз на місяць до 15 числа, вказуючи показники лічильників. Для чого я ще маю комусь дзвонити і давати показники? Створили обчислювальний центр. Все має діяти централізовано. А то спочатку все звели в один центр, а тепер починають розтягувати кожен до себе. Все для людей. Почую кожного. Керівники довбані!
Свояк до Хвєдя Показати IP 16 Березня 2016 17:30
Це стосується лише тих, які в попередні місяці не сплачували по лічильнику. А ти, Хвєдя, як називав в банку щомісяця свої показники, так і будеш надалі називати. Все просто.
луцьк Показати IP 16 Березня 2016 13:26
люди хто знає як - напишіть петицію проти цих покращень -пів Луцька підпише- і заодно що там з тими їх махінаціями чути ,бо дуже вже покращувачі розпоясалися
Дима Показати IP 16 Березня 2016 14:00
додавайте по кубу, і хай рахують
Тарас Чурило Показати IP 16 Березня 2016 14:14
Ще одна проблема нан нашу голову, треба тільки й те робити, що повідомляти
Юлія Парій Показати IP 16 Березня 2016 14:15
Скоро ще й за воду будуть комісійні брати як при сплаті за газ
Анонім Показати IP 16 Березня 2016 14:28
головне, що приклади із життя -надалі не сплачував протягом 7-мимісяців
111 Показати IP 16 Березня 2016 15:57
Народ, читайте уважно! Якщо ви справно оплачуєте за послуги, в тому числі і за воду, то показники є в квитанції на оплату. В такому випадку нові правила вас не стосуватимуться!!! Є категорія споживачів, які мають лічильники на воду, не платять за неї (або подають неправдиві показники) і ще й не допускають контролерів до квартири.І саме для них розроблено нове Положення!
Анонім до 111 Показати IP 16 Березня 2016 17:34
Респект, а то читають роз'яснення, як кому хочеться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus