USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

День Соборності у Луцьку відзначили нагородами, виступами та концертом

23 Січня 2009 08:49
В обласному центрі Волині відбулися урочисті збори та святковий концерт із нагоди 90-ї річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Про це 22 січня повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Розпочався захід у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі з внесення Державного прапора та виконання Державного гімну України. Опісля ліцеїсти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою понесли пам’ятні вінки до пам’ятників борцям за незалежність України, генералу армії УНР Олексі Алмазову, летунам УНР та першому президенту України Михайлу Грушевському.
 
Кандидат історичних наук, доцент Волинського національного університету імені Лесі Українки Ярослав Шабала у своєму виступі розповів про історію, яка передувала проголошенню Акту Злуки УНР і ЗУНР.
 
Опісля з вітальним словом виступив голова Волинської обласної державної адміністрації Микола Романюк. У своєму виступі він згадав поіменно багатьох учасників національно-визвольного руху на Волині кінця 80-х – початку 90-х років минулого століття. Також пан Романюк вручив державні нагороди голові Ради ФПУ області Івану Карпомизу, заступнику голови ОДА Святославу Кравчуку та іншим волинянам.
 
Голова обласної ради Анатолій Грицюк у своєму виступі наголосив, що нинішня влада не повинна повторювати помилки минулого. До них пан Грицюк зарахував міжусобиці між князівствами, в добу козацтва, а також «протистояння та братовбивчі конфлікти сорокових-п’ятдесятих років». Очільник облради нагородив почесними грамотами голову Волинської крайової організації НРУ Володимира Банаду та його заступника Тимофія Янка.
 
За словами Луцького міського голови Богдана Шиби, до 1991-го року День Злуки святкували як День Незалежності. Градоначальник Луцька зазначив, що досі «в українській владі не сталося злуки». Богдан Шиба оголосив подяку міського голови голові Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Василю Кушніру, співаку і композитору Валерію Мареничу, голові Волинської обласної організації Союзу українок Любові Ганейчук, отаману Волинського козацького стрілецького братства Віктору Федосюку.
 
Від імені влади Луцького району присутніх привітав перший заступник голови Луцької РДА Володимир Романюк.
 
Після завершення урочистих зборів розпочався святковий концерт.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus